Tolerans kanske är bra men frihet är bäst

Jag har läst en del kommentarer och recensioner om den andra sex and the city filmen som kom ut för drygt någon månad sedan. Många är negativa och ger
Det handlar om hat, restriktioner och kärlek på villkor
den oförtjänt kasst betyg, en hel del upprörs över att de är i mellanöstern och inte uppför sig så där döljakroppen och sexpräktigt som man tydligen ska.  Jag tycker att filmen är skitroligt, faktiskt, jag är ju inte känd för min goda humors skull, men Samanthas hutlösa häderier är vansinnigt roliga.

Det är typiskt oss i våra vita fria länder att förespråka att vi ska respektera sexualmoralism och förtryck av kvinnor i andra länder samtidigt som att vi sitter på våra feta arslen och pillar oss i naveln och njuter av vår egen frihet, när vi inte gör det så gnäller vi över de orättvisor som vi blir utsatta för, som trots allt är en pissdroppe i havet jämfört med hur många andra kvinnor i världen har det. Är det respekt och tolerans att tycka att det är helt i
För vi är dumtoleranta och anser att vi ska foga oss efter länder och kulturer som utvecklingsmässigt ligger sisådär 500 år efter oss på det humanistiska planet
sin ordning att det finns kvinnor här i världen som är förtryckta och lever under ganska hemska förhållanden? Tolerans kanske är bra men frihet är bäst. Det jag tänkte på mest när jag såg filmen var att religion på allvar gör folk dumma, det är fruktansvärt att religionen har vissa länder i ett järngrepp och hela befolkningen bär på smittan. Religion borde inspirera människor till att vara goda medmänniskor, att hjälpa sin nästa och att sprida kärlek, men det är i många fall så långt ifrån sanningen man kan komma. Det handlar om hat, restriktioner och kärlek på villkor.

Skulle en film men ett gäng kvinnor klädda i burka, som inte knullade eller sippade martini i New York ses som kränkande mot vår kultur? Knappast. För vi är dumtoleranta och anser att vi ska foga oss efter länder och kulturer som utvecklingsmässigt ligger sisådär 500 år efter oss på det humanistiska planet. Att vi tar med vår kultur till ett annat land ses som kränkande, respektlös och som en ren hädelse men motsatsen är ok. En gång hörde jag en man på tv som sa "bli aldrig så tolerant att du accepterar intolerans" jag tycker att han har en poäng.

Kommentarer

 • Sandra af Munkakvarn säger:

  2010-07-12 | Bloggadress: http://munkakvarn.blogg.se/

  Kunde inte sagt det bättre själv. Applåd! • sarah/jigartala säger:

  2010-07-12 | Bloggadress: http://jigartalaa.blogspot.com

  Jag håller med dig i det avseendet att jag inte tycker att man ska behöva ändra så mycket på sig bara för man befinner sig i ett annat land men däremot tycker jag du har fel när du säger att det aldrig är ngn som protesterar mot att man tar med sig sina seder till Sverige. Jag tycker ofta det är ett himla gnäll om att man får ta "seden dit man kommer" och anpassa klädval etc. medan jag ser inte att svenskar eller andra turister gör detta tex i Egypten.  Sen får man glömma att det finns ett postkolonialt arv som för oss i Sverige kanske inte är så tydligt men som är väldigt känsligt tex. i Indien. Det finns en historiskt rotad känslighet mot när "väst" talar om för en hur man ska leva och vad som är bra/dåligt/rätt/ fel. • Anna Kaagaard Kristensen säger:

  2010-07-12 | Bloggadress: http://annakaagaardkristensen.blogg.se/

  Sarah Jag förstår hur du menar, men jag tycker oftast att det är lite mindre intelligenta människor som spyr ur sig "ta seden dit man kommer" kommentarer därför så brukar jag heller inte ta det på allvar, folk som är ruskigt kulturkänsliga brukar å andra sidan ofta vara lite smartare och kunna tala för sig, alltså tycker tar jag dem på större allvar, det är därför som jag skrev som jag skrev. Jag förstår att det finns delar av världen som inte skulle vara så glada i att bli uppläxade utav oss här i väst och så ska vi givetvis inte göra heller.  Det jag menade var väl mest att det är ganska dubbelsidigt att försvara andras rätt till att bli förtryckta när man med näbbar och klor försvarar sin frihet.
Kommentera inlägget här: