Att värna om någon romantiserad bild av det nakna och naturliga sverige

Idag när jag läste en mitt i Botkyrka som jag hittade i pappersinsamlingen (min egen i hallen alltså) så fanns det en artikel om att en kommunalpolitiker hade föreslagit att det skulle finnas duschdraperier på badhusen här i kommunen. En bra idé tycker jag, en dålig idé tyckte en hel del av de andra kommunalpolitikerna, de vill liksom värna om naturligheten i att vara naken.

Det är ju så svenskt med nakenbad, alla barn badar nakna på stränderna om somrarna, det vet ju alla. Eller vill vi bara gärna tro att vi lever kvar i en tid som ser ut så? Den skamlösa nakentiden är fan över. Är det verkligen det som är kommunalpolitikernas jobb? Att värna om den svenska nakenheten.

Det borde vara högre prioritet att fler människor vågar sig till badhusen och rör på sig än att värna om någon romantiserad bild av det nakna och naturliga Sverige.


En äldre man som blir tillfrågad i artikeln tycker att det är konstigt att yngre människor tycker att det är obehagligt att behöva visa sig nakna i badhus duscharna. Är det verkligen det? Vi är ju uppväxta i en tid när allt ska vara smalt, spänstigt, överdimensionerat stort eller löjligt litet, photoshopat, glansigt och glittrigt. Man känner sig lagom glamorös i sitt pinsamma vinterfläsk, bristningar, små snoppar, fula bröst, ärr, och alla skavanker, pinsamheter och komplex ska man visa upp för helt främmande människor som man aldrig har träffat förr.

Kommentarer

 • OZENA - domestic goddess säger:

  2010-11-06 | Bloggadress: http://ozena.blogg.se/

  Jag tycker det bara är bra att vi alla till mans ser vanliga nakna människor på badhuset med bristningar, små snoppar och diverse skavanker JUST för att kunna släppa pressen över kroppshysterin. SÅ ser människor ut liksom, det är ok, och allt vi blir matade av i media är bara fejk. Det är befriande tycker jag!  Jag hoppas för allt i världen att det inte blir norm med duschdraperin på badhus, för jag planerar att "utbilda" mina ungar framöver med badhusbesök så de får se hur riktiga människor ser ut och inte bara plastiga retuscherade varianter i tidningar och på teve :-) • Anna Kaagaard Kristensen säger:

  2010-11-06 | Bloggadress: http://annakaagaardkristensen.blogg.se/

  Ozena Jag förstår vad du menar, men jag tror att de som känner sig bekväma med att vara nakna kommer att skita i duschdraperier och kommer att vara nakna i omklädningsrummet, det finns ju de som undviker badhus helt dör att de känner sig så pass obekväma att de inte vågar sig dit, jag tycker att det är viktigare att fler människor känner att de kan gå och bada än att värna om påtvingad nakenhet. Samma är det ju egentligen i provrum och liknande, man kan stänga om sig för att det vore genant att stå bland främmande människor och blotta sig :P • Cecilia tipsar säger:

  2010-11-06 | Bloggadress: http://ceciliatipsar.blogg.se/

  jag har inte tänkt på det här tidigare, men jag håller helt med dig. jag tyckte själv att det var vansinnigt jobbigt att duscha på badhuset när jag var yngre, med duschdraperi så hade det förmodligen varit mer bekvämt och lockande att gå dit. • sarahbergkrans@hotmail.com säger:

  2010-11-08 | Bloggadress: http://jigartalaa.blogspot.com

  Hahah vilket roligt inlägg men kan inte annat än säga att jag håller med dig. Sen förstår jag Ozena men jag personligen har inte någon lust att stå modell för hur en "vanlig" människa ser ut hur stort behovet än må vara. Har väldigt svårt för nakenhet, både ogillar att vara det själv och när andra är det. Själv blev jag uppfostrad av två föräldrar som var väldigt öppna och jag har blivit raka motsatsen, vet inte vad som gick fel där egentligen ;) • Anna Kaagaard Kristensen säger:

  2010-11-08 |

  Sara "jag personligen har inte någon lust att stå modell för hur en "vanlig" människa ser ut hur stort behovet än må vara"  Så sant, så känner jag också. Jag är uppvuxen i ett hem där nakenhet var helt normalt, inget som någon hymlade med, jag känner mig dock väldans obekväm med att vara naken bland folk.
Kommentera inlägget här: