Jag vill se det fula

Jag och Emma diskuterade religion för en stund sedan, Emma menade på att hon kunde avundas religiösa människor som är lite lagom naiva och bara ser det goda i människan och det vackra i världen och är genuint bra människor, deras lin måste vara lättare, tror Emma. (Emma, känn dig fri att rätta mig om jag har missuppfattat något)

Jag håller inte riktigt med, jag tycker att det är ett ganska onyktert sätt att se på världen och är något som jag själv absolut inte strävar mot. Jag tycker att det är betydligt mer beundransvärt att kunna se det fula i världen, allt hemskt och vidrigt, att kunna se det fula och onda i människan och ändå vara en bra människa som förlåter, ger andra chanser och ser sin egen möjlighet att göra världen till en bättre plats i stället för att bara bli en misantropisk fullblods cyniker. Man måste se skiten för att ha en möjlighet att göra något åt det.

Jag tror på att våga bejaka det fula, att våga vara mindre än perfekt, att våga vara ful, fel och defekt.


Att vara en bra människa är inte att alltid vara positiv, glad, att alltid vara rättfärdig och korrekt, för mig är det att acceptera människors olikheter, att våga vara ärlig med vem man är och att tillåta andra människor vara ärliga med vilka de är, att kunna förlåta andra människors fulhet, att vara hjälpsam och medkännande, att man ser andra människors lika värde och potential.

Kommentarer

 • Viola säger:

  2010-11-03 | Bloggadress: http://mummyfied.blogg.se/

  Fast vad har du fått det ifrån- att religiösa bara skulle se det goda i allt? En stor del i alla världsreligionerna går ju ut på att erkänna att man har del av både och inom sig men att sedan jobba mot att bli bättre. Det ena behöver ju inte utesluta det andra. • Anna Kaagaard Kristensen säger:

  2010-11-03 | Bloggadress: http://annakaagaardkristensen.blogg.se/

  Viola Nej, det är inte så jag menar. Det var Emma som dåg en person i en tv-serie som var sån och som var religiös, det var så vi kom in på det. Inte att alla religiösa var så. Det finns gott om religiösa homofober och andra elakingar som bevisar alldeles utmärkt att alla religiösa inte är rosafluffiga människoälskare. • Ewa säger:

  2010-11-03 | Bloggadress: http://queenofspadina.blogspot.com

  Min syn på religion (och religiösa) är snarare att den (och de) är väldigt dömande. De flesta religiösa jag träffat på har oftast haft svårt att acceptera människor som inte tänker, tror, tycker och gör som dem. Den där goda och bra sorten måste vara i minoritet... • Viola säger:

  2010-11-03 | Bloggadress: http://mummyfied.blogg.se/

  Jaha, i see. Jo antagligen blir de som blivit frälsta i vuxen ålder ( och alltså inte fötts in i religionen) lite höga på sin tro och vill nog gärna se allt med rosafluffiga glasögon. Har träffat på sådana. Men som sagt så är de ju inte i majoritet direkt. • Lizzy säger:

  2010-11-04 | Bloggadress: http://lizzey.blogg.se/

  Jag kan också avundas religiösa människor av den anledningen att det vore bekvämt att t.ex. tro att när en nära anhörig dör så lever deras själ vidare. Jag tror väl egentligen att det är därför religion överhuvudtaget finns. För att vissa människor har ett behov av den typen av föreställningar för att må bättre psykiskt. Den rationella och vetenskapliga synen på världen är ju inte särskilt tröstande. • emma kaagaard kristensen säger:

  2010-11-04 | Bloggadress: http://emmakaagaardkristensen.blogg.se/

  Anna- nääää... du missuppfattade mig big time :-)  Det jag pratade om var en religiös person som just såg allt skit i världen, accepterade alla för dess olikheter, försökte hjälpa mänskligheten på olika sätt för att alla skulle få det bättre osv. MEN hon hade gud vid sin sida så allt var inte så tungt, vi ska ju alla komma till himmelen (eller dom goda i alla fall...) ¨  Jag pratade inte om en inskränkt gud-älskare... utan en som är som du och jag fast hon är lyckligare än oss för att hon är t.ex. inte rädd för döden och när skit händer i hennes liv så tror hon alltid att det finns en bra förklaring osv...  Jag avundas att när dom dör så kommer dom ha levt ett lyckligare liv än mig (förmodligen) och fått andra människor lyckliga i större utsträckning än vad jag kommer ha åstadkommit.... typ :-) • Sandra af Munkakvarn säger:

  2010-11-04 | Bloggadress: http://munkakvarn.blogg.se/

  Genuint bra människor?  Mitt intryck att religion och religiösa människor är snarare det raka motsatta. Det har aldrig kommit något bra ur folks villfarelser. Det är inte ok att ordna sin världsbild på direkta felaktigheter eller kräva att samhället eller politiken ska underordna sig den.  Nej, jag håller med Anna här helt och hållet. Det är inte ok att hitta på en massa skit bara för att må lite bättre. Dessutom tvivlar jag oerhört starkt att religiösa är lyckligare.  Jag tror snarare det är precis tvärt om. För någonstans inom sig vet de nog att de lever i en lögn och det kommer alltid att gnaga dem (om de nu är såpass intelligenta att de inser det helt orimliga i att tro på gud). Däremot är det mycket troligt att de som både är religiösa OCH saknar all förmåga för logiskt resonemang, är lyckligare. På samma sätt som många inlagda på mentalsjukhus är lyckliga i sin fantasivärld. • Elin säger:

  2010-11-06 | Bloggadress: http://elinastrid.blogspot.com

  Okej, nu blir jag lite provocerad av dig Sandra. Jag kallar mig själv inte religiös men jag är definitivt troende på något plan och jag drar min egen slutsats att jag iochmed det hör till gruppen du pratar om.  Jag har inga villfarelser. Jag (eller någon annan religiös jag känner) har aldrig krävt underordning av andra. Vad är det för trams?

  Jag fattar inte den här häxjakten på religiösa och troende. Är man i dina ögon per automatik dum i huvudet för att man tror på Gud? • Anna Kaagaard Kristensen säger:

  2010-11-06 | Bloggadress: http://annakaagaardkristensen.blogg.se/

  Emma Jaha, haha :D men då förstår jag. Men jag håller fortfarande inte med.  Elin Jag förstår vad Sandra menar, givetvis så kräver inte alla troende att samhället och politiken ska underordna sig religionen, men det finns en hel del som gör det. Om man ser på många länder här i världen så fungerar det ju till och med så, i usa trakasseras personal på abortkliniker, ibland till och med kvinnor som har gjort abort och är öppna med det, det finns vuxna människor som aktivt lobbar för att cencurera de mest oskyldiga tv-serierna för att det anses vara okristet att ha sex innan äktenskapet, att alkohol är dåligt och att kvinnor och män sover i samma rum och annat trams. När europa kristnades så försämrades kvinnors livsvillkor och deras frihet inskränktes, något som förpestade människor under århundraden, i Sverige så har det funnits farmaceuter som har vägrat att sälja dagen efter piller, av religiösa skäl, skolavslutningar i kyrkan med psalmsjungande, för att inte tala om stora delar av mellanöstern och hur religionen infekterar samhällena där.  Allt för att underordna sig ett väsen som man bara antar eller tror existerar. Jag skiter i vad folk tror eller inte tror på, , men det ska aldrig få gå ut över någon som inte vill delta, någon som tror på något annat eller inte tror alls, religion måste komma längst ned på listan efter lag, ordning och folkvett. religionen ska anpassa sig efter samhället och inte vice versa. • Sandra af Munkakvarn säger:

  2010-11-07 | Bloggadress: http://munkakvarn.blogg.se/

  Emma: Om du menar att religion och religiösa inte försöker underordna samhället sina idérr så vet jag inte ens var jag ska börja. Jag kan sitta och rada exempel härifrån till evigheter men bara för att nämna något kan vi ta Sydamerika (galna katoliker som betraktar en kvinnans kropp som brottsplats om hon gör abort), eller Afghanistan som är en teokrati.  Dum i huvudet är väl lite starkt att säga om någon som tror, dock saknas det en del förnuftsresonemang. Det gör ingenting så länge de inte agerar som om deras tro vore sanning. Jag skrev ett väldigt utförligt inlägg om min syn på religiösa människor och deras paradoxala tankegångar. Läs det gärna.  http://munkakvarn.blogg.se/2010/august/utkast-aug-4-2010.html • Elin säger:

  2010-11-07 | Bloggadress: http://elinastrid.blogspot.com

  Sandra: Jag heter Elin, inte Emma. Och jag förstår inte varför det ska skyllas på religion. Det är väl för bövelen MÄNNISKOR som är knäppa och beter sig skitdumt. Att säga att det är religionens fel tar ju ifrån människorna ansvaret. Folk beter sig som arslen i religionens namn men samma sak gäller politik och kärlek också. Religion är inte logiskt men det är inte kärlek heller. Men det betyder inte att jag kan gömma mig bakom kärleksbegreppet när jag klöser ögonen ur en tjej som stöter på min pojkvän.

  Fattar du vad jag menar? Jag hatar vad vissa människor gör i religionens namn men jag är trött på att höra om de där galna troende människorna som om det innefattade alla som tror på Gud. • Sandra af Munkakvarn säger:

  2010-11-07 | Bloggadress: http://munkakvarn.blogg.se/

  Sorry, jag blandar ihop er hela tiden.  Förstår du verkligen inte vad religionen får människor att göra? Om man hävdar absolut sanning utifrån en föreställning så är det självklart religionen som är problemet. Om folk generellt sluta inbilla sig en massa saker och hålla sig till sådant de vet istället så skulle vi sluppit en hel del problem i världen, samt massa till synes harmlösa flummon.  Kärlek går absolut inte att jämföra med en tro på gud. Är tron livsnödvändig? Det är däremot kärlek. Kärlek är nämligen en instinkt för att överleva. Vi tyr oss till en grupp, till våra barn osv för att vår art ska överleva, fortplanta sig och för att vi ska dra fördelar av varandra. • emma kaagaard kristensen säger:

  2010-11-08 | Bloggadress: http://emmakaagaardkristensen.blogg.se/

  Sandra- Jag tyckte för inte allt så länge sedan att religiösa människor var en skam för mänskligheten, men jag har börjat leva efter att låter dom mig vara så låter jag dom vara, jag försöker låta bli att döma en stor (enorm) grupp med människor som tror på något annat än vad jag tror på... för att jag ska känna mig som en någorlunda bättre människa :-)  Och jag tror att många religiösa människor t.ex. inte är rädda för döden och för mig hade det varit värt mycket (hello dödsångest) och ja vist är dom jävligt naiva och lättlurade, men om dom inte förstår det så är dom nog rätt så lyckliga med att vara ovetande om hur löjligt hela "GUD" grejen är...  Svårt att förklara hur jag menar... hehehe • Elin säger:

  2010-11-13 | Bloggadress: http://elinastrid.blogspot.com

  Sandra, ingen fara, jag var lite irriterad just den dagen :)

  Ja, folk gör fucked up grejer i religionens namn men jag hävdar ändå att man aldrig kan skylla på religionen. Alla har en vilja och ett samvete. Kärlek och religion är inte samma saker och det skrev jag nog inte, men så länge det har funnits människor har det funnits tro, liksom kärlek.
Kommentera inlägget här: