Julstämning kostar pengar

Snart är det jul, om ganska exakt 47 dagar. Jag älskar julen, i alla fall tanken på hur julen borde vara. I verkligheten så gör julen mig lite bitter och uppgiven, den konstanta påminelsen om allt meningslöst skit som jag desperat vill ha men absolut inte har råd med. Nu tänker jag inte skriva ett gnälligt inlägg om hur julen bara är en komersiell skithögtid, det är en del av charmen med julen. Jag gillar pengar, nej, jag älskar pengar. Att använda dem, att tjäna dem och framför allt att slösa med dem, enda gången som jag inte gillar pengar är i deras frånvaro.
 
Jag hittar fina snöglober fyllda med små träd och renar som kostar flera hundralappar, tomtar som åker skidor och är nästa lika långa som mig som förmodligen kostar mer pengar än vad jag skulle inbringa om man auktionerade ut mig till högstbjudande. Jag hittar julgranskulor som kostar nästan en hundralapp och inslagningspapper som kostar mer än presentern man slår in. Julstämning kostar pengar. 
 
Halva nöjet för mig med julen är att köpa saker, fin saker som glittrar, blänker och lyser. Saker som vilken annan månad på året som helst hade setts som osmakligt och korkat. Jag börjar inse att granen från ÖB för hundra spänn kommer att få hänga med ett år till, att julklapparn kommer få gekås-papper och att snögloben kommer att bli en urdiskad syltburk med vatten och sönerrivna pappersbitar i.
 

Kommentarer

  • Motvilliga Mamman säger:

    2013-11-07 | Bloggadress: http://blogg.skanskan.se/motvilligamamman/

    Jag får lite små-ångest av tanken på allt julpyssel ungarna kommer att släpa hem från förskolan. Jag intalar mig själv att det är jättefint och inte alls ser ut som något som blivit överkört. Jag längtar tills de flyttar hemifrån och jag kan fylla mitt hem med fina saker igen.

    Svar: Mitt barn kommer hem med sånt som är mindre fint, då säger jag bara "åååh vad fint, den skulle passa in perfekt på ditt rum!" eller så kör man på "vad kul med julpynt, vet du vem som gillar smällkarameller? Mormor!"
    Anna Kaagaard Kristensen
Kommentera inlägget här: