God eftermiddag, eller nåt

Kategori: Vardagligt

Jag vaknade klockan tre idag, alltså inte på natten, på eftermiddagden. Rodde och Oskar rände omkring och förde en massa liv, men jag sov som en gris.

Lata superhjältar med mindervärdeskomplex

Kategori: Tankar & funderingar

I morgon är bojkotten av könsindelande klädbutiker, jag har suttit och läst en del av kommentarerna som har skrivits på sidan för eventet på facebook, det fullkomligt kryllar av kommentarer som "jävla pms problem", "i-lands problem" och läser jag en jävla "det är krig i Libyen, katter svälter och barn har ont i fötterna" till så kommer jag att implodera av irritation. Jag känner liksom, om du tycker att hela världen ser ut som ett enda stort kaos, allt går åt helvete, det är krig, folk svälter och de förbannade jävla inlandsisarna smälter, varför sitter du då där och gnäller? Ut, med dig! Rädda världen, eftersom att du verkar sitta på en jävla universalkontroll som löser alla världens problem.

Fast jag tror att det största problemet av dem alla är att gnällspikarna själva är de som gör minst själva, de skriver fint om hur jävlig världen är och uppmanar andra att engagera sig i det, sen sitter de där, bittra, gnälliga och tummarna bara gräver sig djupare in i röven. Men förstås, det är ju jävligt ädelt att i alla fall ta 30 sekunder av sin värdefulla tid för att bevisa att man är bättre och minsann tänker viktigare tankar på de som har det sämst. Synd bara att de inte agerade på tanken också.

Tydligen så är det okej att inte göra något alls, att se problemen, förstå att de finns men att ställa sig helt passiv till det, men om man nu mot all förmodan faktiskt tar tag i något så är det alltid i-lands problem eller bortkastad tid om man inte går in för att rädda hela planeten i ett enda svep.

Fördelen med gnällspikarna är att de är just gnällspikar, de kommer inte att göra några motaktioner, de kommer aldrig att bemöda sig att stå upp för sin sak, det är bara att köra över dem för det värsta som kommer att hända är att de kommer gnälla.

Oskar - superhjälte ängel

Kategori: Oskar

Idag var vi på myrorna, jag hittade inget, men det gjorde Oskar. En krona och vingar, båda för 10:-, som hittat. Så nu är han en superhjälte ängel som räddar svampar (enligt honom själv) med karaoke skills, jag köpte ett karaoke spel till hans wii så nu skriker han i kapp med lady gaga och duffy, givetvis i full ängel-superhjälte utstyrsel. Nyss så sa han "lova att till halloween så får jag en klänning så att jag kan vara en ängelhjälte".

Mitt djur satt i bur

Kategori: Oskar

Idag var jag och Oskar på lidle, jag betalade Oskar gick som vanligt utanför kassorna och väntade. Efter att jag hade betalat och gått utanför så hör jag Oskar gnälla fram "Anna... hjälp mig" då har han lyckats kräla sig in i en kundvagn i en sån där kundvagnskö (så där så att man måstre stoppa i pengar för att få loss en vagn) och där satt han. Fast. Som ett djur i en bur och ut kom han inte. Jag och en gubbe började lirka med pengar för att dra isär vagnarna så att han kunde komma ut, givetvis så var båda myntintagen trasiga.

Till slut så lyckades han rubiks kuba sig ut på något vänster med hjälp av mig och den främmande mannen och väldigt välböjda leder.

Det var pinsamt. För det första att han ens är så odd att han på fullt allvar burar in sig själv i en kundvagn (vad fan skulle han in dit och göra?) och för det andra att man är tvungen sätta in värsta räddningsinsatsen i form av mild barnmisshandel i ett centrum fullt med folk.

Fan att jag inte hade kameran med mig.

Allt blir roligare med färg!

Kategori: Fittja

Jag har fått värsta dillena på att måla saker, jag går till myrorna enbart för att hitta något som går att måla på. Jag har börjar komma till insikt med att jag kanske ska ta det lite lungt med färgerna dock och inte blanda hej vilt, men samtidigt så är jag väldigt sugen på att måla gula och orangea saker.

(Givetvis så ska det stå "här STÄMMER färgerna bäst" men jag tappade tydligen bort ett M där någonstans)

 

Sen köpte jag de här skaller prylarna till oskar för 10:- styck, som hittat, jag har självklart INTE målat dem för då hade resultatet varit väldigt annorlunda.

Om man skulle utgå ifrån att det handlar om biologi, hur stor plats skulle individualismen få då?

Kategori: Genus & jämställdhet

Det finns ju en del som menar att hela grejen med genus (socialt kön) är skitsnack, att kvinnor och män är som de är på grund av biologi, män jobbar och kvinnor är föräldralediga för att det ligger i vår natur att kvinnor ska ta hand om barn och män ska ut och jaga, vilket idag innebär att kvinnor sitter på internet och unge hängandes i ena patten samtidigt som hon letar nya köksgardiner och mannen spenderar hela dagen med att jaga pengar, modern take on stenåldern.

Det som jag dock aldrig lyckas föstå är, om vi nu säger att det skulle vara så att det är biologiskt och medfött, hur fan ska vi förhålla oss till det? Om det är naturligt och biologiskt korrekt att Lisa bäddar dockan och leker fint och snällt och att Kalle leker slagsmålslekar, skrämmer små djur och skriker, vad ska vi då ta oss till när Moa börjar skrika, springa och skrämma kråkor och Lasse börjar amma dockor och klappa fint? Ska vi då skälla på Lasse och Moa för att de jävlas med naturen?

Om man skulle utgå ifrån att det handlar om biologi, hur stor plats skulle individualismen få då? Ska man i så fall aktivt jobba för att normen ska bevaras? Om det vore så att män generellt sett inte ville vara föräldralediga, inte grät och var aggressivare än kvinnor och att det stämmer in på 70 procent av männen, då skulle det alltså betraktas som norm, det vanligaste, det är normala män liksom och nu ska mansrollen anpassas efter det mönstret. Det jag undrar är, vad kallas de 30 procenten som då blir malplacerade och tryck in i en mall som inte stämmer överens med deras natur, är dem svinn? Skiten som blev över, de som ska förtryckas och omformas för naturens och normens skull?

Nu tror ju inte jag på att det är biologiskt, skillnader finns säkert, men jag tycker att människan alltid måste komma före könet, om vi börjar utgå ifrån biologiska skillnader istället för individuella likheter och skillnader så inskränker vi ju i princip vår egen och våra barns frihet. Att utgå från en neutral grund är alltid bättre eftersom att det ger människan möjlighet att testa, leka och utvecklas och bli trygg i sig själv utan att behöva oroa sig för normer eller vad som är rätt och fel.

I dag fyller Oskar 7 år

Kategori: Oskar

Han startade dagen i morse med att konstater "Nu är jag en sjuåring, det kommer jag att vara i flera år" han kan ju alltid hoppas...

Varför apor aldrig bär rosa klänning

Kategori: Genus & jämställdhet

Joina Facebookgruppen! <---- Klicka här

Gruppbeskrivning:


Är genus och jämställdhet något som intresserar dig och som du tycker är viktigt? Då är det här gruppen för dig!

Tanken är att vi ska ha en plats där vi kan samla människor som brinner för samma sak, jämställdhet. Man brukar ju säga att ingen kan göra allt men alla kan göra något, tillsammans kan vi säkert åstadkomma betydligt mer än så. Sen kan det vara trevligt att kunna diskutera med och inspireras av andra smarta och trevliga människor på samma gång.

Vill du tipsa om en namninsamling, ett event eller något som du tycker är viktigt, eller kanske bara en bra bok eller en bra affär som säljer unisex kläder eller leksaker så tveka inte, dela med dig!

Jag och Oskar kollade på fuskbyggarna...

Kategori: Oskar

eller vad det nu heter på tv4.

Oskar: Vi ska aldrig, aldrig släppa in dem!

Jag: Vilka? Hantverkare?

Oskar: Ja! De får aldrig komma in här!

Bojkotta butiker m könsmärkta barnkläder 26/2

Kategori: Genus & jämställdhet

Jag kopierar av från Lady Dahmer som har kopierat av Nina Ruthström:


Fina Nina Ruthström har tagit ett jättebra intiativ. Jag kopierar från hennes blogg:

 

Carola Magnusson kom med den briljanta idén att vi alla, så många som möjligt, går ihop och BOJKOTTAR ALLA AFFÄRER SOM SÄLJER KÖNSSPECIFIKA BARNKLÄDER. Vi kom fram till att en lördag efter löning borde det normalt handlas mycket och kanske därför märkas mer, så den 26 februari blir det av. Den dagen sätter vi inte vår fot i berörda butiker.

Jag har (hittills) fått
två ynka svar på de 14 mail med namninsamlingen jag skickade iväg till olika kedjor. Generellt verkar det som att klädföretagen försvarar sig med att ”den stora massan” vill ha uppdelade flick- respektive pojkkläder. Men hur vet de det!? När jag handlar väljer jag kläder från flickavdelningen till min son. Därför ska vi försöka motbevisa dem. Lör 26/2 är dagen för detta!

Sprid nu detta till alla ni känner och inte känner, på facebook, på era bloggar och hemsidor, skriv till er lokaltidning – det ska jag göra.

Jag har mailat världens bästa Gudrun Schyman, och fått svar.  Hon kommer hjälpa oss att sprida budskapet. Nu hjälps vi åt att göra det här stort mina vänner. VI SKA KÄMPA FÖR ATT GÖRA SKILLNAD!

Som Carola skrev: Namninsamlingar i all ära men ”money talks”.Facebook eventet hittar ni HÄR, jag tror att det är ett öppet event så att vem som helst ska kunna delta, bjud gärna in fler efter att ni har tackat ja!

(Glöm inte att gilla på bloglovin så att fler får ta del av budskapet)

Dag 14 – Dåliga vanor och laster

Kategori:

Min värsta last är definitivt rökningen, jag röker och jag gillar det, fast jag har börjat få lite dödsångest över det på senare tid, när jag var yngre så tyckte jag typ att det var ett charmigt personlighetsdrag idag vet jag väl mer att det är en hyfsat osmaklig ovana. Sen är det väl det där jävla tet, eller snarare sockret i tet. Sen äter jag för mycket och fel, godis är också gott, dessutom så totalt knarkar jag tv-serier, jag följer ungefär 35 stycken just nu och glor säker på skiten 3-4 timmar om dygnet. Coca cola light också, jag dricker någon liter om dagen.

Dåliga vanor har jag ju självklart också, eller snarare konstiga, jag har lite lättare tvångstankar när det kommer till att kolla om saker är låsta ordentligt, jag har system bäde för ytterdörren och balkongdörren, komplett med hur det ska räknas och kontrolleras, givetvis i rätt ordning och rätt antalgånger, annars ska det börjas om. Rodde brukar kolla knivarna i köket kontrollerar han fel så får han också börja om.

Dagen då de könsneutrala alternativen kommer att dö

Kategori: Genus & jämställdhet

Oskar brukar ha kläder i alla möjliga färger och mönster, han har barnkläder, klätra-springa-krypa-leka kläder. Nu börjar han bli så stor att utbudet på schyssta kläder krymper ganska redigt, det finns inga schyssta kläder över storlek 128, det mesta dog ut i och med att han passerade storlek 122. Han är ju fortfarande ett barn, 7 år blir han på fredag, han leker och klättrar  och har sig fortfarande, men när han kliver över på storlek 134 så finns det bara miniatyrer på gubbkläder och tonårskläder.

Idag såg jag ett blogginlägg som länkade till en massa bra sidor som säljer könsneutrala barnkläder, det tråkiga är bara att nästan alla kläderna går bara upp till storlek 116, om de ens passerar bebis/småbarnsåldern alls.

Vad fan ska jag göra sen då? Lära mig att sy? Specialbeställa? Ge upp och klä honom som den penisen alla butiker uppenbarligen tycker att han borde vara?

Den enda affären som jag har hittat som har en barnavdelning som fortsätter lite längre upp i åldrarna är åhlens, de fortsätter i alla fall upp till 140, men vissa saker, som tex barbapapa kläderna slutar betydligt lägre i storlekarna än så. Jag önskar mig typ Kaxs i upp till storlek 140, det hade varit prima.

Någon som har några förslag?

Dag 13 – En vanlig dag hemma hos mig

Kategori:

07:00 Morgon igen, väckarklockan tjuter, jag med. Morgonstund har ofta skit i sin mun. Oskar börjar stirra på barnkanalen, jag och Rodde förhandlar om vem som ska lämna Oskar, oftast blir det Rodde efter som att han ändå ska till gymmet.

Sen blir det frukost, påklädning, tandborstning.

07:50 Oskar och (oftast) Rodde går till skolan. Och jag drar mig, småstädar, gör viktiga saker som att bläddra i skolböcker, glor på tv-serier, har telefonkonferenser med vemsomnusvarar, så fortsätter det fram tills Oskar ska hämtas.

11:50: Oskar hämtas från skolan, oftast av mig, jag frågar standardfrågorna på vägen hem "har du haft roligt? Har du varit snäll med kompisarna? Har kompisarna varit snälla med dig? Vad har ni gjort? och  Vad åt du och hur många gånger åt du?"

12:15 Matshopping på Lidl, vi virrar omkring en stund och Oskar drar en kundvagn och låtsas att han är ett tåg/häst och vag/bil jag har svårt att bestämma mig och gnäller över vilket skitbutik Lidl är, sen går jag givetvis dit igen dagen efter igen.

13:00 Vi spelar lite Mario Kart.

14:00 Rodde går till jobbet, och jag spenderar eftermiddagen med att bläddra i skolböckerna, göra saker med Oskar, prata i telefon och hänga framför datorn, jag tänker att jag ska städa innan middagen, men gör det sällan.

15:00 Oskar äter mackor (jävlar vad spännande och utsvävande vi lever).

18:00: Jag kommer på att jag borde laga middag, sen gör jag det, maten blir sällan god, men oftast ätbar.

20:00: Oskar duschar, borstar tänder och tar på pyjamas och sen kollar vi på simpsons eller sabrina - tonnårshäxan medan jag killar Oskar på ryggen (han tjatar till sig det varje kväll).

20:30-21:00: Oskar går och lägger sig, oftast pratar han med sig själv i någon timme innan han somnar. Jag plockar undan och städar.

22:00: Jag hänger framför datorn eller glor på tv-serier (stort intresse, haha!).

23:30-01:00: Rodde kommer hem, vi kollar på någon tv-serie, oftast somnar jag efter något avsnitt.

Sen börjar skiten om från början.

Dag 12 – 10 saker du (kanske) inte vet om mig

Kategori:

1: Jag har värsta pyssel besattheten med jämna mellanrum, jag får för mig att jag ska sticka, virka, göra pärlbroderier och måla saker, oftast så ledsnar jag innan jag ens blir klar.

2: Jag är glömsk, helt fruktansvärt glömsk och virrig, min mamma brukar säga "om någon skulle ge dig ett datum och en tid när du skulle kunna hämta en miljon på banken, då skulle du inte glömma" sen följer ett tal om ansvar och att det handlar om vilja och motivation.

3: Jag dricker typ 10 koppar med te om dagen. Med socker i.

4: Jag älskade hästar när jag var yngre, jag red faktiskt i flera år, jag var dock aldrig särskilt bra på det och åkte mest bara runt på hästen.

5: Jag vill inte åka utomlands, alls. Det längsta jag åker frivilligt är till danmark. Det känns bara läskigt och väldigt främmande att vara längre än en armslängds avstånd från sverige.

6:
Jag och Rodde har en fjärt policy, luktar den inte så är den okej utanför badrummet, råkar den lukta så ansvarar var och en för att avlägsna lukten snabbast möjligt, vet man att den luktar så beger man sig till badrummet.

7: Jag vägrar att kolla på skräckfilmer och efterlyst, jag har lärt mig av mina misstag, ibland har jag sett saker som har gjort att jag har haft svårt att sova i en månad efteråt. Extremt mörkrädd är jag också, jag sover inte med släkt lampa frivilligt.

8: Jag är svindålig på matematik, när jag gjorde ett diagnosiskt prov för några år sedan så konstaterade de att jag inte ens klarar högstadiets matematik, just nu läser jag matematik A, det ska bli ett riktigt äventyr...

9: Jag är sämst på att städa, jag städar runt saker, inte under.

10: Jag har noll planer på att ta körkort, någonsin, jag fattar inte poängen med att betala tusentals och åter tusentals kronor för bensin och en bil när det finns kollektivtrafik. Bil kanske jag skulle behöva om jag bodde på landet (å du hemska mardröm) men i tätbebyggt område? Nope.

Dag 11 – Mina syskon

Kategori:

Nu ska jag fan slutför 30 inlägg på 30 dagar (även om det i mitt fall kommer att bli mer 30 inlägg på 90 dagar).

I alla fall, nu ska jag skriva lite om mina småsyskon, som jag faktiskt har tre av.

Emma - 23 år

Emma bor i töcksfors som är ute på landet, långt ute på landet, hon bor med sin sambo David och demonen sankt bernards valpen Zelda. När jag och Emma var små så ville Emma bli "sångstjärna" och när vi blev äldre så började hon i musikklass. Hon lekte inte med barbie och dockor (till skillnad från mig) Emma gillade leksakspistoler som skjöt sugproppar och leksakspengar och annat skräp, hon var ganska "pojkflickig" om jag minns rätt. Emma har alltid vågat klättra högt och sprungit snabbare än mig, Emma är en sån som gör, jag är en sån som observerar. Jag tror att Emma har roffat åt sig rollen som äldst (så gott hon kan) i syskonskaran. Jag och Emma brukar ha dagliga telefonkonferenser, vi duskuterar allt från mascara och benrakning till genus eller barnuppfostran.


Elin - 19 år


Elin bor i halmstad hemma hos mamma och pappa och hon går barn och fritid på gymnasiet. Elin var barnet från helvetet när hon var liten, när jag och Emma skulle passa henne när vår mamma åkte till mataffären så löpte hon total amok, en gång så stängde vi in henne i tvättstugan tills hon lugnade ned sig (på riktigt) hon hoppade i möbler, skrek, sprang, svår och soffkuddarna flög, eftersom att Elin var jävligt lurig och betydligt snällare när våra päron var närvarande så trodde de att vi överdrev. Idag är elin ganska lugn, snäll och trevlig, i alla fall när hon är glad. Hon har i alla fall slutat att hoppa i möbler och kasta saker. Min och Elins kontakt idag går ut på att jag ringer Elin och att Elin 9 gånger av 10 är upptagen.


Viktor - 17 år

Viktor går (kind of) media på gymnasiet, han bor också hemma hos mamma och pappa. Viktor är 9 år yngre än mig så jag tänker ibland på honom som en bebis, fortfarande. Jag och Emma brukade reta honom ibland när han var liten, kul tyckte vi, barnplågeri sa vår mor och far. Viktor var så ruskigt söt när han var liten, sa alla, jag kommer ihåg att det var någon som sa att det inte gick att bli arg på viktor för att han var så söt, min mamma och pappa lyckades dock jobba runt det problemet. Viktor är idag intresserad av (hemsk) klubbmusik, att anordna evenemang och jag tror att han mål är att driva sin egen klubb eller krog. Vi brukar ha löjligt långa telefonsamtal flera gånger i veckan och vi diskuterar allt möjligt.

Manliga kvinnor och feminina män

Kategori: Genus & jämställdhet

När jag har läst kommentarer som berör ämnen som genus och jämställdhet så har jag sett att många blandar ihop genus och biologiskt kön, vilket gör diskussionerna nästan ännu intressantare efter som att det sitter människor och dividerar om och hatar något som de inte ens begriper sig på. I alla fall, genus är ju socialt kön, vad som uppfattas som feminint och kvinnligt och vad som uppfattas som manligt och maskulint, en man i rosa klänning är ju en man (biologiskt kön) som har klätt sig i ett kvinnligt attribut (socialt kön), ibland så stämmer det sociala könet överens med det biologiska och ibland inte.

En kvinna i kostym och slips är ju inte mindre kvinna för att hon har kostym och slips det biologiska könet består alltid (om man inte genomgår ett könsbyte), däremot så påverkar hennes klädsel hur hon uppfattas, vi förknippar ju olika attribut och egenskaper med olika kön, en kvinna i klänning, rakade ben, långt hår och smink uppfattas som kvinnlig och feminin, hon lever upp till vår bild av hur en "riktig kvinna" ska se ut, en man i klänning däremot är väldigt långt ifrån bilden av hur en "riktig man" ska se ut, många blir förvirrade, stötta och ibland till och med arga när det sociala könet och det biologiska könet inte är kompisar med varandra.

Människan använder olika attribut som kläder, smink, kroppsbehåring och färger för att markera könstillhörighet, redan från första dagen som barn föds så börjar vi hjärntvätten rätt färg till rätt kön och rätt leksaker till rätt kön, människor får inte barn de får kön. Många tror att de föräldrar som försöker uppfostra sina barn genusmedvetet vill radera ut de biologiska könen, stena Hello kitty och korsfästa spindelmannen, något som jag definitivt inte kan skriva under på. För mig handlar det inte om att ta bart rosa, att skrota blixten mcqueen eller att ta bort nästan alls, för mig handlar det om att förbättra och att lägga till, fler alternativ, inte färre. Jag skulle vilja se klädaffärer som sorterar kläder efter storlek och inte efter kön (som Nina Ruthström skrev här) kläder som är lekvänliga, bekväma, i alla möjliga färger som passar både pojkar och flickor.

Jag är övertygad om att det är affärernas utbud som som styr vad de flesta föräldrarna köper, inte som affärerna påstår, att de säljer det som föräldrarna efterfrågar. För några år sedan när rosa och lila lyste med sin frånvaro på pojkavdelningarna så var det barn i lekparken som gapade åt Oskar "haha! Oskar har tjejfärg" nu när det finns ett och annat plagg på pojkavdelningarna som har rosa eller lila inslag så ser man även andra pojkar klädda i rosa, utbudet styr efterfrågan, tyvärr.

Jag vill att mitt och alla andras barn ska få friheten och möjligheten att definiera sitt eget kön och sin egen person, målet är att barn ska få växa upp och utvecklas utan hänsyn till det sociala könet, det är det sociala könet som behöver utrotas, inte det biologiska. Det sociala könet är förväntningarna, egenskaperna och attributen som avgör vad som är en kvinnlig kvinna och en manlig man. Målet är som sagt inte att pojkar ska bli lullande rosa prinsessor eller att hela världen ska bli en könlösmassa, målet är att alla ska vara fria att definiera sitt eget kön, sin egen personlighet och person, det ultimata målet är självklart att människan bakom könet ska vara det väsentliga, att vi ska tala om människan framför könet.

På många sätt så är det nog idag betydligt bekvämare att vara kvinna, vi har mer spelrum i vår roll, vi kan gråta ut, må dåligt och vara allt från mjuka som bomull till hårda som sten, det är inte alls samma stigmatisering av kvinnor som använder sig av manliga attribut eller besitter typiska manliga egenskaper som det är av män som besitter typiskt kvinnliga egenskaper eller kvinnliga attribut. Män har fortfarande ganska lite spelrum i sin könsroll, de ska vara hårda, manliga och stabila och döms hårdare när de trampar utan för lådan.

Det är ganska populärt att tala och skriva om "genusexperiment med barn" givetvis så antas det också att det ska resultera i grava psykologiska, personliga och sociala problem, könsförvirring och annat bullshit. Jag tror stenhårt på att en genusmedveten uppfostran där barn får möjlighet att utvecklas fritt och får testa på olika lekar, färger och roller är betydligt mindre experimentellt än könsnormativ uppfostran. Du känner ju inte ett barn från start, genom att ge ett barn en könsnormativ uppfostran så tar du ju en människa som du inte känner alls och väljer åt honom eller henne, hjärntvätt tror jag att det brukar kallas. Det riktiga experimentet är att inte låta barn utveckla egen vilja och egna preferenser.

Jag har svårt att förstå det massiva hatet mot genusvetenskap och genusmedveten uppfostran. Jag förstår inte riktigt hur man kan argumentera emot ett förhållningssätt som går ut på frihet, jämställdhet, empati, medkänsla och humanism, vad är det värsta som kan hända? Att barnet ifråga växer upp och gillar fel färg?
Zelda och demonerna

Kategori: Vardagligt

På torsdagmorgon så åker Emma och David till England, då blir det för mig att hänga med Oskar och demonen om dagarna. Fast jag gillar Emmas demonhund Zelda (okej, jag typ tjatade mig till att få passa henne), hon är en liten 5 månaders sankt bernard, eller liten och liten, hon är typ som en normalstor vuxen labrador.Hon är duktig Zelda, senaste 36 timmarna så har hon lyckats med att:


- klättra upp i min säng och försökt göra sig bekväm
- nästan tagit sig under min säng
- ätit papper från mina vicks blå
- kissat i mitt kök, två gånger till och med
- skitit en hög på mitt badrum som skulle få vilken ko, häst eller elefant som helst att skämmas över sina, i jämförelse, pyttesmå bajshögar.
- brottats med mitt barn och vunnit
- rymt in i skogen på grödinge landet och skrämt skiten ur sig själv

Än lever jag

Kategori: Kost och hälsa

I morse var jag på vårdcentralen, de sa att mina överlevnadschanser var ganska goda och att bukspottkörtelinflammation inte lät särskilt sannolikt, jag har förmodligen träningsvärk eller muskelinflamation (eller vad fan det nu var) jag reserverar mig dock för felgissningar, jag har varit på akuten och de har hävdat att jag har varit frisk förr och när jag har envisats så visade det sig att jag inte var frisk.

Varför lär jag mig aldrig?

Kategori: Kost och hälsa

Jag har haft ont i magen i några dagar, inte jätteont, bara lite lagom irriterande. Nyss kom jag på den fantastiskt braiga idén att jag skulle fråga google vad det är för fel på mig. Nu har jag Bukspottkörtelinflammation (2% dödlighet, hur fan ska jag kunna sova nu?! Tänk om jag aldrig vaknar igen!). Tack för den google och sjukvårdsupplysningen.

Fast nu kanske jag inte ska hetsa upp mig, det kan ju alltid vara blödande magsår, hjärtinfarkt eller Bukspottkörtelscancer, grattis till mig liksom nu sjönk överlevnadschanserna ytterligare.

Nu ska jag försöka hålla mig från att panikringa till sjukvårdsupplysningen och fråga om mina överlevnadschanser, försöka överleva natten och hänga på låset till vårdcentralen tidigt i morgon.


Vill du bli reservdelar eller ett helt lik?

Kategori: Tankar & funderingar

Emma, David och demonen är här och hälsar på. Igår så började vi prata om organdonationer, Emma är nämligen duktig och har ett donationskort i sin plånbok där det är i kryssat att de får ta hur mycket reservdelar och forska hur mycket de vill på hennes likdelar. Jag sa att jag också skulle hämta mig ett donationskort, fast mest för att jag skulle kunna kryssa av andra halvan av kortet för att försäkra mig om att jag absolut inte blir reservdelar, jag vill förbli intakt.

Jag fick lite vibbar av att Emma tyckte att jag är egoistisk, eller jag är ganska säker på att hon tycker det. Jag skulle inte orka leva med tanken på att folk skulle roffa åt sig av mina inre organ om jag skulle råka trilla av pinn för tidigt, hallå mardrömmar och sova dåligt (om ens alls) resten av livet. Emma säger att hon ska säga till vår mor och far att jag vill bli reservdelar, jättegärna, i fall att jag dör så nu ska jag föregå henne och skicka ett sms till min mamma och förklara att jag absolut inte vill det, så att hon är informerad ifall att jag skulle dö innan jag tar i tu med det där med donationskortet, så att Emma inte hinner före och ser till att jag blir både reservdelar och forskningsmaterial.

Vill du bli reservdelar eller ett helt lik?

Kan vi köpa en Salem Saberhagen?

Kategori: Oskar

Jag och Oskar håller på att kolla igenon Sabrina - tonårshäxan, hon har ju en talande katt, Salem Saberhagen. Oskar älskar den där katten, det är enda anledningern till att han orkar kolla alls.

Igår kom frågan "Anna, snälla, snälla, snälla, kan vi köpa en sån katt som pratar?!" då blev jag ju tvungen att förklara att det inte finns talande katter, det kändes skittaskigt, ungefär som att berätta att tomten inte finns, han blev ju jättebesviken.

Bilder

Kategori:

Nya Pyjamasen


Nya StrumpornaTestar rött läppstift på ÅhlénsHello Kitty pyjamasenRodde Och Oskar spelar Wii

Kom nu spindelmannen så går vi!

Kategori: Genus & jämställdhet

De senaste dagarna så har jag stött på begreppet "prinsess-period" flera gånger, jag har skrivit om det förr och jag tycker fortfarande att det är ett jävla trams. Jag testade att googla det och det verkar som att ganska många föräldrar tror att det är ett utvecklingsstadium på riktigt, typ som anala- och orala fasen, sen kom prinsess-perioden liksom.

För det är ett stort problem för många föräldrar mammor "hjälp vad kommer genuspedagogiken att göra med min dotters prinsessperiod?!" ungefär som att prinsess-perioden vore en riktig och viktig utvecklingsfas, för det är det inte. Det finns vanliga friska, intelligenta och psykiskt välmående flickor och kvinnor i sverige och övriga världen som aldrig har pratat med pipig röst, snurrat i vida kjolar eller varit klädda i gräddtårtsrosa klänningar varje dag, för prinsess-perioden är ett jävla påhitt, en fas som oftast mammorna går igenom och smittar ned sina barn med, alternativt så kan det även smittas via dagis.

Det roliga är att mammor aldrig verkar vara oroade över sina söners bil/båt/tåg/dinosaurie-perioder, det är alltid prinsess-perioden som kommer på tal, den är viktig och oundviklig, tydligen.

Givetvis så är det inget fel på att ha en "prinsessperiod" jag tycker nog att det handlar mer om hur man som förälder hanterar det än själva förekomsten, om man har en dotter som har en så kallad prinsessperiodså behöver man ju kanske inte uppmuntra det värsta våp beteendet, man kan ju faktiskt visa att prinsessor kan springa, klättra, prata med vanlig röst och klä sig i andra färger än bara rosa.

Den sortens prinsessa som barn oftast tänker på är ju en sagofigur precis som tomten, musse pigg eller wall:e, hur många päron skulle gå med på att deras ungar skulle springa runt utklädda och bli behandlade som bananer hela dagarna för att deras barn blev helt bananas på bananer i pyjamas? En ren gissning är: inga. Därför har jag jättesvårt att förstå de föräldrar som menar på att deras döttrar tvunget måste gå igenom dagarna som prinsessor.


Brum brum, frontalkrock med docka!

Kategori: Genus & jämställdhet

Jag tycker att det är lite roligt när föräldrar, oftast kvinnor med lite äldre barn, försöker informera om att det där med genusmedveten uppfostran, det fungerar inte "min son hade kläder i alla färger och fick alla möjliga leksaker, i slutändan så vägrade han ändå att klä sig i något annat än spindelmannenkläder och så satt han hela dagarna och brummade med bil-liknande föremål!" ungefär som att det ultimata misslyckandet vore att ens barn visar någon form av intresse för könstypiska färger eller leksaker. Sen blir jag alltid konfunderad om det där "kläder i alla färger och alla möjliga leksaker" var en slump eller ett medvetet val?

Det är ju inte jättesmart att tro att det räcker med att ge ungarna både rosa och blått och bilar och dockor och sen tro att man har återställt ordningen i universum liksom, för det räcker inte på långa vägar. Om man inte fortsätter aktivt att prata och resonera med sina barn, att aktivt presentera nya val och möjligheter för barnen så kommer de sakta men säkert att påverkas mer utifrån än hemifrån. Att ge Nisse 1,5 år en docka som han dissar och sen avfärda genusmedvetenhet som bullshit, det är ju liksom ditt engagemang som har brustit, du är lat.

Det är ju egentligen inte särskilt konstigt om din son går på dagis eller hänger med andra småpojkar och sen vill brumma och köra med allt från bilar till dockor, alla andra pojkar gör ju så, vuxna är ju inte immuna mot yttre påverkan så då kan man knappast heller förvänta sig att ett litet barn ska klara av att värja sig emot något som är så fundamentalt hos de flesta föräldrarna och barnen, det betyder inte att det inte är värt att anstränga och engagera sig för att barnen ska slippa tryckas ned i könsrollerna, det betyder att vi borde anstränga och engagera oss ännu mer för att konkurera ut intrycken som leder till att barn inte bara får vara barn. Det är värt att kämpa och jobba för att barn ska få utvecklas till egna individer istället för bara brummande pojkar och prinsessiga flickor.