Jag är som en rabiat hen-hatare, fast jag är en en-hatare istället

Något som jag har börjat störa mig kopiöst mycket på är när folk skriver en istället för man, som i "när en försöker göra rätt". Jo jag förstår att det är för att en försöker könsneutralisera språket, mannen som norm, patriarkat och blabla, men det ser så förbannat jävla dumt ut och låter fel gör det också.
 
Jag är som en rabiat hen-hatare, fast jag är en en-hatare istället.
 
Skillnaden är att jag ser syftet med hen, vi behövde ett könsneutralt pronomen. Poängen med en däremot den missar jag helt. Dessutom låter det och ser förjävligt ut, men det tror jag att jag redan har skrivit.

Kommentarer

 • Malin säger:

  2012-11-21 |

  Jag håller med dig precis. Fast jag argumenterar inte emot det på något vis som många hen-motståndare gör eftersom jag förstår tanken bakom utan låter det bara passera när jag ser det och fortsätter själv att skriva man.

  Svar: Ja, men precis. Jag känner inget behov av att kämpa emot det. Jag hakar upp mig lite i tystnad (bortsett från mitt smågnälliga inlägg) för en får skriva som en vill :P
  Anna Kaagaard Kristensen • Tantmango säger:

  2012-11-21 | Bloggadress: http://www.tantmango.se

  I min dialekt har vi alltid sagt en istället för man, för mig är det helt naturligt. Du är bara ovan, precis som många henhatare är.

  Svar: Ja, det är väl så:)
  Anna Kaagaard Kristensen • Tess säger:

  2012-11-21 | Bloggadress: http://highlandertess.blogg.se

  Samma som ovan. I värmländskan säger vi alltid en istället för man så jag tycker inte det låter konstigt :-) Har skiljt på vanliga samtal och akademisamtal på det viset. Sagt en privat men man i redovisningar :-)

  Svar: Jag visste faktiskt inte att det fanns dialekter där man bytte ut man mot en, men du är den andra som skriver det nu, så tydligen :) Jag lär så länge jag lever.
  Anna Kaagaard Kristensen • Sabina säger:

  2012-11-22 | Bloggadress: http://chahina.devote.se

  Jag har faktiskt inte tänkt på att folk skriver "en". Kanske för jag tycket det är ganska normalt. Men "man" låter bättre. Det beror helt enkelt på vad man ska säga. Betydelsen hen är det väl inget fel på men jag tycket det ordet är fult :P

  Svar: Det är väl kanske en vanesak då? Jag tycker också att hen låter ruskigt fult.
  Anna Kaagaard Kristensen
Kommentera inlägget här: