"Fy fan för dig som dissar barn med adhd!"

För några dagar sedan så skrev Lady Dahmer om pojkar som beter sig illa och ouppfostrat när de leker tillsammans med andra barn, halva kommentarsfältet på hennes blogg bara "fy fan för dig som dissar barn med adhd!". Det är ju ett ganska välkänt FL fenomen, när någon tycker att ett barn eller en vuxen ha bettet sig illa så ska den som har bettet sig illa diagnosticeras med så många bokstäver att till och med alfabetet skulle skämmas och känna sig otillräckligt.

Är det okej att släppa sitt barn löst att härja och ha sig på andra barns bekostnad? Självklart inte, adhd eller inte, det kvittar. Har man ett barn som inte klarar av att socialisera normalt med andra barn utan att säga fula saker, slåss, vara elak och allt vad det nu kan vara, ja då slänger man inte in det barnet tillsammans med andra barn utan att ha uppsikt och möjlighet att avstyra i fall att ens barn sabbar och skrämmer andra barn. Det är inte mitt barns problem om ditt barn har problem, det får du som förälder ansvara för. Oavsett om det gäller bristfällig uppfostran eller bokstavsdiagnoser.

Jag kommer att tänka på en FL-mamma som jag tjafsade med för ett par år sedan, hon menade på att hennes unge hade adhd och att han slogs och var vild som ett djur och om han skulle dänga till mitt barn i lekparken så hade jag inte ett skit med att göra om hon sa till honom eller inte för sånt pratade de faktiskt om hemma efter utevistelsen för det fungerade minsan bäst för henne och hennes familj. Så hon tyckte att det var helt legalt att han använde andra barn som slagpåsar och förstörde, för det fungerade bäst för henne. Henne skulle jag vilja ge en väldig massa bokstäver i jävligt väl vald ordning.

Ser jag ett barn som beter sig illa och föräldrarna säger till så är det lugnt, alla barn har stunder eller dagar när de uppför sig illa, det är en del av att vara barn men blir man tillsagd så lär de sig tillslut. Det jag brukar reagera på är föräldrar inte ser, inte säger något och tycker att deras ouppfostrade avkommor kan få härja på andra barns bekostnad. Om ett barn är elakt eller slår mitt barn så skiter jag faktiskt fullkommligt i vilka bokstäver eller diverse snyftisar som döljer sig bakom, mitt barn blir aldrig ursäktat när han slåss, och det blir inte ditt heller.

Kommentarer

 • Luxxie säger:

  2011-11-07 | Bloggadress: http://luxxie.blogg.se/

  WORD!  Har precis läst det inlägget och kommentarerna. Började nästan koka inombords. Du satte precis ord på det jag tänkte och inte kunde formulera, tack! Har själv varit ungen som blivit utsatt för barn med adhd, man undrar ju nu varför det tilläts fortsätta. Resonerade deras morsor/farsor som de i LD's kommentarsfält, då förstår jag. • Mina säger:

  2011-11-07 | Bloggadress: http://tingelingmamman.blogg.se/

  Precis så! Håller med dig fullständigt! Alla får hålla koll på sina barn. Mitt barn får inte slå någon och herrejävlar ifall någon slår mitt barn, sjukdom eller ej.Rätt så enkelt faktiskt. • Sofia säger:

  2011-11-07 |

  Jag verkligen avskyr att vara på stora lekplatser/lekland/whateverwecallthem för det är alltid ett gäng ungar (mest killar) som beter sig som svin medan deras päron sitter och fikar och snackar skit! Det gör mig vansinnig och jag blir någon slags polis som ska styra upp allt för jag klarar inte av att bara se på... Bläää! • Tess säger:

  2011-11-07 | Bloggadress: http://highlandertess.blogg.se/

  Klockrent! Jag tolererar inte om Connor beter sig odrägligt mot andra barn och vice versa. • KalsongMorsan säger:

  2011-11-07 | Bloggadress: http://kalsongmorsan.blogg.se/

  Kan inte annat än att säga WORD!  Jag själv har tre pojkar; 3 år, 5 år & 8 år. Kan säga att väldigt många blir förvånade över att de INTE är bråkiga, slåss & beter sig som apor.  I somras tex. Min mormor ligger döende på sjukhuset & jag har med mig 3 åringen. Min morbror frågar; Är det ingen fart i honom?

  Jag fattade ingenting & frågade vadå? Ja, han var så lugn. Konstigt, vi är på ett sjukhus på en avdelning för sjuka & gamla människor, han ska väl respektera & visa hänsyn & inte springa runt som en galning (som deras 3 åring som inte lyssnar på dem?)  Så vad jag förstår av andra människor runtomkring så är det mer ok om mina pojkar skulle vara galna än att de visar hänsyn & är lugna. • Teskedsmamman Svartlok säger:

  2011-11-08 | Bloggadress: http://www.teskedsmamman.se

  Så gör jag med!  Mina barn blir ordentligt tillsagda om jag ser dem göra nåt som inte är accepterat socialt och jag säger även till andras barn.... • Teskedsmamman Svartlok säger:

  2011-11-08 | Bloggadress: http://www.teskedsmamman.se

  Om man tänker färdigt innan man skickar så slipper man spamma ;)  Jag har 2 bonusar med adhd, den ena har dessutom aspergers. Aldrig NÅGONSIN har det varit ok för dem att härja eller slåss på en lekplats. Att ta till ursäkt att ens barn har adhd är ren och skär lathet, eller så är man inte kapabel att ta barnet som det behöver.  Visst alla barn kan lacka ur och slita till någon innan man hinner ingripa men att tillåta det göra det med ursäkten "H*n har adhd", den är INTE ok!  Att ha ett barn med adhd är ingen ursäkt till att de får uppföra sig hur som helst. Då är man skyldig att vara ännu mer på tårna, läsa av sitt barn och förekomma i situationer där barnet misstolkar situationer eller inte kan kommunicera på rätt sätt. • Nikita - Hundtokig och helt galen säger:

  2011-11-15 | Bloggadress: http://byrackor.blogg.se/

  Hujedamig! Sicket folk det finns.  Om jag som barn slog ett annat barn fick väl jag precis lika mycket åthutningar som något annat barn. (Dock visste vi inte då att jag är ett ADHD-barn ut i fingerspetsarna)

  Min bror som blev diagnosticerad vid sex års ålder behandlades om möjligt ännu mer strikt, då hans impulser inte hade någon spärr. Därför var det stenhård övervakning, eftersom andra barn varken vet eller förstår vad en sådan diagnos innebär, barnet som bär på den samma förstår inte heller fullt ut. Det förstår man först när man börjar bli vuxen, så att lägga det ansvaret på barnet eller på diagnosen gör en tyvärr till en idiot.  Att lida av ADHD är ingen ursäkt, men det kan vara en förklaring. Där emot tycker jag itne att man kan slänga sig med att "Ameh, asså han har ADHD så han slåss liksom" eftersom det är förälderns ansvar att lära barnet hantera sina impulser, stress och känslor. Precis som för alla andra föräldrar, bara att det är lite mer plötsligt och utdraget för föräldrar till barn med ADHD. Ska det vara så svårt att förstå? Nä, jag förstår mig inte på folk alltså.  Ska tillägga att min bror var extremt våldsam osv under sin uppväxt, men i efterhand så här, så vet vi att det beror på den missbruksmiljö vi växte upp i, den våldsmiljö och den stereotypa mallen vi pressades in i. Det gjorde mig väldigt introvert och min bror extrovert. Inget som beror på vår diagnos till största del, alltså. • E.J [asperger, adhd, mode, foto - ME] säger:

  2012-01-27 | Bloggadress: http://xoxoelinj.blogg.se/

  Självklart är det inte ok för en föräldrer vars barn slår andra eller uppför sig oacceptabelt att säga "Nejmen h*n har ADHD."  MEN det finns ju faktikst en anledning till att barn med ADHD och liknande uppför sig på ett specieltl sätt och det har inget med uppfostran att göra. Jag har själv ADHD, min lillebror har det och vi har haft ett fosterbarn och varit stödfamilj åt två barn med denna diagnos, och mina föräldrar har verkligen fått kämpa.  Min lillebror t ex gav sig på andra barn när han var liten och självklart sa mamma till honom, men då han även har Autism uppfattade han inte alltid allt korrekt. Så, skulle mina föräldrar avskilja honom ännu mer från världen då eller vad?! Det verkar vara så du menar, att barn med diagnoser ska hållas inlåsta.

 • Anna Kaagaard Kristensen säger:

  2012-01-29 | Bloggadress: http://annakaagaardkristensen.blogg.se/

  E.J "skulle mina föräldrar avskilja honom ännu mer från världen då eller vad?! Det verkar vara så du menar, att barn med diagnoser ska hållas inlåsta. "  Det var inte det jag skrev alls och inte det jag menade, sluta läsa in en massa trams i det jag skriver.
Kommentera inlägget här: