Det sägs ju att barn ska få vara barn

Det finns en flicka som jag ser ibland i mitt hus, hon kanske är 10-12 år och hon har heltäckande slöja så att man bara ser hennes ögon. Det är kanske väldigt larvigt av mig, men jag blir fan ledsen varenda gång jag ser henne. Inte för att hon är muslim, inte för att hon bär slöja, utan för att hon är ett barn som inte ens får visa sitt ansikte.

Nu ska någon säkert läxa upp mig med att hon säkert vill ha det så, men den skiten köper jag faktiskt inte. Hur kan det vara ok, här i Sverige, att barn (flickor) ska behöva gå runt och skyla sig? De flickorna bor faktiskt i samma land som alla oss andra, de går i skolan, leker och lever, precis som alla andra barn. Det är förjävligt att vissa barn ska behöva ha det så. Nu kan man visserligen hävda att det är var förälders rätt att klä sina barn hur man vill, men den där huvudbonaden är mer än bara just en huvudbonad, den sitter där i sällskap av skruvade och ojämställda värderingar, fördomar och förtryck. Vill vuxna gå klädda i hijab, niqab, en soppsäck eller helt nakna, det skiter jag faktiskt i, men när det gäller barn så skiter jag inte i det.

Kommentarer

 • Emma Kaagaard Kristensen säger:

  2010-06-05 | Bloggadress: http://emmakaagaardkristensen.blogg.se/

  löpsedeln här i Oslo handlade just om detta fenomen... barn med slöja!

  Det är JÄTTE vanligt i Oslo, man ser det minst en gång om dagen om man går på stan.  Och ja det är förjävligt! :thumbdown: • lady dahmer säger:

  2010-06-05 |

  jag skiter fullstädnigt i om ungen VILL ha det ändå, för som förälder så ska man ha barnets bästa i intresse. Min unge skulle inte få gå ut i minikjol. Varför är det ok att sexualisera dem med slöjan? • Mother, Married & Twenty säger:

  2010-06-05 | Bloggadress: http://mummyfied.blogg.se/

  Håller med. Sen kan man ju undra hur pass mycket fritt val det verkligen är när man kommer från en familj och en kultur som inte direkt gör tummen upp för det här med fria val i allmänhet. Man formas ju av sin omgivning. På min förra skola fanns det tjejer i lekisklassen som hade slöja och jag har också svårt att tycka att det är annat än tragiskt faktiskt. • Tess säger:

  2010-06-06 | Bloggadress: http://highlandertess.blogg.se/

  Håller med om det lady dahmer har skrivit. Varför ska det vara ok när man har motivationen religion/kultur? Verkar som att man inte får kritisera sådant där man motiverar med "traditioner" och "värdet av sin kultur". • sarah/jigartala säger:

  2010-06-07 | Bloggadress: http://jigartalaa.blogspot.com

  http://www.examiner.com/x-8519-Ann-Arbor-Islamic-Issues-Examiner~y2010m5d28-Oprah-magazine-article-9year-old-girl-asks-to-wear-hijab-shocked-moms-reaction  Man tycker ju bara det är illa med barn som har slöja om man själv tycker det är ett dåligt val. Jag tycker inte synd om barn som inte får ha prinsessklänningar, äta kött eller vad som.  Lady Dahmer: Du tycker ju inte minikjol är speciellt lämpligt för vuxna kvinnor heller så då är det väl inte så konstigt att du inte skulle tillåta ditt barn att ha det. Du får ju jämföra det med att ditt barn vill göra ngt som du tycker är bra. Många föräldrar tycker det är ok att barn har bikini etc och det är ju inte direkt olagligt eller så. Tror tom fler människor tycker det är ok än att ha slöja.  Mother, Married and Twenty.  Menar du att alla tjejer med slöja kommer från familjer där man inte gillar fria val? Vad grundar du det på? Finnas många familjer där barnen har men inte föräldrarna (se link tex)  Förövrigt tycker jag inte det speciellt bra med niqab på barn. Slöjan däremot är inga problem om barnet själv vill. Tycker alla som "tycker synd" om kvinnor med slöja ska tänka ett par varv eftersom det är en ganska nedlåtande attityd. Ni hade säkert inte gillat om någon tittat på er och tyckt synd om er av den ena eller andra anledningen. Tyck synd om de som tycker synd om sig själva inte de som är nöjda med sitt val  Tack o hej :) • Anna Kaagaard Kristensen säger:

  2010-06-07 | Bloggadress: http://annakaagaardkristensen.blogg.se/

  Sarah Jag tror att barn som vill ha slöja är samma grej som barn som vill testa mammas klackskor eller mammas läppstift, och det låter jag Oskar göra han har klackat omkring här hemma med läppstift flera gånger, men han får ju inte se ut så ute, och det skulle min dotter inte heller få (om jag hade haft någon). Man måste skilja på barns nyfikenhet, lek och experimenterande så att det inte blandas ihop med ett livsstils val.  Barn är inte mogna att ta beslut gällande att gå omkring i kort korta kjolar, slöjor eller vad det nu är, barnen förstår inte riktigt vad det symboliserar och hur andra människor ser på just det valet, en slöja är ett statement, det symboliserar vissa val och en viss livsstil som jag inte tror att barn är mogna nog att ta ställning till. • sarah/jigartala säger:

  2010-06-08 | Bloggadress: http://jigartalaa.blogspot.com

  Jag förstår helt ditt resonemang i den här frågan så missförstå mig inte. MEN om du försöker dig sätta dig in i att du själv lever med en övertygelse att slöjan är det bästa valet för dig och också för ditt barn så uppmuntrar man kanske gärna att barnen provar att ha på sig slöja lite när det mindre för att det på så sätt blir en smidigare övergång när man är tonåring. En förälder skulle ju inte säga nej till sitt barn om barnet vill prova något som man tycker är en i grunden bra sak. Det är samma som tex att fasta under Ramadan. Vill barnet prova-jättebra. Orkar det inte så är det med okej. Då har barnet testat på det när det är gammalt nog att göra det på riktigt. Det för att man vill skapa ett intresse hos barnet. Förstår att det låter extremt konstigt för dig eftersom du ogillar religion men vad föräldrarna gör är säkert samma som du gör med Oskar. Finns ju vuxna som säkert tycker du är elak som låter honom har rosa men det struntar du förmodligen i eftersom du ser andra vinster med det. • Anna Kaagaard Kristensen säger:

  2010-06-08 | Bloggadress: http://annakaagaardkristensen.blogg.se/

  Sarah jag förstår hur du menar att de tänker, jag tycker helt enkelt att de tycker fel :) • sarah/jigartala säger:

  2010-06-08 | Bloggadress: http://jigartalaa.blogspot.com

  okej hahah bra :). Då menar jag att anledningen till att du och många andra tycker så är för att ni inte tycker slöjan i sig är ngt bra val • Anna Kaagaard Kristensen säger:

  2010-06-08 | Bloggadress: http://annakaagaardkristensen.blogg.se/

  Sarah Jag bryr mig inte om folk frivilligt tar på sig slöja, är det deras grej och de vill ta allt som kommer med det så är det upp till var och en. Däremot så har jag väldigt mycket emot när det är tvång för det har jag stött på och det gör mig förbannad.  Men är det frivilligt så får vuxna människor göra vad de vill. Jag är inget fan av religion, men det är en annan sak. • sarah/jigartala säger:

  2010-06-08 | Bloggadress: http://jigartalaa.blogspot.com

  Jag avskyr också tvång om det inte framgick
Kommentera inlägget här: