Om du piper och fjompar så är det ingen jävel som lyssnar på vad du säger

Kategori: Genus & jämställdhet

Nina Ruthström skriver om färgen rosa och om att inte tillåta eller inte tillåta sina barn att klä sig i rosa, den eviga diskussionen. Oskar klär sig i rosa och det kommer alla mina, oplanerade och förhoppningsvis aldrig någonsin existerande, framtida barn också att få göra. Dock så kommer jag aldrig någonsin att ha en dotter som är klädd prinsessigt och topp till tå i rosa för jag vill inte att mina barn ska bemötas utifrån det, att bli behandlad som en tjej är lite sämre än att bli behandlad som en kille. För killar de kan, de är starka, snabba och kan själva. Tjejer är snälla och gulliga.

Det är givetvis inget fel på att vara snäll och gullig, tvärt om, men det är jävligt fel när det är det som många flickor får uppmärksammat, det är bra att vara en god vän och att vara snäll och att vara hjälpsam. Problemet är att man tar sig längre i livet på att "här är jag!" och att vräka på och ta för sig.

När jag och mina systrar och varit sådär superflickiga och kommit och pipit med våra finaste ljusa röster "veeet duuu jaag ääär en prinseessaaah!" då har mina päron sagt "sluta pip, prata ordentligt om du vill att någon ska höra vad du säger" vi har lärt oss att ingen tar den som fjompar sig och spelar på söthet och dumhet på allvar. Att spela på att vara flicka har aldrig lönat sig och det har inte tagit något ifrån oss, men det har gett oss väldigt mycket. För så är det, om du piper och fjompar så är det ingen jävel som lyssnar på vad du säger.

Självklart så ska flickor och pojkar få ha rosa och leka prinsessa, vi behöver prinsessor som räddar och reder sig själva, tar för sig och inte fjompar och det borde vuxna uppmuntra. Däremot så ger jag inte mycket för mesigaflickorsomärfinaochmåsteräddas-lekar. Många vuxna är dåliga på att bemöta flickor på ett bra sätt, det är fin-komplimanger, söt-frisyr kommentarer och "vill du rita eller leka med dockor?", för det ska flickor vara bra på, att vara fina och att leka fint.

För mig så är rosa bara en färg, en färg precis som alla andra färger. Problemet är att det läggs så fantastiskt mycket värderingar i den där färgen, rosa kan göra en fin, söt, till en prinsessa och ibland till bög, beroende på vem som bär färgen. Det är väldigt svårt att förhålla sig neutralt till en färg som rymmer så många fördomar och värderingar.

Snart är jag hemma

Kategori: Vardagligt

Om en vecka ska jag flytta till min nya lägenhet. Det ska bli ganska skönt faktiskt, jag har ju bott hemma hos mina päron i 6 månader nu. Inget fel på min familj sådär, men det kommer att bli skönt att kunna gå hem. Att ha ett hem. När jag har flyttat och gjort klart mina sista prov (för förra terminen alltså, alltid ute i sista sekunden) i mitten av januari, då ska jag ta mig tid att börja blogga igen. Jag har typ 20 påbörjade inlägg som jag aldrig avslutade. Jag kan pöbörja ett inlägg och sen bara "nej men titta, vad gör de där borta? Det ser kul ut!" Jag kan inte koncentrera mig när det finns för mycket fol omkring.

Nu ska jag gå och äta julmatsrester, inte för att det är gott, det är nog det enda som finns att äta just nu.