"men du får väl vifta lite med ögonfransarna då?"

För ett tag sedan satt jag i baksätet i en bil och två, vi kan kalla dem bekanta, satt i framsätet. Den ena pratade i telefon med ytterligare en bekant och så hör jag henne kläcka ur sig "men du får väl vifta lite med ögonfransarna då?" och syftade då till att personen i telefonen som skulle på arbetsintervjuer skulle vifta på ögonfransar och vara lite halvflörta till sig jobbet. Jag protesterade självklart högljutt där i mitt baksäte men det skrattades bara bort.
 
Dum, dum, dum idé är det att vara klippa med ögonfransar och vifta med vad det nu är man ska vifta med. Snacka om att göra ned sig själv och reducera sig själv till ett våp. En person med rätt kompetens och rätt skills behöver inte bjuda ut sig själv för att få ett jobb, och det vet arbetsgivaren också.
 
Det jag blir mest fundersam över är, förstår kvinnor som gör så varför de får fördelar av det? Vilka signaler de sänder  ut? I bästa fall kanske det är någon mupp med superhjälpe komplex som faller för det för att han får chansen att vara räddaren i nöden, i sämre fall är det en man med lite halvkass kvinnosyn som antingen tror att du är en svag liten kvinna som behöver hjälp eller så är han en gris som tänker på hur du skulle se ut framåtlutad över hans skrivbord, resten kan du nog fylla i själv. Smarta kvinnor behöver inte reducera sig själv till objekt för att få ett jobb.
 
Att stå och spela lite dum och fladdra med ögonfransarna säger inte direkt "hej, vi är jämlika du och jag och jag gör ett bra jobb" snarare "hej, vi är inte riktigt jämlika du och jag och jag ger riktigt bra blowjobs" du vill ha ett jobb men försöker sälja fantasin om något helt annat för att nå dit. Du kanske tror att det är smart, att du använder din kvinnliga list för att få vad du vill, men du riskerar att hamna i en situation där du blir sedd som lite lägre stående, blir mindre respekterad och där din chef alltid kommer veta att det var din urringning och flörtiga blickar som gav dig jobbet, inte din kompetens, intelligens, erfarenhet eller utbildning. 
 
Det är inte kvinnlig list som får dig att tycka att det är en bra idé att försöka få ett jobb på det sättet. Det är för att du har lärt dig att det är större sannolikhet att du lyckas sälja din utsida istället för din utsida, för att du vet att du ska vara flörtig och tillgängligt, inte vara smart och ha pondus, du försöker sälja det som du tror att de vill köpa. Du kanske tror att det gör dig till en vinnare men du är en missledd och lurad förlorare.
 

Kommentarer

 • Tess säger:

  2013-06-16 | Bloggadress: http://highlandertess.blogg.se

  Jag vet fortfarande inte vad "vifta med ögonfransarna" innebär... :-/ Ser man inte lite störd ut om man gör det? Haha :-)

  Svar: Det är väl mer ett uttryck för att vara flörtig och tjejig :)
  Anna Kaagaard Kristensen • Mikaela säger:

  2013-06-16 |

  Åh det här inlägget är så sjukt bra! Sätter verkligen ord på det jag kännt men haft svårt att formulera. Nästa gång någon kläcker ur sig någon sån sexistisk skit kommer jag inte behöva sitta och vrida på mig och känna obehag, utan kan poängtera det felaktiga i resonemanget.

  Markerat det som oläst på bloglovin-appen, så det hamnar högt i listan och jag kan komma tillbaka till det fler gånger.

  Svar: Kul att du tyckte om det :)
  Anna Kaagaard Kristensen • Tess säger:

  2013-06-16 | Bloggadress: http://highlandertess.blogg.se

  Svar: Ok, jag är nog lite konstig för jag tolkar saker så bokstavligt ibland :-) Har alltid sett framför mig hur någon "viftar" på ögonfransarna...haha :-)

  Svar: Jag vet vad du menar för jag ser det framför mig när jag hör det men sen vet jag ju att det syftar till något annat :)
  Anna Kaagaard Kristensen • Emma Kaagaard Kristensen säger:

  2013-06-17 |

  Det handlar inte om att bjuda UT sig själv... Utan att bjuda på dig själv.
  Jag var ju med i diskussionen och att vara charmig, lätt att tycka om, ha pondus, vara självsäker och att ha rätt kvalifikationer är det vinnande konceptet!
  Många arbetsgivare går mycket på personkemi så det gäller att få dom intresserade av dig som person... Det betyder inte att man ska ta på sig urringat och bete sig som ett våp! Där har du missuppfattat vad vi menade.

  Svar: Jag vet att det är så du menar, det har vi ju redan rett ut :) men jag hörde inte din halva av samtalet, jag hörde andra halvan. Det du skriver är inte alls det jag menar. Det jag fick höra om var att "vifta med ögonfransarna" och att "vara flörtig". Även efter telefonsamtalet. Sen drog jag det lite längre för att min poäng om vilka associationer folk lätt får när man försöker vara flörtig och spela på sin kvinnlighet.
  Anna Kaagaard Kristensen • Häxan Shäs säger:

  2013-06-24 | Bloggadress: http://www.haxanshas.n.nu

  Jag håller helt med dig om att en inte bör gå till väga på det viset men tycker det är dumt att ge en ''lågintelligensstämpel'' på folk som gör så. För det lär finnas en anledning - en ganska basic sådan -att vi kvinnor från barnsben lär oss att föra oss på ett visst sätt. Vissa mer, andra mindre och för många så pass mycket att de tror att det är de ända de duger till, tyvärr. Det plus att attraktiva kvinnor lättare får jobb än oattraktiva. Har ingen statistik på detta men har läst en del sånna artiklar och har personlig erfarenhet av det. Detta drabbar nog främst de som kanske inte har jättemycket vare sig arbetslivserfarenhet eller lästa studier, utan de som t.ex söker ett jobb direkt efter gymnasiet och kvoteras in för att de ser bra ut även om de kanske skulle dugit med enbart ''social kompetens'' eller liknande för jobbet.

  Svar: Jag menar inte att de som gör det är lågintelligenta, utan att det som folk tänker är att "om du vore smart skulle du inte göra så här" helt enkelt att man riskerar att bli offer för snygg-och-dum myten.
  Anna Kaagaard Kristensen
Kommentera inlägget här: