Familjeliv.se live i vardagsrummet och vid middagsbordet

I min familj är det ganska populärt att ifrågasätta genuspedagogik och ett par-tre stycken framställer det gärna som att jag är en halvgalen fundamentalist som har hjärntvättat mitt barn att dockor, rosa och hello kitty is the shit. Familjeliv.se live i vardagsrummet och vid middagsbordet. Att jag skulle gå för hårt ut med något alls är nästan skrattretande, jag är ju så förbannat lat och gör det mesta ganska halvdant, jag är inte inte den som anstränger sig i onödan. Det som irriterar mig mest är att de ofta har missförståt totalt vad det handlar om och vad syftet är och att lyckas förklara det i en familj som består av kroniska avbrytare (mig inräknat) är en utmaning.
 
Det lustigaste av allt är att ordet påverkan tolkas lite väl fritt, den kristensenska principen är rätt enkel:
 
Titta en bil åh vilken häftig bil = ingen påverkan.
Vill du ha dockan eller bollen = påverkan
 
Att ens ge barnet alternativ i "fel" färg eller från "fel" avdelning är att pracka på, påverka och hjärntvätta. Argumentet "men om du hade släppt lös honom i leksaksaffären från början och låtit honom välja, då hade det varit fritt val" används ganska flitigt, saken är att det är ett ganska dåligt argument. Hur kan vuxna människor tro att barn ska klara av att värja sig från reklam, normer och bemötande när inte ens vuxna klarar av det? Anekdotisk bevisföring är också ganska populärt "jag vet enkille som lekte med dockor och han blev bög" eller "jag fick ju leka med leksaksvapen och mig är det inget fel på" kristensensk vetenskap, enda beviset som krävs är förmågan att kunna gapa högst. 
 
Det är inte heller jätteviktigt att ha något belägg för sina utspel, kunskaper är inte så nödvändiga, istället så är det den enskilda människans fördomar och förhastade slutsatser som ses som mest relevanta.
 

Kommentarer

 • Miss Bildad - Hellre missbildad än obildad säger:

  2012-11-21 | Bloggadress: http://missbildad.blogspot.se

  I leksaksaffärer finns det ju ofta en klar uppdelning mellan vad som är pojkleksaker och vad som är flickleksaker. Naturligtvis är inte barn opåverkade av det.

  Svar: Precis, barn förstår ju könskodade saker precis som att vuxna gör det.
  Anna Kaagaard Kristensen • Tess säger:

  2012-11-21 | Bloggadress: http://highlandertess.blogg.se

  Klockrent! Förstår frustrationen av att försöka föra fram sin poäng om folk bara avbryter. Då kan man undra om de ens lyssnar till att börja med eller om de bara vill framföra sitt.

  Svar: Precis, det är ganska svårt att förklara något som någon har missuppfattat när personen ifråga inte alls är mottaglig för informationen.
  Anna Kaagaard Kristensen
Kommentera inlägget här: