"Men vad ska tjejerna göra på rasten då?" säger han sedan

För några dagar sedan var jag på väg med Oskar till skolan, han pratar oavbrutet och repeterande och jag är är så morgontrött att jag mest påminner om något från the walking dead. Vi går förbi högstadieskolan som man passerar på vägen till skolan och Oskar börjar en lång monolog om hur tråkig deras skolgård är och hur tråkiga saker de stackars barnen får sysselsätta sig med, jag lyssna ointresserat med ett halvt öra. "De har en basketplan!" gapar ungen, "kul..." svarar jag.
 
"Men vad ska tjejerna göra på rasten då?" säger han sedan. Då vaknade jag till.
 
Jag börjar, mer klarvaket, att förklara för honom att tjejer också kan syssla med sporter och att många tjejer tycker att sport är kul "Malin spelar fotboll! Massor av fotboll och hon tycker att det är JÄTTEROLIGT!" försöker jag. Men det köper inte barnet "inga tjejer i skolan vill spela saker och alla fotbollskort är BARA killar, INGA tjejer" Jag fortsätter att dividera om tjejer, killar och sport.
 
Han köpte att tjejer får spela hur mycker basket, fotboll och vad de nu vill, att de ska få vara med, om de vill. Saken var att han gick inte med på att de tjejerna fanns bara. Han tyckte ju att bevisligen så finns det inga tjejer som vill vara med och spela, de vill bara leka häst (för hästar var ju ingen sport), inga massproducerade samlarbilder med tjejer på som ska lura av lågstadiebarn deras pengar och han hade ju aldrig sett tjejfotboll på TV. Jävla fotboll. 
 
Skitjobbigt, jag vill ju att han ska få se att han har fel men jag hatar, HATAR, sport. Det är lika tråkigt som att stirra på mossa som gror. Tråkigt och primitivt. 

Kommentarer

 • Sofia säger:

  2013-04-02 |

  Superbra inlägg! Ska bli kul att få läsa mer av dig:-)

  Svar: Tack :)
  Anna Kaagaard Kristensen • Flunsen - Genushöna & Feminist säger:

  2013-04-04 | Bloggadress: http://flunsen.blogg.se

  Jag älskar sport! Hockey, fotboll,... aa mest de två ;) haha men väldigt individuellt. • Charlotte säger:

  2013-04-05 | Bloggadress: http://charlottehitochdit.wordpress.com

  Det där har vi diskuterat inne hos mig rätt ofta; det farliga i bristen på förebilder. Det sammanhang vi har talat om är dock inom universitetsvärlden där kvinnor inte når de högsta positionerna. Forskning visar nämligen att just bristen på förebilder (professorer som både har man och barn exempelvis) påverkar massor.

  För barn (och sedan vuxna) ser sig ju omkring för att se vad deras roll i världen borde vara. Finns det inga kvinnliga fotbollsproffs tillgängliga så är det helt naturligt att dra slutsatsen att flickor inte spelar boll.

  Svar: Jag håller med. Finns det ingen förebild eller någon att identifiera sig med så är det svårt att komma fram till att "det där är något för mig".
  Anna Kaagaard Kristensen • Sonica Lo säger:

  2013-04-05 |

  Fast en sak har din son rätt i: Om den nu ÄR så att inga (eller iaf mycket få) tjejer på hans skola gillar sport, varför har de då bara prioriterat de som (främst) pojkarna gillar?

  Vad säger det?

  Lite som att fotboll och hockey prioriteras med mer pengar än "tjejsporter" som ridning. Jag är absolut ingen särartare eller så, men är det inte symptomatiskt egentligen? Vi lär barnen att gilla olika och sen prioritera vi de som vi lärt pojkarna att gilla.

  Svar: Jag förstår det resonemanget och jag håller med om att killars intressen ofta prioriteras högre, men jag tycker att det är tråkigt att det redan hos så små barn redan har blivit en självklar sanning att sport är ett solklart "killintresse".
  Anna Kaagaard Kristensen • SannaM // lärare ~ normkritiker ~ lesbisk svenssonmamma säger:

  2013-04-07 | Bloggadress: http://minasannaord.wordpress.com

  Bra inlägg men FAN vad irriterande det är. Att de redan som såhär små har fattat vem som är bra på vad, vem som vill och inte vill göra vad... fast det i verkligheten alls inte behöver vara så. Just fotboll diskuterade jag med mina elever också, och det var så självklart för dem (killarna): "Vadå, killar ÄR ju bättre?!" Och beviset? Jo, att det kostar typ en hundring att gå på en dam-EM-match medan herrmatcherna kostar upp till flera tusen. Uck. I den klassen finns det dessutom flera tjejer som verkligen satsar på fotbollen, men någonstans "vet" de ju att de inte spelar på samma villkor som killarna... Fast, det ska vi förstås ändra på :-)

  Svar: Det är ju det som är så lustigt, att de verkar jämställa pengar och exponering med att vara bättre när det faktiskt kan vara så att de som har bättre förutsättningar och som det satsas på lyckas bättre av just den anledningen.
  Anna Kaagaard Kristensen
Kommentera inlägget här: