jag blir varse om att jag inte ska tro att det är lungt att slappna av bara för att klockan är tre på eftermiddagen, jag befinner mig i tätort och det är ljust

Idag när jag stod vid busshållplatsen där jag bor så stannade det en gammal volvo i den satt en obehaglig medelåldersman som försökte locka in mig i hans bil. Så fort han rullade ned sin ruta så fick jag onda aningar och backade ett par steg för jag såg hur han liksom åt upp mig med blicken och jag upplevde inte hans allmänna uppsyn som normal. Fast att jag försökte vara avvisande och ganska otrevlig så pratade han och försökte få mig att sätta mig i hans bil, vilket mest fick mig att backa ännu mer. När jag tackade nej på ett otrevligt sätt gav han sig av.
 
Det är inte första gången en man har försökt att få in mig i en bil, det är faktiskt fjärde. En gång var jag kanske 11 år och gick med en kompis från skolan, han ville ha hjälp att läsa en karta, för det vet ju att att 11-åringar är bra på. En gång när jag var 17 blev jag efterkörd av en man som erbjöd mig 500 kronor för att åka i hans bil, ett erbjudande som var lätt att tacka nej till. Ytterligare en gång var när jag bodde i fittja och en man körde efter och ropade på mig och lockade och när jag inte kom utan sa att han fick säga vad han ville på avstånd så hoppade han ur och började gå efter mig och gapa istället.
 
Jag blir faktiskt förbannad. Jag tycker inte att det är okej, oavsett om avsikten är att ragga eller bara att ta kontakt. Det kanske är oskyldigt och harmlöst ur deras perspektiv, men jag känner obehag och jag känner mig hotad och utsatt. Jag blir förbannad över att en jävla mupp i en bil tycker att det är okej att bete sig på ett sätt som får mig att känna mig otrygg och att jag upplever situationen som hotfull. Jag blir förbannad för att de där jävlarna gör så att jag blir varse om att jag inte ska tro att det är lugnt att slappna av bara för att klockan är tre på eftermiddagen, jag befinner mig i tätort och det är ljust. 

Kommentarer

 • Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan säger:

  2013-03-11 | Bloggadress: http://ninaruthstrom.se

  Usch så otrevligt. Sjukt att du råkat ut för det fyra ggr. Jag har aldrig varit med om det. Men jag har haft en jävla otur med blottare istället. Alltid är det nått :(

  Svar: Jag har stött på blottare och obehagliga äckel på krogen också och annat diverse, svinen dras till mig av någon okänd anledning.
  Anna Kaagaard Kristensen • Malin säger:

  2013-03-11 |

  När jag läste "Det kanske är oskyldigt och harmlöst ur deras perspektiv, men jag känner obehag och jag känner mig hotad och utsatt." kom jag att tänka på den här texten http://kateharding.net/2009/10/08/guest-blogger-starling-schrodinger%E2%80%99s-rapist-or-a-guy%E2%80%99s-guide-to-approaching-strange-women-without-being-maced/

  Tänkte faktiskt att du skulle kunna tagit regnumret på bilen och kontaktat polisen. Kanske inte göra en regelrätt anmälan, men det skulle ju kunna vara en person de känner till, får de då nys om att han gör (fler) tveksamma saker kanske det kan leda till något. Vet i och för sig inte om polisen hanterar information på det sättet, men det var en tanke som slog mig.

  Svar: Började läsa texten men han inte läsa hela nu, ska göra det i morgon när jag har tid, men jag förstod andemeningen :) Om jag ser samma person igen kommer jag att ta regnummret, absolut. Problemet är ju att det han gör inte är olagligt, han är obehaglig och påträngande och det är ju fullt lagligt.
  Anna Kaagaard Kristensen • DMO säger:

  2013-04-08 |

  Skulle åka buss hem till min pojkvän & det var bussbyte mitt ute på landet, åkrar & skogsdungar vart man än såg & dom två korsande vägarna var inte precis övertrafikerade om man säger så.
  Jag är vid tillfället den enda som hoppar av buss 1 för att vänta in buss 2 (25 min väntetid) & ca 10 min efter att buss 1 kört sin kos märker jag hur föraren i den 4de bilen som passerar mig under dessa 10 min, liksom överdrivet spanar in mig. Mannen svänger in på busshållplatsen, hoppar ur bilen & börjar gå rakt emot mig. Jag börjar dö av skräck inombords, men vafan skulle jag göra? Börja löpa åker efter åker fram? Var han en "god" skulle jag göra bort mig, var han en "ond" hade han en bil han kunde jaga ifatt mig med.

  Jag smyger ner handen i väskan & håller nyckelknippan i handen med nycklarna upp mellan fingrarna som ett knogjärn, för att vara förberedd. Så langar han över två VAKTTORNET & "tyckte du såg så ensam ut & nu har du nåt att läsa medan du väntar på bussen", jättevänlig röst & återvänder sedan direkt till sin bil, vafan liksom. SÅG ENSAM UT JA, "Hm, där sitter en tjej ensam mitt ute i ingenstans, vad skulle jag kunna göra för att hon ska må bättre? Jag går fram till henne!" Ja, för det kommer ju säkert förgylla hennes tillvaro, att försätta henne i en situation där hon känner sig utsatt & uppleva som hotfull.

  Men det var säkert väl planerat från hans sida, försätt offret i skräck & BAM när hen tror att du ska anfalla - överlämna något som den överlägsna majoriteten (when approached on busy street) annars ovänligt nekar/hastigt slänger bort, för nu blir giften istället varmt välkomnad! Istället för rapemord - en tidning! YEY! För det var i alla fall exakt det jag kände, TACKSAMHET, inför både att snubben visade sig vara en "vänlig" (som liksom, tänkte på att jag behövde i-väntan-på-bussen-lektyr, yadablabla) & för det han gav till mig. Skulle blivit tacksam om han så gav mig ett ruttet bananskal.

  Har andra upplevelser där snubbar varit obehagliga "på riktigt", som i situationen du beskrev, men valde att dela med mig av den här då jag känner till ditt hatförhållande till "Vittnen", haha ;)

  Svar: Ja där lyckades du riktigt skickligt hatet mot både vittnen och läskiga män som inte förstår att de gör så att situationen känns hotfull :) Det är fan inte schysst att göra så som han gjorde, snacka om kass empati och förståelse för andra människors situationer.
  Anna Kaagaard Kristensen
Kommentera inlägget här: