Min främsta inspirationskälla när det gäller komplex och utseendefixering

När utseendefixering kommer på tal så pratar man ofta om de skönhetsideal som media förmedlar och hur det påverkar främst kvinnor och tjejer. Självklart så påverkar det män och killar också men det diskuteras inte i lika stor utsträckning. Jag har faktiskt aldrig kollat på ett tidningsomslag eller en kvinna på TV och känt att jag vill eller borde se ut så som hon gör. Jag har alltid fattat att det är orimligt för mig att sträva efter att se ut som Gisele Bündchen eller Angelina Jolie. Att bilderna dessutom oftast var retuscherade fattade jag ungefär samtidigt som jag köpte min första Frida.

Min främsta inspirationskälla när det gäller komplex och utseendefixering kom tveklöst från jämnåriga tjejer som beklagade sig över fettet som vällde över byxlinningen från deras enorma 45-kilos kroppar. Det är från kompisar som jag lärde mig att hår borde rakas, ögonbryn borde noppas, att BH:ar var livsviktiga och att stringtrosor was the shit. Fast jag har nog alltid tyckt att stringtrosor är shit, i negativ bemärkelse. Jag rakade mina armar en gång när jag gick i sexan för att en tjej sa att jag såg ut som en isbjörn efter att hon hade beskådat mina armar. Då åkte det ljusblonda lurvet.

Inga tjejtidningar sa någonsin till mig att jag borde raka mig, använda BH eller att jag såg ut som en isbjörn eller att jag borde banta, jag betraktade det mest som fina bilder och det gör jag faktisk än idag. Budskapet är ganska ofta hjärndött och är konstruerat för att du ska vilja ändra på dig, men jag har aldrig tagit det på särskilt stort allvar. Problemet var väl att mina jämnåriga inspiratörer fick sina idéer någonstans ifrån, kanske från en Frida eller vecko revyn, så på så sätt kan man väl säga att jag vara som en passiv rökare, fast passivt påverkad av tjejtidningarna istället.

Kommentarer

 • Hanna - ny i bloggvärlden säger:

  2012-02-29 | Bloggadress: http://skrynkel.blogg.se/

  Håller med, men jag vet att jag har tagit några "tips" från veckorevyn o dylikt. Men klart att kompisarna kanske var de som påverkade mest. Jag hade en bästis i unga år som nog gett mig typ 80% av de komplex jag hade (och många har jag även kvar idag). Tog ett tag innan jag fattade det, och nu låter jag inte andra människor säga så om mig längre.

  (Exempelvis: "din mage är liksom rundare än min", "när du har jeans ser det lite ut som att du har blöja", "haha, din näsa är ju fan ännu större än min" osv. ) • Baba Jaga, Best Blog EVER!!!! säger:

  2012-03-03 | Bloggadress: http://openmindedforanything.blogg.se/

  Lärde mig också det där med utseendefixering och att hela tiden gå runt och fixa sig.

  Vi tjejer är varandras fiender. Vi ser varandra som rivaler och ska blodtörstigt ta och slå ner oss själva.  Det är sjukt läskigt och gör så otroligt ont att få höra att man inte duger eller är ful eller fet av en tjejkompis.

  Eller när man gjort sig fin. Vaxat benen, tagit på sig finaste klänningen och stylat håret till vackraste frisyren så får man höra att åh vad snygg du är!  Vadå var jag ful och misslyckad innan?  Jag var också tvungen att raka mig och sminka mig pga av andra tjejer. Jag var också tvungen att acceptera att killar tafsade på mig på grund av andra tjejer.

  Ja men nu är du vald! Du är utvald och snygg nu! Såja en hand på tutten och på låren gör ingenting!  Åh vad jag blir äcklad av destruktiva tjejkompisar och av dessa skönhetsmagasin som ska jämt berätta om hur jävla läcker man ska vara.

  Det värsta var att man själv började kommentera andra. Lägga sig i hur andra såg ut.  En annan sak som jag också reagerar på är det där med sexet. Att man ska ha sex och man ska vara så tidig som möjligt. Vidrigt och alldeles för privat för att diskuteras med andra om.  @ Hanna -Ny i bloggvärlden.  Jag har tyvärr själv sagt så till mina tjejkompisar och sårat men det är på grund av att de har sårat mig innan. Vi ska behandla varandra som systrar inte som fiender!  Mycket vänliga hälsningar /BJ! • Hanna Ek säger:

  2012-03-09 | Bloggadress: http://hnny.blogg.se/

  Hittade din blogg via bloglovin! Jag har en tävling på min blogg där du tävlar om ett presentkort med ett värde av 1000 kronor, och tre personer vinner en länking som visas för ca 1400 läsare. Kramar! • Hanna Ek säger:

  2012-03-09 | Bloggadress: http://hnny.blogg.se/

  Och jag skrev om det här lite idag, det du säger är så sjukt sant.
Kommentera inlägget här: