Domen är att om är du fet så är du oduglig som förebild och människa

För ett tag sedan i en diskussion i facebook gruppen "varför apor aldrig bär rosa klänning" (joina oss!) var det en kvinna som spydde ur sig att tjocka människor var dåliga förebilder, hon tog upp Lady Dahmer som exempel och konstaterade att hon ansåg att hon ansåg att hon aldrig kunde vara en bra förebild på grund av "att en kropp inte mår bra av att lida av fetma" och det stod hon för. Hur man kan stå för det och att ens knåpa ihop en sådan mening utan att skämmas för sin egen trångsynthet och dumhet, det lär jag aldrig få något bra svar på. 
 
Tyvärr är det inte enda kommentaren om hur en kvinna är dålig förebild, inte borde synas i det ofentliga eller ta plats för att hon är fet och därför borde gömmas bort och helst glömmas bort i ett mörkt hål någonstans. Adele är en dålig förebild för att hon promotar fetma, (kvinno)kläder borde endast tillverkas i små storlekar för att feta människor ska behöva banta för att slippa gå nakna, kommentarer om att det är dåligt att hm anlitar en modell som drar typ storlek 42 för att det är ohälsosamt att vara fet. Idioti verkar man dock få promota hur som helst och vart som helst.
 
Jag blir så jävla förbannad på hela resonemanget. Människor som resonerar på det sättet tar en människa och bakar ihop hela personligheten, prestationer, styrkor, svagheter, ambitioner, tillkortakommanden och reducerar det till: Du duger inte för du är fet. Med andra ord så värderar man inte överviktiga personers åstakommanden och prestationer på samma sätt som man gör med smala(re) människor, domen är att om är du fet så är du oduglig som förebild, människa och det du gör kommer aldrig att vara lika viktigt, bra, märkvärdigt eller beundransvärt som om en smalare mer idealisk person hade gjort exakt samma sak. Allt bra som en människa gör reduceras alltså till absolut ingenting på grund av hur personen ser ut. 
 
Jag känner bara, fuck you. Meningslösa, patetiska, sorgliga ursäkt till människa. Vem fan är du att tro att du kan förminska en annan människa och allt hon gör på det sättet? Vad har du själv gjort som är så jävla fantastiskt och förträffligt (bortsett från att sprida dina människofientliga åsikter och gnäll på internet)?
 
Bara som en parantes, det spelar ingen roll om du själv är överviktigt och tycker att det är fult/jobbigt/äckligt/obehagligt/whatever du har inte större rätt att spy ut ditt självhatande på andra för det. Du kan vältra dig i ditt självförakt och hata dig själv för dig själv, i din ensamhet, utan att skiten ska stänka på andra. 
 
Ta en kaka och var glad istället.
 

Kommentarer

  • Tess säger:

    2013-06-16 | Bloggadress: http://highlandertess.blogg.se

    Folk har verkligen börjat blanda ihop koncepten också. En lite kraftigare person har helt plötsligt blivit "fet". Om de tycker att Lady Dahmer är fet... har de egentligen någonsin sett en person som verkligen lider av fetma (d.v.s. sjuklig övervikt)?

    Svar: Eller hur, jag har till och med sett ganska smala tjejer få kommentarer om att de är för feta och tjocka. Folk har fått så skev uppfattning att de tror att alla "smala" människor är 170 cm och väger 55 kilo.
    Anna Kaagaard Kristensen
Kommentera inlägget här: