Bakom varje snorig bortskämding står det minst en misslyckat förälder

Lady Dahmer skrev om att stöta på "socialt handikappade små skitungar" (haha!) på ikea. Någon anonym tomte bland kommentarerna verkar bli lite pissig över att man kan störa sig på andras barn. Självklart så kan man störa sig på ouppfostrade barn, jag har blivit riktigt skitsur ett antal gånger när ungar har slängt sand i ansiktet på Oskar, äldre barn som bara river omkull småbarn åt höger och vänster och barn som är så bortskämda att de tror att de kan paxa en hel lekpark eller roffa alla leksaker i en lekhörna. Anledningen till att jag blir sur och störmig är givetvis för att det är så självklart för mig att mitt barn ska lära sig att både ta och ge plats, dela med sig och visa hänsyn, varför ska mitt och andras barn som beter sig som folk behöva bli trampade, överkörda och undanskuffade av andra föräldrars ouppfostrade gullegrisar som inte har lärt sig hur man beter sig i möblerade rum?

Och så var det ju det här med föräldraansvar, för varje snorig bortskämding så finns det antingen frånvarande föräldrar som har noll koll eller föräldrar som ser på och som på allvar anser att deras barn är så jävla märkvärdiga att de ska ha företräde till allt. Självklart så är det barnens fria uppfostran (eller snarare fri-från-uppfostran) som gör att de beter sig illa, men det är egentligen inte så konstigt att man tycker bättre om snälla barn som delar med sig, jag föredrar ju självklart när andra barn och vuxna beter sig schysst mot mitt barn och självklart så förväntar jag mig att han beter sig schysst mot andra människor.

Kommentarer

 • Magdalena Svartlok säger:

  2011-04-11 | Bloggadress: http://www.teskedsmamma.se

  Precis, barnen är egentligen oskyldiga, de är resultatet av föräldrarnas rädsla att ta konflikter med sina barn eller helt enkelt frånvaro av uppfostran..... Kan inte mer än att hålla med dig faktiskt.

  Jag är en sådan där surkärring som säger till andras barn.... • Freja säger:

  2011-04-11 | Bloggadress: http://blogg.amelia.se/reddevil

  Jag stör mig enormt på föräldrarna och lärarna till barnen i dotterns klass, som låtit en så stor mängd ungar växa upp utan att lära sig att respektera andra! Jag kan inte lägga det på barnen, det har uppenbarligen aldrig varit någon av de vuxna i deras närhet som pratat om att det är OK att vara olika och att tycka olika...  Sen är det bra att du rättar dig när det gäller fri uppfostran, för den ursprungliga "fria uppfostran" som lanserades av skotten Alexander Neill handlade om frihet under ansvar, och det tycker jag är en kanonbra devis för barnpedagogik. Frihet under förutsättning att du respekterar andra, deras egendom och deras åsikter. • Tess säger:

  2011-04-11 | Bloggadress: http://highlandertess.blogg.se/

  Håller med! Har redan börjat med att lära Connor om dela med sig och låna-lämna tillbaka. Kanske lite väl tidigt eftersom han är 7,5 månader bara...men jag tänkte att jag börjar lägga grunden direkt :-) • Motherhood säger:

  2011-04-12 | Bloggadress: http://motherhoods.se

  Det är svårt, det där. När jag är med och mina barn tar grejer från andra eller dylikt så säger jag naturligtvis åt dem, men jag har svårt att tillrättavisa andras barn.
Kommentera inlägget här: