jag är en överbeskyddande förälder som inte kan släppa på kopplet

Jag får ganska ofta höra att jag är en överbeskyddande förälder som inte kan släppa på kopplet. Tydligen så kommer det en ålder när det är dags att öppna grinden till hagen och låta barnen löpa fritt, vad jag har förstått av alla pikarna så sker det i 4-5-års åldern. "Barn måste få leka själva utan att föräldrar är med eller blandar sig i!" klassiskt argument. 
 
Jag har inte låtit Oskar leka helt ensam ute innan han var 8 år gammal, för si sådär 4-5 månader sedan, för jag har inte känt mig bekväm med det. Ska jag vara helt ärlig så är jag fortfarande inte helt bekväm med det och han får bara vara på gården där jag kan se honom från köksfönstret och jag kollar till honom minst var tionde minut. Tidigare har jag suttit ute och läst en bok eller haft med mig datorn ut och så har jag hållit mig lite på avstånd så att  han har fått leka själv med sina kompisar. Det har fungerat prima.
 
Jag förstår inte riktigt grejen med att 4-5-åringar ska få leka själva i lekparken utan uppsyn, jag tycker att det är jävligt oansvarigt, och argumenten om att barn skulle bli "mammiga" och inte klara sig själva annars är bullshit. Det är lata föräldrar som springer sina egna ärenden som tror att barn måste frigöra sig från sina föräldrar samma dag som de lär sig att torka sig själva i baken. 
 
Jag är rädd för att andra barn ska vara elaka mot mitt barn, jag är rädd för att det ska finnas barn som får leka med kvivar, tändare och annat opassande, jag är rädd för att han ska cykla långt iväg och ramla och inte kunna ta sig hem själv. Jag är rädd för läskiga gubbar som lockar med godis och jag är rädd för att han ska gå vilse och inte hitta hem och vara ledsen och rädd. Det är mer sannolikt att det går bra, men jag "mammar" honom hellre en gång för mycket än en gång för lite.

Kommentarer

 • Carola säger:

  2012-07-09 | Bloggadress: http://barbamamas.blogg.se

  Va? Till mig har aldrig någon sagt sådär, jag eller min man är alltid med barnen när de leker ute. Inte en chans att de skulle få springa omkring utan uppsikt, de är ju bara sex och (snart) fyra år gamla! De behöver ju sina föräldrar, de är fortfarande små!

  Svar: Jag håller med. Jag tycker att det är jättekonstigt att det verkar vara ganska vanligt att mindre barn ska få ränna ute på egen hand.
  Anna Kaagaard Kristensen • Tess säger:

  2012-07-09 | Bloggadress: http://highlandertess.blogg.se

  Jag tycker inte det är överbeskyddande. Det är snarare riktigt vettigt!
Kommentera inlägget här: