Jag betraktade nog gympa mer som håltimme än lektionstid

I en facebookgrupp jag är med i diskuteras tjej- och killgympa, alltså när man i skolan delar in grupper efter kön på gymnastiken. Jag hatar gympa, ingen förvåning för den som känner mig, jag betraktade nog gympa mer som håltimme än lektionstid. Ibland en dag när jag låtsades vara sjuk. Gympapåsen blev oftast "kvarglömd" i hallen hemma. Anledningen till att jag hatar gympa? Att först tvingas delta i något som jag suger på och tycker är tråkigt som fan under hurtiga påhejanden från en överentusiastisk gympalärare, sen givetvis den obligatoriska nakentiden tillsammans med människor som jag har noll lust att vara naken tillsammans med. Om man inte vill vara ett äckel som inte duschar. Jag hatade skolgympa mer än ord kan beskriva, psykologisk tortyr och roten till en stor del av mitt skolhat.
 
För att återknyta till tjej- och killgympa, jag tycker att det är en väldigt dålig idé. Varje gång man delar in efter kön så finns det människor som kommer i kläm. Jag har förstått att en del tycker att det är bra med könsuppdelning eftersom att tjejerna dels kommer i skymundan och att killarna ofta tar för sig rent fysiskt och blir irriterade på tjejer som är rädda för att bli träffade av hårda bollar och buffliga killar som knuffar sig fram. Jag tänker, hur schysst är den uppdelningen mot de killar som är försiktigare, som inte vill spela fotboll och inte heller tycker att det är särskilt spännande att bli träffad av en boll i bakhuvudet? Hur kul är det för den tjejen som i vanliga fall umgås mest bara med killarna i den egna klassen och inte direkt har några tjejkompisar, eller vice versa?

Gympa borde egentligen delas upp på samma sätt som engelska och matematik, att man tar hänsyn till förmåga och behov. Individanpasasat is the shit. En gruppför de som ligger längre fram och en för de som inte ligger lika långt fram.
 
En annan sak som faktiskt vore schysst är möjlighet att duscha ifred, frivillig nakenhet. Jag skiter faktiskt i när folk kommer med dumma argument som "nakenhet är ju naturligt!" eller "jamen hur gör du på badhuset då?!" för hur naturligt nakenhet är idag kan man ju ifrågasätta, vi har kläder på oss precis överallt och hela tiden utanför våra hem utom just på badhuset. Jag kan tilloch med bjuda på att berätta om hur jag gör på badhuset om man måste duscha tillsammans med en massa nakna främlingar: jag låter bli att gå dit.
 

Kommentarer

 • Motvilliga Mamman säger:

  2014-01-21 | Bloggadress: http://blogg.skanskan.se/motvilligamamman/

  Var på badhuset häromdagen. Jag duschade innan vi gick dit, duschade sedan med badkläderna på och duschade efteråt med badkläderna på. Bytte efteråt om på en toalett. Vägrar visa mig naken bland främmande människor, det är ingen som kan tvinga mig till det. Tanken på gymnastiken i skolan ger mig bara ångest.

  Svar: Så där brukar jag också göra :)
  Anna Kaagaard Kristensen • Tess säger:

  2014-01-21 | Bloggadress: http://highlandertess.blogg.se

  Tror nog tyvärr att oavsett uppdelning eller inte så finns problemen där. Om det t.ex. skulle göras en allmän gympa för de som inte är så kunniga/intresserade och en särskild gympa för de mer hurtiga/tränade/intresserade så ser jag direkt problemet för de killar som väljer den allmänna gympan. I alla fall om klimatet är minst lika illa som när jag gick högstadiet. Då sågs nämligen atletisk förmåga som ett bevis på att man var en riktig man (nu gällde detta 13-15-åringar då men attityden var ändå i det där "riktig man"-stuket). Jag minns attityden mellan allmän och särskild matte och engelska. De som gick allmän ansågs sämre. Lite korkade helt enkelt. Jag tyckte det var sjukt att se det så. Även en del lärare såg det så. De på allmänna lektioner fick inte heller lära sig det gymnasiegrundande utan lärarna "lekte bort" tiden för det var ingen idé att ödsla något på de i allmän ändå :-/ Jag avskydde idrotten på högstadiet. På gymnasiet älskade jag den. Det berodde på läraren i mitt fall. På högstadiet bytte lärarna av varandra, ingen var engagerad det blev mest bara "släng in en basketboll så är de sysselsatte". På gymnasiet fick vi testa många olika saker, vi sågs efter vår förmåga och fick möjlighet att träna och lära utan press från de som kunde mer TROTS att vi inte var uppdelade. Jag tror idrotten måste göras viktigare i skolan på något vis så lärarna kan engagera sig så som det jag upplevde på gymnasiet.

  Svar: Jag håller med om att den uppdelningen jag skrev om fortfarande skulle vara problematisk för många killar och att det ofta blir dum- och smartgrupp när man delar in efter förmåga (många kallade hjälpgruppen för "cp-gruppen" hur hemskt det än låter...) Det är svårt det där med gympan, jag vet att många tycker att det är en väldigt jobbig del utav skolan.
  Anna Kaagaard Kristensen
Kommentera inlägget här: