Av någon anledning så har folk fått för sig att traditioner är statiska, eviga och oföränderliga

Kategori: Samhälle

Disney klippte lite i Kalle Ankas jul och nu är halva internet i uppror, överengagerade grupper poppar upp på facebook snabbare än maskrosor i ett dike. En stor del av dem vet inte riktigt vad som har blivit bortklippt, inte heller riktigt varför men hur som helst, nu har det gått för långt, det här är ett krig och den svenska julen är under attack. Jag är inte riktigt säker på vem eller vad de tror står bakom attacken. 
 
Egentligen så är det nog inte julen som de värnar om, det handlar om att få värna om rätten till att vara smygrasist i fred och rätten till att få roa sig på andra människors bekostnad. Om jag ser en enda person till skriva "men jag vill ju ha kvar negerdockan, det är inte rasistiskt!" så ger jag fan upp mitt sista hopp om mänskligheten. Det får att tänka på när jag och Rodde var och lunchade för ett par dagar sedan och en person i 30-40-års åldern vid bordet bakom oss utbrister högt och ljudligt "men det behöver faktiskt inte vara rasistiskt menat att kalla någon för svarting!" och resten av sällskapet instämmer. Värdelösa, meningslösa ursäkter till människor. Jag skäms för att tillhöra samma art.
 
Av någon anledning så har folk fått för sig att traditioner är statiska, eviga och oföränderliga. Det har ju för fan klippts och ändrats och lagts till och dragits ifrån i Kalle Ankas jul femtioelva gånger, vart var folkstormen då? Traditioner förändras, moderniseras och utvecklas ständigt, eller tror folk att vi firar jul precis likadant i år som vi gjorde för 30, 50 eller 70 år sedan? 
 
Jag tycker faktiskt att det är ganska vidrigt när vita människor sitter och grinar och känner sig kränkta över att man inte får säga negerboll, ha negerdockor på Kalle Anka eller säga svarting öppet utan att skämmas och utan att det får konsekvenser. Om någon påpekar för mig att något jag säger eller gör faktiskt är kränkande och sårande för en annan grupp med människor så försöker jag ändra på mig, valet är enkelt, jag väljer att försöka vara en bra människa som inte lever och roar mig på andras bekostnad.

Det könsnormativa luciatåget

Kategori: Samhälle

Nu är det luciatider igen, och det är ju trevligt. Det verkar dock som att lucia lyckas dra fram den inre idioten i en hel del människor.
 
Först så har vi ju min absoluta favoritdiskussion, det könsnormativa luciatåget, det är väldigt viktigt att inga lucior har snopp annars kommer mamma att glömma ta kort, farmor kommer svimma och pappa kommer att skämmas snoppen av sig. Det har jag faktiskt lärt mig, luciafirande på förskolor och skolor  runt om i det avlånga landet är inte alltid till för barnen. Det är irrelevant om barnen har kul och trevligt och får vara vad de vill i luciatåget, för lucia är de vuxnas dag och många vuxna vill faktiskt bara ha söta flickor som lucior på sina digitalkameror.
 
Seriöst organiserade luciatåg för vuxna däremot, är inget annat än illa dolda skönhetstävlingar för långhåriga, smala och vita kvinnor. Men det fattar ju alla, att om man ska sjunga så är det viktigaste att man är söt och luci:ig.