Av någon anledning så har folk fått för sig att traditioner är statiska, eviga och oföränderliga

Disney klippte lite i Kalle Ankas jul och nu är halva internet i uppror, överengagerade grupper poppar upp på facebook snabbare än maskrosor i ett dike. En stor del av dem vet inte riktigt vad som har blivit bortklippt, inte heller riktigt varför men hur som helst, nu har det gått för långt, det här är ett krig och den svenska julen är under attack. Jag är inte riktigt säker på vem eller vad de tror står bakom attacken. 
 
Egentligen så är det nog inte julen som de värnar om, det handlar om att få värna om rätten till att vara smygrasist i fred och rätten till att få roa sig på andra människors bekostnad. Om jag ser en enda person till skriva "men jag vill ju ha kvar negerdockan, det är inte rasistiskt!" så ger jag fan upp mitt sista hopp om mänskligheten. Det får att tänka på när jag och Rodde var och lunchade för ett par dagar sedan och en person i 30-40-års åldern vid bordet bakom oss utbrister högt och ljudligt "men det behöver faktiskt inte vara rasistiskt menat att kalla någon för svarting!" och resten av sällskapet instämmer. Värdelösa, meningslösa ursäkter till människor. Jag skäms för att tillhöra samma art.
 
Av någon anledning så har folk fått för sig att traditioner är statiska, eviga och oföränderliga. Det har ju för fan klippts och ändrats och lagts till och dragits ifrån i Kalle Ankas jul femtioelva gånger, vart var folkstormen då? Traditioner förändras, moderniseras och utvecklas ständigt, eller tror folk att vi firar jul precis likadant i år som vi gjorde för 30, 50 eller 70 år sedan? 
 
Jag tycker faktiskt att det är ganska vidrigt när vita människor sitter och grinar och känner sig kränkta över att man inte får säga negerboll, ha negerdockor på Kalle Anka eller säga svarting öppet utan att skämmas och utan att det får konsekvenser. Om någon påpekar för mig att något jag säger eller gör faktiskt är kränkande och sårande för en annan grupp med människor så försöker jag ändra på mig, valet är enkelt, jag väljer att försöka vara en bra människa som inte lever och roar mig på andras bekostnad.

Kommentarer

 • Pippigull säger:

  2012-12-18 | Bloggadress: http://gullgossensmamma.wordpress.com

  Ja jag blir så ARG! jag har aldrig tänkt på de där dockorna innan, men nu när jag uppmärksammats på dem så tycker jag att det är ett bra och viktigt beslut att ta bort dem....

  Jag brukar försöka ge exemplet att i en del kretsar kallar man tonårstjejer för horor. Och även om de killar (och säkert tjejer) som säger det inte menar att tjejerna defacto är horor så får de inte säga det. Samma sak med negerboll eller pickaninny-dock0r (fast kanske 99% av svenska befolkningen faktiskt aldrig hört talas om dessa innan Lilla hjärtat-diskussionen.... jag fattade inget när diskussionen började och nu har jag all respekt för de som anser att det är en nedvärderande avbildning) • Tess säger:

  2012-12-19 | Bloggadress: http://highlandertess.blogg.se

  Jag har inte sett Disneys jul på ca 20 år så jag blev paff över ilskan från så många VUXNA. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om allt detta... • Ebba säger:

  2012-12-19 | Bloggadress: http://kolmonoxid.blogg.se

  Jättebra skrivet! Önskar att fler kunde tänka som du gör. Själv hade jag inte tänkt på den dockan som en nidbild innan jag läste väldigt många bra och kloka blogginlägg som förklarade vad det var egentligen. Hade under hela min uppväxt trott att det var en hund eller något och blir äcklad när jag vet sanningen bakom detta. Det är klart den ska bort. Hade jag vetat vad det var för något tidigare hade jag inte ens velat titta på Kalle Anka-klippen.

  Har sett så mycket arga människor på Facebook nyligen. Ser till och med folk som jag trodde var mina kloka vänner gnälla om att de inte får säga negerboll, och då börjar jag fundera på om jag ens vill ha såna människor omkring mig. Ska ta ett ordentligt snack med många jag känner, för jag tror inte att ens hälften av de som vill ha kvar dockan förstår vad det är egentligen. Ska rensa min vännerlista på FB också, för snart kommer jag inte kunna logga in utan att bli helt galen på allt som skrivs av vissa människor. Usch vad arg jag blir av det här. • Pyspunka säger:

  2012-12-28 | Bloggadress: http://pyspunka.wordpress.com/

  Håller med! Jag tycker att det är konstigt att Kalle Anka är så populärt som det är. Allt annat i samhället förändras och folk byter partner, gardiner, jobb, partitillhörighet och kompiskrets hej vilt...men på julen ska man minsann titta på tecknat från 1930...

  Skrota eller modernisera hela skiten tycker jag! Ta till exempel Askungen. HUR 2012 är den filmen? • Cecilia | Färgglad hårdrockare säger:

  2013-04-02 | Bloggadress: http://calatalo.blogg.se

  Håller helt med dig här också. Skrev själv ett inlägg om det här i december: http://calatalo.blogg.se/2012/december/kan-vi-komma-overens-om-att-vara-traditioner-inte-ska-ga-ut-pa-att-kranka-folk.html#comment
Kommentera inlägget här: