Vi är inte lika starka och det ska vi ha jävligt klart för oss

Varje gång skillnader mellan kvinnor och män diskuteras så kommer mäns överlägsna stålmannenlika styrka upp på tapetern. Ungefär som att hela civilisationen står och faller med mannens fysiska styrka, att hugga ved och brottas med björnar är livsviktiga kvaliteter. Jo kvinnor kan också utbilda sig, skaffa jobb som betalar hälften av räkningar och mat, vi har rösträtt och kan göra, ja egentligen allt som män kan. Fast vi är inte lika starka och det ska vi ha jävligt klart för oss. 
 
Jag har dock inte riktigt fått klart för mig vad jag ska göra av vetskapen om mäns överlägsna styrka. Betyder det att jag kan utbilda mig, skaffa samma jobb som dig och tjäna lika mycket pengar, men du kan fortfarande sopa golvet med mig ändå? Det är ungefär här man ska börja diskutera brandmän och hur jävla mycket bättre män är som brandmän. Extra häftigt är det när en man som är typ ekonom ska gnabba på om mäns överlägna muskelstyrka. Så stark att pennan flyger rätt genom rummet när det ska lyftas på grund av oförmågan att lyfta pennan försiktigt. 
 
Så att ingen missförstår nu, om låter det som att jag är hånfull mot den manliga stålmannenstyrkan, så är det precis min mening.

Kommentarer

 • SannaM // lärare ~ normkritiker ~ lesbisk svenssonmamma säger:

  2013-04-07 | Bloggadress: http://minasannaord.wordpress.com

  Och bäst av allt i denna kråksång: Inte ens stålmannenstyrkan kan ses som ren fakta. Så är det faktiskt. Generellt, ja, män har generellt lättare att bygga muskler än kvinnor - men alla män är inte starkare än alla kvinnor. Sorry. Denna norm är nog fan det svåraste att få bukt med, för det är som du säger det sista esset i rockärmen på något vis; "men jag är i alla fall starkare än du!" Tja, det beror väl på... Har du läst "Spelet om könet" ur senaste Kom ut? (Rfsl:s tidning) Superintressant artikel just om detta, bloggade själv om det för någon månad sedan för övrigt.

  Svar: Det som du skrev "men alla män är inte starkare än alla kvinnor" sammanfattar det ganska bra, jag kan köpa att män generellt är starkare, men det är inte samma sak som att det vore en allmän sanning som innefattar precis alla. Många verkar ha svårt att förstå det.
  Anna Kaagaard Kristensen • Tess säger:

  2013-04-12 | Bloggadress: http://highlandertess.blogg.se

  Åh lovely! :-D Och dessa som argumenterar för mäns otroliga styrka verkar inte fatta att det är skillnad även bland männen och att det kan finnas kvinnor som är starkare än en del män. Nej nej... allt ska generaliseras och dras över en kam. Sedan undrar jag hur man mäter fysisk styrka? Gäller det att lyfta tyngst över huvudet eller? För en förlossning t.ex. kräver otrolig uthållighet och styrka, men det ska förstås inte räknas när vikter inte är inräknade...? :-S
Kommentera inlägget här: