Tyvärr det blir ingen vinterjacka i år, jag köpte ekologiska ägg för alla pengarna

Lady Dahmer skrev för några dagar sedan ett inlägg om konsumtion. Jag tycker att det är en väldigt intressant ämne eftersom att det på senare tid har börjat läggas fram krav på att var och en ska bära världen på sina axlar. Att alla ska ha någon form av världsamvete där man bara har ryggen fri om man shoppar etiskt, ekologiskt, kvalitet, lagom många och lägger några extra kronor (inte helt sällan sedlar) på precis allt man konsumerar.
 
Självklart så vill ingen att någon fattig bonde i något land i fjärran ska jobba röven av sig eller att någon i asien ska sitta och sy skitkläder för småpengar, men alla i väst är inte så bemedlade att vi kan välja att köpa ett par byxor för tre femhundringar istället för tre par för samma pris. Inte för att krackelera någons världsbild, men somliga får nöja sig med att köpa ett par byxor för två hundralappar. Om man ska handla ekologiskt, kravmärkt och allt vad det nu är, så handlar det inte om en femma mer för ägg och tre kronor mer per kilo för bananer eller apelsiner. Varenda jäkla sak som åker i korgen koster 1, 3, 5 och 10 kronor mer, handlar man 50 varor så blir det... Enkel lågstadiematematik. Det blir en jäkla massa sedlar i månaden.
 
Många gånger så tycker jag att det handlar om snobberi, fattar man inte att det blir en klassfråga så har man tappat fotfästet totalt. 
 
Att säga att de som är mindre ekonomiskt bemedlade får konsumera mindre och investera i kvalitet istället för kvantitet upplever jag nästan som hånfullt. Om man tänker ett par varv på hur vårt samhälle ser ut och fungerar, vad är lycka? Hur definierar vi framgång? De som ses som framgångsrika och lyckliga är ofta de som har en massa saker, fina hus, bilar, elektronik, heminredning, kläder och en annan massa ytlig skit. Givetvis är det ytligt, tråkigt och många gånger till och med helt felaktigt. Men så ser det ut. Människor som är ekonomiskt svaga ska alltså hamna ännu mer utanför, det ska synas ännu tydligare att de är mindre bemedlade. Ekologiskt, etiskt och kravmärkt utanförskap.

Kommentarer

 • Sara Holmgren säger:

  2013-09-07 |

  Ja, detta är ett intressant ämne. Jag förstår egentligen inte varför det är tillåtet att sälja något som ej är ekologiskt och etiskt producerat, om det är möjligt att producera så. T ex mejeriprodukter. Ekologisk produktion är ju bättre för djur, människa och miljö. Varför är det fortfarande tillåtet att producera "oekologiskt"?
  Ett krav på att alla ska ställa om till eko-produktion (med samma höga krav på importerade varor) borde minska prisskillnaderna, och motivera producenterna att hitta billigare sätt att producera ekologiskt. • Tess säger:

  2013-09-07 | Bloggadress: http://highlandertess.blogg.se

  Precis! Jag försöker att köpa något ekologiskt (är t.ex. noga med att höns ska ha tillgång till utevistelse då jag är uppväxt med höns själv), men har verkligen inte råd att göra ALLT på det viset. Likaså med kläder. Nu handlar jag en hel del på second hand, men då det gäller nya kläder så har jag tyvärr inte råd med "märken". Väldigt synd för dessa dyrare kläder är oftare mindre könade också. • Li säger:

  2013-09-09 | Bloggadress: http://lipan.wordpress.com

  Jag tänker så här, att alla kan bidra med något. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, om än det "bara" gäller att köpa ekologisk närproducerad mjölk istället för billig Ica-mjölk från "EU". Sen får jag som i större utsträckning kan köpa kött och diverse andra dyra produkter bidra med en större del, men det är ju inte meningen att någon ska känna sig sämre för att de inte kan bidra i lika stor utsträckning.
  Det är så tråkigt att allt och alla alltid måste mätas och tävlas om vem som minsann var bäst på att köpa bäst när vi i så fall tävlar med olika förutsättningar och det aldrig kan bli rättvist. Varför kan vi inte istället bara uppmuntra varandra och vara lite positiva för det vi faktiskt kan göra, inte för det vi inte kan göra? • Matilda Thorén säger:

  2013-10-18 |

  Hej!Jag är en av de där etiska snobbarna du pratar om tror jag:) Tänkte skriva lite om hur jag tänker, kan kanske vara av intresse.
  Jag anser att de flesta har råd med mer än vad de tror. I sverige lägger vi i snitt 13% av inkomsten på mat, det är mindre än någonsin. Av det är 40% snask, läsk godis med mera. Vi lägger i snitt 15 minuter om dagen på matlagning, mycket halv och helfabrikat med andra ord.
  I många fall handlar det om prioritering, du har råd med ekologiska ägg men då inte chips.
  Kläder får du köpa på tradera eller loppis om du inte har råd med kvalitet. Vem kan handla på HM med gott samvete och samtidigt vara informerad och medveten (vilket jag tycker är vårat jävla ansvar att vara när vi handlar) om kostnaderna för miljön och samhället.
  Jag är student och min sambo är föräldraledig. Vi har inte mycket pengar med andra ord. Vi köper ungefär 80-90% ekologiska varor. Många har mindre pengar än oss. Men att en stor del av sveriges befolkning skulle ha råd med 0% ekologiska varor får jag inte ihop. Och om någon nu inte skulle ha råd med ekologiska bananer, köp då inte bananer! Köp äpplen!!
  Vissa varor kan ingen motivera att köpa besprutade.
 • menskroppen säger:

  2013-11-07 | Bloggadress: http://twitter.com/menskroppen

  Visst att jag önskade att alla skulle gå över till att köpa ekologiska ägg från frigående höns utomhus (om en inte klarar av att helt avstå från ägg) men asså jag tycker det är förjävligt när ansvaret läggs över på individer. Det handlar inte bara om ekonomiskt kapital när en handlar ekologiskt och rättvisemärkt, det ligger en del jävla tid och jobb bakom att hålla på och väga vilket som är bäst. I gymnasiet skrev jag en debattartikel och höll en presentation om vilka tomater som är bäst att välja ur ett miljöperspektiv, svenska växthusodlade eller spanska tomater odlade utomhus. Det var liksom en veckas research. Vem fan har tid att göra något sånt? För varenda vara en köper??
  jag tycker att ekologiskt och rättvisemärkt ska skattesubventioneras, och att varor som produceras under omiljövänliga omständigheter som inte tar hänsyn till mänskliga rättigheter ska beskattas.
Kommentera inlägget här: