Evigt och oföränderligt

Jag tror att de allra flesta har stött på könsrollsivrare lite här och där i diskussioner på bloggar eller kommentarer under artiklar, ni vet de där som prompt envisas med att mödrar bör lä'ra sina döttrar att ansa kroppshåret eller att riktiga män är så viktiga på sina jobb att de inte kan vara föräldralediga alls. Ibland så ser jag tappra människor som ger sig på att försöka förändra deras inställningar. De förklarar, vrider och vänder, förklarar på nytt och ytterligare en gång, men könsrolls ivrarna ger sig inte för de är övertygade att världen har sett ut så här sedan dinosauriekvinnorna rakade svansen, dinosauriemännen rapade och fes på sofflocket och dinosauriebarnen hade prinsessperioder i rosa klänningar och tiaror. Evigt och oföränderligt.
 
Jag tror faktiskt att det som är evigt och oföränderligt är att många människor saknar förmågan att tänka efter själva och dra egna slutsatser, jag tror att förklaringarna och vädjandet till deras sunda förnuft är bortkastad tid. Människor som är lagda på det sättet kommer aldrig att ändra på sig, det ligger inte i deras natur att ifrågasätta den allmänna ordningen. De kommer att vara med på båten den dagen som det är norm att välja själv och att inte bli behandlad efter vilket kön man tillhör. Förmodligen kommer de då att försvara jämställdheten då med "att det alltid har varit så". 

Kommentarer

 • Tess säger:

  2013-03-06 | Bloggadress: http://highlandertess.blogg.se

  Det stämmer verkligen! Och bredvid dessa (som tror att saker "alltid varit så") så finns de andra som hänger på för att "jag vill inte att mitt barn blir utanför". Om alla tog mer ansvar och lärde sina barn att man får vara som man vill (så länge som man inte är rent elak då) så skulle barnen inte behöva vara "utanför" om de nu gillar "fel grej". • Marie säger:

  2013-04-03 |

  Något som skulle vara intressant att ta upp är att gräva lite djupare och gå till botten med mycket av stereotyper. Har verkligen kvinnor rakat sig i alla dessa år? Har för mig att kring 50 talet rakade inte kvinnor sig och att tom i porrfilm hade dom behåring. (kan vara senare också, årtal är inte min starka sida).
  I challange someone!

  Svar: Absolut, det vore intressant. Jag är lite lat när det gäller att hålla koll på sånt i ärlighetens namn :)
  Anna Kaagaard Kristensen • DMO säger:

  2013-04-08 |

  Marie:
  Jag har inte inte världens koll på porrfilmsoutfits från förr, men i en svensk film från -73, "Thriller - en grym film" så var det orakat.
Kommentera inlägget här: