"Åhhh vad du är fiiin!"

Anaiah, Elin Astrid och Lady Dahmer har skrivit om komplimanger och hur barn reagerar på att få komplimanger. Har man träffat små tjejer så är det ganska uppenbart att många av dem har fått höra att de är fina och söta säkert tvåhundratusen gånger, vissa av dem har till och med lärt sig att fiska komplimanger. Jag skulle gissa på att den så kallade "prinsessperioden" som många flickor har är något som vuxna människor har skapat med hjälp av komplimanger och uppmuntrade av önskat beteende. Väldigt många vuxna tycker att det är naturligt med "prinsessperioden" och jag kan lova att alla föräldrar som tror att det är naturligt med en prinsessperiod, de kommer att få en dotter som har en prinsessperiod för utan att de riktigt tänker på det själva så skapar de själva prinsessperioden med hjälp av komplimanger, beröm och uppmuntran.

Jag tror inte att komplimanger över lag är något dåligt, tvärt om. Att säga "vad glad jag blir att du kom idag!" eller "du är en snäll och bra kompis" tycker jag fungerar alldeles utmärkt. Det blir däremot ganska ruttet när ett litet barn får komplimanger för sitt utseende flera gånger i veckan.

Att berömma barn för fina teckningar och liknande tycker jag är helt okej däremot, att anstränga sig och göra sitt bästa för att rita en fin teckning tycker jag är okej att berömma för det är en prestation. Att vara fin eller söt är inget man gör eller jobbar på, man bara är det eller så är man det inte. Jag tror på att berömma och att se när barn gör bra ifrån sig för det ska löna sig att anstränga sig och kämpa lite för att åstadkomma någonting. Jag är lagom slashasig och bryr mig mest bara om vad jag tycker är kul, resultatet eller om jag är bäst eller sämst spelar sällan någon roll, sen åstadkommer jag sällan något heller, jag vill inte att mitt barn ska bli som mig för det kommer man ingenstans på.

Kommentarer

 • Elin Astrid säger:

  2012-04-04 | Bloggadress: http://elinastrid.blogspot.com

  Det där med att kommentera teckningar och annat tycker jag också är en annan sak än att kommentera ett barns utseende. Men jag tänker ändå att barnet nog blir mer motiverad och tycker det är roligare att skapa om man istället för att bara säga "fin!" frågar vad det är och utvecklar det barnet skapat.

  De behöver ju dock inte slå ut varandra, det går ju att att inspirera och diskutera OCH säga att teckningen eller skulpturen är fin. • Tess säger:

  2012-04-04 | Bloggadress: http://highlandertess.blogg.se/

  Bra skrivet! Jag har en släkting som har en dotter och hon har aldrig haft nån prinsessperiod, helt enkelt för att de aldrig uppmuntrat utseende utan istället har fokuserat på HUR hon är och VAD hon gör :-) • Hanna säger:

  2012-04-09 | Bloggadress: http://hannafialotta.blogg.se/

  Jag tycker inte att det ena behöver utesluta det andra. Så länge utseendet inte är det enda som bekräftas så tycker jag det är helt ok att säga att barnen är söta och fina. I övrigt håller jag med.
Kommentera inlägget här: