Religionsfrihet eller fri från religion?

Det har varit en del diskussioner på senaste tiden om heltäckande slöjor, om de ska få bära den i skolan, om arbetsgivaren ska få säga nej till det osv.

Jag tycker att det är upp till var och en att själv välja vad man vill klä sig i, men det ska också vara helt upp till var och en att ta konsekvenserna av sina klädval. En kvinna kan ha heltäckande slöja om hon vill, be my guest, men jag tycker också att det ska vara ok för arbetsgivare att rata dem på grund utav det. Om jag ska gå på en arbetsintervju så tar jag ur mina piercingar, för att jag vet att det minskar mina chanser att få jobbet, det är ett val, piercingarna eller chansen att få jobbet.

Det är precis vad religion är - fritt val, för det är ju det som folk brukar säga "meeen! många väljer ju själva att bära  heltäckande slöja!" jahapp, spännande, då är det ju bara att välja att ta av den då? Då brukar argumenten för det motsatta komma "Men de väljer ju inte slöjan själva, de måste, ska de inte kunna gå ut eller?!" och då tycker jag ännu mindre att det ska tillåtas, vill vi leva i ett samhälle som stödjer att vissa män kuvar kvinnor? Varför ska vi göra det enkelt för folk att förtrycka och kontrollera kvinnor i sverige, år 2009?

Bara för att något är religion så är det inte per automatik ok, det tycker i alla fall inte jag. Hade jag varit chef eller ägt ett företag så skulle jag aldrig anställa en kvinna i heltäckande slöja, för jag tänker inte stödja det, sen kan folk gapa hur mycket de vill om att det är diskriminering, elakt eller vad som, jag skiter faktiskt i vilket. Jag är inget stort fan av vare sig religion eller att förtrycka människor så jag tänker definitivt inte suporta det på något sätt.

Jag vet att det är många som påstår sig vilja klä sig i heltäckande slöja, burka eller vad det nu kallas, jag köper det inte, jag har svårt att tro att någon människa frivilligt vill bära den utstyrseln, kalla det vad du vill, men frihet är det i alla fall inte.

När det kommer till skolor så tycker jag att alla ska ha rätt att gå i skolan vuxna som barn, det är självklart för mig. Men jag tycker att slöja och burka ska vara förbjudet i skolan tills den dagen då man fyller 18, för i sverige har vi skolplikt, så de kan inte strunta i att skicka sina barn till skolan för att de inte får bära slöja eller burka för då kan soc och polisen ta tag i det, inga kryphål. Det är absolut inte av djävulskap som jag tänker så, utan för att ingen ska behöva bära slöja mot sin vilja, när man har fyllt 18 så är man myndig så då kan man säga nej om man inte vill.

Jag tycker att alla människor, av alla etniciteter, religioner och kulturer ska ha rätt att finnas, leva och ha det bra, live and let live liksom, sverige ska vara ett fritt land med plats för alla, men det betyder inte att vi kan tillåta folk att göra vad som helst i varken religionens eller kulturens namn, vi kan inte ge frihet åt människor att ta ifrån andra människor deras frihet, där tycker jag att gränsen går faktiskt.

Jag kanske är riktigt, riktigt trångsynt, det är mycket möjligt, men jag ser ingen burka i världen som frihet, jag ser inte religion som frihet och att göra tydliga skillnader mellan kvinnor och män ser jag heller ingen frihet i.
Jag tycker att frihet och jämlikhet alltid måste prioriteras över religionen, jag tror definitivt att det i längden kommer att ge oss så mycket mer att prioritera jämställdhet och frihet över religion.

Åter igen så vill jag påpeka att jag tycker att alla ska ha rätt att leva, vara och klä sig så som de önskar, men sen får man också ta konsekvenserna av sina val.

Kommentarer

 • Elin säger:

  2009-09-23 | Bloggadress: http://peggylionheart.webblogg.se/

  Jag har tänkt mycket på det där. Jag tycker dock att det är viktigare att kvinnor får jobba och utbilda sig än huruvida de har slöja.

  Och skolplikten är inte vattentät, det är redan nu väldigt många barn i Sverige som inte går i skolan tyvärr. Det skulle nog inte bli bättre om ett slöjförbud kom är jag rädd. • LADY DAHMER - Confessions of a Neurotic Attentionwhore säger:

  2009-09-23 | Bloggadress: http://ladydahmer.blogg.se/

  nej jag håller inte med alls. eller jo, första halvan - men inte delen om att förbjuda slöja i skolan.  Jag blir nästan kallsvettig när jag tänker på det. Det vore ju som att säga åt oss att vi måste vara topless i skolan.  Det du glömmer nu är hur oerhört stark och viktig slöjan är för många kulturer och människor. vilken betydelse den har. Hur nakna människor känner sig utan den.  Jag håller inte med om att barn ska bära slöja, men det vore vansinnigt att sätta sig till doms över vad andra människor väljer att klä sina barn i. Och det vore vansinnigt att utesluta en hel grupp barn från skolan (skolplikt betyder noll i sammanhanget.).  Sen är det ju min personliga övertgelse att man - som elev - ska få vara fri att klä sig precis som man vill. För många VILL ha slöja. Många VILL ha piercingar, kors runt halsen, goth-outfit, läppstift, pentagram osv. Även små barn uttrycker en vilja att klä sig lika som de i sin omgivning. (och alla tonåringar då?)  Nej anna, jag tror inte att du är trångsynt alls, men jag tror inte att du har tänkt igenom det ordentligt. Och sen tror jag kanske att din egen övertygelse om att religion är styggelse kan ha lite inverkan?? • LADY DAHMER - Confessions of a Neurotic Attentionwhore säger:

  2009-09-23 | Bloggadress: http://ladydahmer.blogg.se/

  (ang. att använda slöjan frivilligt eller ej så hade jag en period i mitt liv då jag kände att slöja skulle vara skönt. Är man religiös dessutom så är det en självklarhet.  Jag var kristen mina första 25 år. Hade jag trott att gud ville att jag skulle bära gummistövlar så hade jag gjort det. Med GLÄDJE!  Religion handlar inte alltid om tvång, även om det kan verka så. T.o.m i tvånget kan det finnas glädje och kärlek. Det låter skitkonstigt jag vet. Men som jag sa om gummistövlarna, när man är religiös så älskar man GUd. jag menar ÄLSKAR. Det är svårt att förklara.) • sarah säger:

  2009-09-23 | Bloggadress: http://jigartalaa.blogspot.com

  LD har ett antal bra poänger i sin kommentar. Vad du glömmer är att du kan inte tvinga på människor frihet bara för att du tycker eller tror att människor är friare eller lyckligare utan vissa klädesplagg och utan religion. Att bli tvingad till något kan aldrig vara frihet och de människor som vill ha slöja upplever det som frihet. Jag vet hur svårt det kan vara att förstå när man inte är uppväxt med det.  Jag kan själv längta efter att bära slöja, för den friheten det innebär att kunna släppa sin kropp och bara vara sin personlighet. Att bära lösa kläder och dölja sitt hår är en frihet jämfört med att klämma in sig i små jeans och sedan må dåligt för att man inte har kropp som en modell.Den största anledningen till att jag tvekar att ha på slöja är faktiskt människors negativa inställning.  Precis som Ld skriver så kan man inte bara ta av den lite hur som haver eftersom slöjan bygger på idén om att man döljer vissa saker för främlingar men inte hemma. Då blir det ju helt fel när människor säger jag men ha det hemma om du vill men inte ute eller på jobbet.

 • apan säger:

  2009-09-23 | Bloggadress: http://sugarmonkey.blogg.se/

  jag tycker inte att man ska förbjuda kvinnor bära slöja! Det är antagligen inte helt lätt att bara "sluta" följa sina traditioner bara för att man kommer till ett nytt land. Hade jag flyttat till ett muslimskt land hade jag antagligen inte börjat bära slöja på direkten eftersom tja, det inte är min tro (plus att jag antagligen skulle känna mig jävligt obekväm).

  Men jag håller med dig om att kvinnor ska få välja om dom vill ha slöja eller inte. Muslimska kvinnor är oftast bundna av traditioner och hävdar att slöjbärandet står som en regel i Koranen, vilket egentligen (enligt mig) är en tolkning. Varför inte införa obligatorisk skolundervisning för muslimska kvinnor om friare tolkning av Koranen och slöja? På det sättet borde det bli lättare för dom att skapa lite andra åsikter om slöja. • Anna Kaagaard Kristensen säger:

  2009-09-23 | Bloggadress: http://annakaagaardkristensen.blogg.se/

  Elin: Jo jag vet att det där inte alltid fungerar som det ska, så för att det jag skriver skulle fungera så måste soc börja göra sitt jobb.

 • Anna Kaagaard Kristensen säger:

  2009-09-23 | Bloggadress: http://annakaagaardkristensen.blogg.se/

  Lady dahmer, jag anser att det är ok att lägga sig i vad andra människor gör med sina barn om det kan vara så att det handlar om särbehandling och förtryck, jag vet inte om du har sett det men där jag bor så kan man ibland se flera barn från samma familj mitt i sommaren, pojkarna har shorts och t-shirtar och flickorna är fullt påklädda med långa kjolar, långärmat, lager på lager och slöja, det gör mig irriterad, enda anledningen till att hon ska leka med de där otympliga, varma och struliga kläderna är för att hon är flicka, jag tycker inte att det är ok någonstans. Jag tycker att de föräldrarna gör fel om det är kulturellt eller struntar jag i, schysst är det i alla fall inte.  Jag förstår att vissa vill ha det på sig, men det finns även dem som inte vill ha det. Både jag och min syster har träffat på kvinnor som har slöja mot sin vilja, de har det för att familjen säger att de måste ha det, jag har träffat en kvinna som tog av sin jämt när ingen ur hennes familj kunde se det, ingen människa ska behöva leva så i sverige idag.  Jag har tänkt igenom det, faktiskt och jag har kommit fram till att jag inte tycker att allt behöver tas hänsyn till när det gäller religion, vi kan inte acceptera vad som helst bara för att det är religion. Jag tycker inte att det ska vara ok att omskära barn heller i Sverige, och barn som är svenska medborgare borde det inte vara lagligt att omskära utomlands heller, jag har sett barn som har blivit omskurna där det inte har blivit riktigt som det var tänkt, bara för att man lyckas reproducera sig så ska man inte ha rätt att göra vad man vill med den lilla människan.  Givetvis så har det jag tycker en hel del med att göra att jag inte gillar religion, det är inget som står högt upp på min lista över saker att värna om. • Anna Kaagaard Kristensen säger:

  2009-09-23 | Bloggadress: http://annakaagaardkristensen.blogg.se/

  Sarah: Jag ser slöja som en symbol för förtryck, men det förstår jag att det är min högst personliga tolkning och jag vet att det finns de som väljer det själva. Men, jag tycker att det ska vara slöjförbud i skolan upp tills man fyller 18 för det är som sagt inte frivilligt för alla.  "Jag kan själv längta efter att bära slöja, för den friheten det innebär att kunna släppa sin kropp och bara vara sin personlighet. Att bära lösa kläder och dölja sitt hår är en frihet jämfört med att klämma in sig i små jeans och sedan må dåligt för att man inte har kropp som en modell"  Man behöver inte dölja sin kropp för det, kroppen ser ju fortfarande likadan ut under kjolen och pösiga kläder och slöja, det är hur man tänker man behöver jobba med då, inte hur man klär sig. Jag tycker helt ärligt att det bara låter som en bortförklaring, muslimska kvinnor klär sig inte som de gör för att trotsa de rådande skönhetsidealen. Man måste inte må dåligt över att inte se ut som en model och burka eller slöja är definitivt ingen universallösning mot det (jag säger inte att du tycker allt som jag precis skrev, jag har hört de där argumenten förr nämligen.

 • Anna Kaagaard Kristensen säger:

  2009-09-23 | Bloggadress: http://annakaagaardkristensen.blogg.se/

  Apan: Det finns platser här i världen där du knappt skulle ha något val.  "Varför inte införa obligatorisk skolundervisning för muslimska kvinnor om friare tolkning av Koranen och slöja? På det sättet borde det bli lättare för dom att skapa lite andra åsikter om slöja."  Skitbra idé faktiskt, det hade varit jättebra :) • SARAH säger:

  2009-09-23 | Bloggadress: http://www.jigartalaa.blogspot.com

  Vaddå så man skulle tvångsundervisa muslismka kvinnor i den islam som ni gillar då eller? Det funkar tyvärr inte så det handlar om religiös auktoritet och det tar många år att få detta. Vem som helst kan inte komma och föreläsa och tro att han eller hon ska bli mer accpeterad än en person som studerat islam hela sitt liv. Det finns faktiskt ganska stor konsensus kring att man ska ha slöja. Sen står det iofs inte i Koranen men eftersom den inte är enda källan som muslimer använder sig av så spelar det inte så stor roll. Vad gäller undervisningen i skolan så är den undermålig när det kommer till islam så den får de gärna modifiera lite, inte bara min åsikt utan min lärare islamologi också.  Jag vet också att det finns barn som är tvingade att ha slöja men varför ska de som frivilligt vill ha det lida för det? Tror du att man slipper förtryck för att man blir förbjuden att ha slöja, är de inte förtyck att tvinga sitt barn ha långärmat i somaren om det inte vill det. ska vi då tvinga alla barn att ha t-shirt? Det handlar om att förändra attityder och det tar tid och kan inte göras med tvång. Själva poängen emd den muslimska klädseln är faktiskt att ta bort intresset för kroppen och framhäva personligheten. Jag har själv annvänt slöja ibland bla en månad i sträck när jag var i iran och det är väldigt bekväma kläder. Hade jag inte känt så hade jag inte skrivit det. självklart påverkar vår klädstil vårt förhållande till vår kropp. Om man vet att man ska gå runt i en bikini tror du inte det lägger press på (många) hur de såg ut. Själv fick jag ett mkt mkt bättre förhållande till min kropp den dagen jag insåg att jag inte behöver visa mer än jag vill. Det gjorde att jag klarde att gå upp 16 kg utan att må dåligt alls. Idag skulle jag inte drömma om att gå i bikini på stranden jag använder en klänning eller något ovanpå. När man själv sätter gränserna så känns det mkt bättre oavsett vart man sätter dom.  Vad gäller omskärelse (av pojkar) så finns det faktiskt forskning som visar att det bla minskar spridningen av sexuellt överförbara sjukdomar. att göra det som barn är dessutom mkt mindre ingrepp än för en vuxen så varför tvinga någon att vänta så länge? Det finns ca 7 miljoner omskärda män och de flesta är nöjda med det. Jag har aldrig träffat någon (i kontrast till kvinnlig omskärelse) som är missnöjd med det- tvärtom.

 • Fia säger:

  2009-09-23 | Bloggadress: http://lusth.blogspot.com

  Oavsett om omskärelse minskar sexuellt överförbara sjukdomar eller inte spelar ingen roll för bara för att man är omskuren så är det ingen garanti. Jag tycker personligen att alla nackdelar med att karva bort naturliga delar på kroppen överväger den enda futtiga lilla fördel som gott kan åtgärdas genom att använda en simpel kondom. Det är ett fruktansvärt onödigt och idiotiskt ingrepp såvida det inte är av medicinska skäl.  Det där kan männen mycket väl bestämma över när de kommer upp i mogen ålder. Alltså 18 år. Hade jag varit kille så hade jag blivit tokig på mina föräldrar om de hade tagit det beslutet över mitt huvud. Ingen rör min kropp eller gör något som jag inte vill och inte kan återställa själv.  Vad gäller slöja så måste jag säga ungefär samma sak där faktiskt. Beslutet att använda och bära slöja tycker jag att man själv ska ta vid 18 års ålder. Då kan man ta det beslutet själv och ingen kan tvinga en till det. Jag har sett små barn under 5 år som bär slöja. Det kan säkert vara mycket bekvämt men jag har också hört många säga motsatsen. Låt barn vara barn, det är bara pedofiler som sexualiserar barnkroppar och ärligt så finns det inte så många av de att jag tycker det är skäl nog att slänga på ungarna något som påminner om ett stort lakan. Sexualiserar man barnkroppar själv av någon anledning så bör man kanske fundera över sig själv ett par gånger.  Det ska handla om valfrihet och inte om tvång. Vad det än är så anser jag att varje människa har rätt att få bestämma vad man vill tro på och om man vill tro, vad man vill göra med sitt liv, vad man ska ha på sig, kroppen är min egen (hur lär man ett barn det om mamma och pappa bestämde sig för att kapa av osjuka delar på kroppen när man inte själv kunde bestämma?). Jag finner ingen som helst anledning att tvinga barn till vad som helst. Räcker det inte med allt som barn ändå är tvungna att göra som kanske inte alltid passar de men som vi vuxna anser nödvändigt och som kanske är nödvändigt för deras eget bästa.  Låt snoppen vara och låt ungarna själva bestämma vad de ska ha på sig och inte ha på sig. • LADY DAHMER - Confessions of a Neurotic Attentionwhore säger:

  2009-09-23 | Bloggadress: http://ladydahmer.blogg.se/

  så vart går gränsen?? Ska staten bestämma klädsel på ALLA barn, inklusive de svenska?  Jag tycker det är vedervärdigt att se småtjejer i kortkort eller tajta kläder. Jeans t.ex bidrar till att barn inte kan röra sig lika effektivt som i mjukisar och tajta kläder i skira material stimulerar till lugna lekar.  Ska staten gå in och förlägga ett påbud på att barn endast får gå klädd i lösa mjukiskläder?  Ska badstränder ha ett bikinikrav? Så de kvinnor eller barn som vill dölja sina kroppar med t.ex en t-shirt inte är välkomna?  varför inte ta steget längre och införa obligatorisk uniform på ALLA under 18? Så riskerar vi inte att nåt barn har kläder det egentligen inte vill.  Nej, slöjan är mer än ett tygstycke. Att förbjuda den är lika förtryckande som det är att tvinga människor att bära den. • Anna Kaagaard Kristensen säger:

  2009-09-23 | Bloggadress: http://annakaagaardkristensen.blogg.se/

  Sarah: Jag tycker att det där med att omskärelse minskar risken för könssjukdommar bara är en liten petitess i det här sammanhanget, för mig handlar det om att föräldrar inte ska ha rätt att stympa sina barn, vill man bli omskuren så visst, när man har fyllt 18 och kan bestämma över sin egen kropp.  Du har rätt i att det är svårt för någon att träda in och lära ut något till människor sam har en helt annan åsikt och när de själva har haft hela livet på sig att sätta sig in i det, jag menade inte att folk ska läxas upp utan mer att det hade varit en bra idé med typ diskussionsgrupper leda utav en kunnig person och att man kunde försöka se saken ur ett modernare och mindre konservativt perspektiv.  För mig handlar det här inte enbart om muslimer och islam, jag är i det stora hela emot att leda in barn i religion, jag förstår att det finns massor av människor som inte håller med mig, men jag tycker att barn och religion eller religiösa symboler inte borde ha något med varandra att göra.  "Själva poängen med den muslimska klädseln är faktiskt att ta bort intresset för kroppen och framhäva personligheten"  Jag vet att alla har olika tolkningar och åsikter om det här, men är det inte så att det har ganska mycket med att göra att man ska dölja kroppen och håret för andra män? • Anna Kaagaard Kristensen säger:

  2009-09-23 | Bloggadress: http://annakaagaardkristensen.blogg.se/

  Lady Dahmer: :D alltså... inte för att vara sådan men det där är i klass med "långtidsamning?! ska du amma tills hon är femton eller?!!!"  Du vet att jag är emot skoluniform, just pga att jag tycker att alla människor ska vara fria att vara precis som de är och det är precis vad jag ser burka, hijab, niqab (och allt vad det nu är) som, en uniform.  Jag tycker att barn ska få vara barn och inte begränsas utav religion. • Anna Kaagaard Kristensen säger:

  2009-09-23 | Bloggadress: http://annakaagaardkristensen.blogg.se/

  Fia, jag har inte mycket att tillägga, jag håller med helt enkelt :) • Sandra säger:

  2009-09-23 | Bloggadress: http://munkakvarn.blogg.se/

  Jag håller med dig till 110% Anna. Jag resonerar på exakt samma sätt och har hamnat i slöjdebatten de senaste dagarna. Genom religion försöker många faktiskt urholka våra grundläggnade demokratiska värderingar, som att alla ska behandlas lika tex, och det är helt oacceptabelt. Om det råder förbud mot huvudbonader så är helt enkelt inte religion ett bättre argument än att Kalle ska få ha keps för att han tycker det är fint. För att komma till rätta med subjektiva dilemman så gäller alltså samma regler för alla. Dock börjar det synsättet att suddas ut och särbehandling av vissa grupper blir vanligare. Jag tycker inte om den utvecklingen eftersom jag anser det vara ett hot mot rättvisan och jämställdheten.  För att kunna fungera i samhället måste man kompromissa med sig själv och sina värderingar. Genom att hävda absolut rätt och sanning i alla lägen målar man in sig själv i ett hörn. Och då får man, precis som du säger, acceptera konsekvenserna. • Anna Kaagaard Kristensen säger:

  2009-09-23 | Bloggadress: http://annakaagaardkristensen.blogg.se/

  Sandra - precis, alla ska behandlas lika. Grejen är att muslimer är ju välkomna överallt och det är självklart för mig att det ska vara så, slöjan eller burkan är ingen kroppsdel och därför kan man inte gapa om diskriminering när slöjan eller burkan inte är välkommen för det är inte en del utav kroppen och man har ju samma rättighet att delta finnas och vara på precis samma premisser som alla andra.  Alla ska få vara och se ut precis hur de vill som sagt men man får också deala med konsekvenserna utav sina val. • sarah säger:

  2009-09-23 | Bloggadress: http://jigartalaa.blogspot.com

  Jaha och om barnet bär det är 18 säger vaför ska jag gå igenom detta nu och när jag kunde gjort det mkt mindre smärtsamt som liten. Ni verkar tro att barn inte kan fatta beslut alls innan de är 18 år men efter 18 så kommer en magisk gräns då man plötsligt kan tänka själv och inte alls känner sig pressad av sin familj. Sluta hänga upp er vid slöjan för den är bara ett klädesplagg, patriarkalt förtyck finns det är en realitet. Det löser man inte enkelt genom att sätta en 18-årsgräns på slöjan istället skapar man massa andra problem när man dömer ut andra människors livstil. Kvinnors rätt till sitt eget liv och sin egen sexualitet är viktig men du kan träffa lika många tjejer som inte har den utan slöja som med. Som tidigare sagt det handlar om att ändra attityder. Idéen att diskutera ämnen som religion, jämställdhet, genus etc i skolan tycker jag är bra OM det görs på ett opartiskt sätt. Meningen ska inte vara att peka ut och stämpla vissa elever pga av deras religion  Vad gäller slöjan och omskärelse så känns det kanske tydligt för mig .Allt det här handlar om en nedlåtande syn på vad som är viktigt för oss muslimer. Själklart ska vi inte få bestämma över hur vu ska uppforstra våra egna barn det ska ju ni göra eftersom ni vet bättre. Sluta klappa folk på huvudet. Att omskära en kille är ett litet ingrepp och det finns inte alls de medicinska argument mot som vid kvinnlig omskärelse. Hela grejen bottnar i en idé om att det vi vill lära våra barn är löjligt och fel och därför ska det sättas så mkt hinder som möjligt ivägen. I så fall så ska vi ju bestämma att allt som bryter mot normen ska vara förbjudet förbjud dop, förbjud att ge barn vegetarisk mat, förbjud barn att ha kläder som inte visar om de är kille eller tjej etc för tänk OM barnet skulle växta upp och bli bittert på föräldrarna för att de fattat "fel" beslut. Självklart gör man som förälder det som man anser vara bäst för sitt barn. Om du tycker det är en dålig idé att omskära din son. gör inte det då. jag bryr mig inte men låt mig uppfostra mina barn i fred.  Jo tanken är att dölja sig för män man inte är släkt med, men som sahället ser ut så finns det en form av tävling mellan kvinnor i utseende som kanske i grunden bottnar om att vara attraktiva för män. nu menar jag inte att man måste ha slöja för att motverka detta men det kan vara tänkvärt att ifrågaästta varför män badar men stora byxor medan kvinnor är hänvisade till två små tygbitar. Förr i tiden var baddräkterna mer heltäckande, kanske ändrades de pga av önskan om mer rörelsefrihet eller så är det att den kvinnliga kroppen blivit mer och mer sexualiserad. Vi ser ju samtidigt hur kvinnoidealen blivi allt mer orealistiska med supersmala kropp och stora bröst. Att frivilligt bära slöja kan faktiskt vara ett sätt att både känna att man uppfyller Guds önskemål och ett sätt att ta kontroll över sin egen kropp. Jag tycker faktiskt ni allvarlig ska fundera över varför ni känner så för de människor som har slöja mot sin vilja men gärna offrar en massa kvinnor som gärna vill ha det? Varför räknas inte deras åsikt och JO man kan ha en åsikt innan man är 18. Jag själv beslutade mig för att inte äta kött mellan jag var 12 och 18 och jag var fullt kapabel att fatta det beslutet. • Anna Kaagaard Kristensen säger:

  2009-09-23 | Bloggadress: http://annakaagaardkristensen.blogg.se/

  Anledningen till varför jag och andra tycker att vissa saker ska bli tillåtna först när man fyller 18 är ju självklart för att det är då man blir myndig och får bestämma över sig själv och sin egen kropp. Jag tror inte att tex en 7-åring eller en 10-åring kan avgöra om tex omskärelse är en bra idé, nej.  På tal om att omskära pojkar så handlar det för mig inte om det är ett stort, litet eller mitt emellan ingrepp, för mig handlar det om att jag inte tycker att det ska vara ok att avlägsna friska delar av kroppen på en individ som inte kan säga emot fast att det gäller deras kropp.  "Allt det här handlar om en nedlåtande syn på vad som är viktigt för oss muslimer"  Jag har ingen nedlåtande syn, jag har helt andra värderingar, man måste kunna tycka saker om andra människors livsstilar utan att det ska ses som nedlåtande, jag tycker inte att jag har uttryckt mig nedlåtande utan jag har försökt att få fram det jag vill få sagt utan att låta nedlåtande, så det var i alla fall inte det som var min avsikt.  Vi tycker helt uppenbart olika i de här frågorna så det är ingen idé att dividera om det, det enda vi kan göra är att respektera varandras åsikter. • LADY DAHMER - Confessions of a Neurotic Attentionwhore säger:

  2009-09-24 | Bloggadress: http://ladydahmer.blogg.se/

  men borde man inte då säga att när barnet är 18 så får det ta ett beslut om det INTE vill ha slöja? Vi föräldrar bvestämmer ju allt annat åt våra barn., varför får vi inte bestämma hur de ska gå klädda? Slöjan handlar inte om religion, det handlar om kultur.  jag ser zigenare varje dag här, flickorna går uteslutande klädda i långa kjolar. ALLA flickor. Och pojkarna i kostym. Även de yngre.  Jag ser indier. Flickorna går runt i prinsessliknande klänningar i tunna tyger. Inte speciellt lekvänliga. Vart går gränsen? • LADY DAHMER - Confessions of a Neurotic Attentionwhore säger:

  2009-09-24 | Bloggadress: http://ladydahmer.blogg.se/

  ... och anna -- jag förstår definitivt vart du kommer ifrån. :-)  I mina mindre fina stunder så tänker jag lika, fast tio resor värre. Men när jag försöker tänka logiskt så tycker jag tvärtom.  /kämpar mot fördomarna • Fia säger:

  2009-09-24 | Bloggadress: http://lusth.blogspot.com

  Anledningen till att jag säger 18 är precis som Anna skriver för att då är man i alla fall myndig. Då får man fatta beslut själv. Jag kanske inte alltid håller med om att 18 år är någon särskilt bra gräns alla gånger och det är verkligen ingen magisk gräns. Men det är den gräns som är satt i Sverige. Då ska vi räknas som tillräckligt ansvariga att rösta, ta hand om oss själva och kunna fatta egna beslut.  Det kanske finns en anledning till att många inte vill karva i snoppen vid vuxen ålder, har det kanske inte något att göra med vilka konsekvenser det kan bli för att man tar bort något som är fullt naturligt.  Folk får tro på vad de vill, precis vad som helst men då anser jag att man ska låta folk få besluta för sig själva när de är 18 år. Jag har ingen nedlåtande syn på islam eller religion jag har en nedlåtande syn på vad folk gör med barns kroppar över deras huvud för jag tycker att det är vidrigt att man tror att man kan ta det beslutet bara för att man är mamma eller pappa. Jag tycker också att det är vidrigt att man klär barn i något som enbart kvinnor ska ha på sig och något som förhindrar att man ser sexuellt på barnet. Eller vad det nu är för orsak. Släng på alla barn slöja, pojkar och flickor så får vi se hur kul det blir...  Du pratar om kvinnor som vill ha slöja, KVINNOR inte flickor... En kvinna får mer än gärna ha slöja för min del om det är hennes val. Barn som är fyra år däremot tycker jag att man kan klä som ett barn och inte som en kvinna. Det är där mitt problem ligger, där och att alla ska ha frihet att få välja själva.  Omskär du ett barn så har han inte fått välja, sätter du slöja på en fyraårig flicka så har hon inte fått välja hon har blivit indoktrinerad.

 • sarah säger:

  2009-09-24 | Bloggadress: http://jigartalaa.blogspot.com

  Ni kanske inte menar att vara nedlåtande men ni har en moraliserande syn på vad som är rätt och fel och onödigt etc och det gör att ni tycker det är okej att ni bestämmer över barn i något som faktiskt är föräldrarnas uppgift. Det finns massvis med saker som man kan ha synpunkter på och tycka att föräldrar gör fel. Däremot lagstifta gör man endast mot övergrepp och som LD säger så är det faktiskt inget övergrepp att låta sitt barn ha prinsessklänningar eller slöja.  Nä barnet har inte fått välja men ett barn som uppforstrats till att inte äta kött har väl också blivit indoktrinerat. Upprör det er eller? Det vi lär våra barn blir självklart deras referensramar. det är här jag menar att ni anser att muslimer utifrån er synvinkel ger barnet fel refenrensramar eftersom barnet ska växa upp till ateist för att det enligt er mening är bäst för barnet medan vi känne precis tvärtom. Men det finns ingen universell regel som säger att det är bäst så det är en subjektiv åsikt. Tänk om jag skulle säga att ni indoktrinerar ert barn till att inte tro vilket kanske kommer göra ert barn mindre motståndskraftigt till att fatta bra beslut i livet eller vad som helst. Det kan jag ju få tycka eller tro men skulle ni gilla om jag försökte få obligatorisk undervisning till ert barn i islam eftersom ni uppenbarligen inte kan ge det hemma? det är precis samma sak fast tvärtom. • sarah säger:

  2009-09-24 | Bloggadress: http://jigartalaa.blogspot.com

  vad gäller små flickor så är det faktiskt inget religiöst påbud att ha slöja. Jag tyckte själv var märkligt när jag var i iran och såg små barn ha det men min kompis mamam som för övrigt inte själv är så förtjust i varken slöja eller religion sa att det är för att de förknippar slöjan med att vara vuxen och göra som sin mamma eller storasyster och därför vill ha det. Det finns ingen msulim vågar jag säga på rak arm som tycker att det är nödvändigt att barn som är 4 ska ha slöja. • Anna Kaagaard Kristensen säger:

  2009-09-24 | Bloggadress: http://annakaagaardkristensen.blogg.se/

  Sarah - Folk måste få ha åsikter, du tycker säkert saker som kan upplevas som stötande utav andra föräldrar.  "Men det finns ingen universell regel som säger att det är bäst så det är en subjektiv åsikt"  Nej det stämmer och det här är min subjektiva åsikt, du behöver inte hålla med mig, du kan till och med få lov att tycka att jag är dum i huvudet om du vill, men det förändrar inte min åsikt. Jag tycker inte att religiösa symboler ska vara tillåtna i skolan och jag tycker att det är fel att omskära omyndiga personer, mitt ord är ingen lag men jag har en rätt att uttrycka min åsikt. • Anna Kaagaard Kristensen säger:

  2009-09-24 | Bloggadress: http://annakaagaardkristensen.blogg.se/

  Btw så tycker jag inte att man ska ha rätt att bestämma vad som helst bara för att det gäller ens egna barn, vissa människor tror ju tex på barnaga som barnuppfostran, vissa tror att hämtmat (pizza, mcd osv) sju dagar i veckan är en bra idé och en tredje kanske tycker att det är helt ok att servera sin 13-åring alkohol hemma.  Alla tre exemplen borde vara fall för soc. Mamma och pappa vet inte alltid bäst. • sarah säger:

  2009-09-24 | Bloggadress: http://jigartalaa.blogspot.com

  du har rätt till din åsikt och jag accpeterar den vad jag däremot inte accpeterar är dina försök att begränsa mitt liv. jag tror också du hade tagit illa vid mig om jag sagt att skolan där ditt barn vistas i många timmar av sin dag ska diskriminera ditt barn pga av dess religion.  Jag har inte alls sagt att allt föräldrar gör är bar men det finns många saker som föräldrar gör som faktiskt är upp till dom själva där staten inte ska gå in och reglera. • Anna Kaagaard Kristensen säger:

  2009-09-24 | Bloggadress: http://annakaagaardkristensen.blogg.se/

  Jag har inte försökt att begränsa ditt liv, jag skrev att jag inte tycker att slöjor borde vara tillåtna i skolan, det är ju min högst personliga åsikt och precis som någon har påpekat i LD´s blogg så är jag ju helt "maktlös" så det är inte så att jag kan gå in och ändra skolans regelverk.
Kommentera inlägget här: