Någon gång ska ju vara den första...

Kategori: Oskar

Nu i kväll så gick jag in på Oskars rum för att damma av hans hylla, han tittade upp på mig, peka på dörren och sa "UT FRÅN MITT RUM!".

Det är ju ganska självklart att det inte är ok att börja poka eller gräva i en person någonstans alls utan deras medgivande

Kategori: Sex & kroppsligt

Vad är det för jävla fel på folk egentligen? Hur kan så många tycka att det som de där läkarstudenterna har gjort är helt ok och till och med ganska rätt?

Det är klart att läkarstudenter måste ha människor att "öva på" för att lära sig, men är det så jävla svårt att fråga? Det är ju ganska självklart att det inte är ok att börja poka eller gräva i en person någonstans alls utan deras medgivande, det gaggas ju en del om att kvinnor är löjliga, pryda och så vidare för att de inte tycker att det är ok, är det bara just för att det är kvinnor det handlar om? Är det lika ok att undersöka en mans anus eller penis när de är sövda?

Vi behöver läkare och de lär sig genom att vara med på undersökningar, men det måste ju alltid vara frivilligt för patienten, ni som inte tycker det, anmäl er som frivilliga då. Låt dem söva er och pilla, dra och testa på era sövda kroppar om ni nu tycker att det är en så genial idé.

Är det ett misstag att ta en sövd kvinna och utan hennes godkännande låta fyra personer gräva runt i hennes underliv utan att hon kan protestera?

Kategori: Sex & kroppsligt

Jag hittade en länk på Nina Ruthströms (Ruth Powers :P) till den här artikeln "Nu JO-anmäls läkarstudenternas otillåtna gynundersökningar".

"I söndags avslöjade Aftonbladet att läkarstudenter vid Östra sjukhuset i Göteborg gynundersöker nedsövda kvinnor, utan att kvinnorna vet om det. Enligt Aftonbladets källa hade en kvinna med misstänkt livmodercancer sövts ned och undersökts av fyra läkarstudenter"

Det är helt fruktansvärt och inte ok på något sätt, idioten som kom på idén borde straffas med spöstraff eller annan tortyrliknande metod. Tycker du att ofrivilliga gynundersökningar på sövda kvinnor låter illa, ta en titt i kommentarsfältet under artikeln. Där kan man finna godbitar som tex:


"Att beteckna detta som ett sexuellt övergrepp är för mig ungefär lika fel som att beteckna en omedvetet felaktig dödlig dos av något läkemedel som mordförsök... Visst, båda två är fel... Men det är människor som har hand om sjukvården och därför så sker misstag"

"Hmm... Vad viktigt detta känns... Inte... Vad fan gör det om någon råkar ta en titt på ens kön i utbildningssyfte? Tänk på hur många som utsätts för ex tvångsgiften, könsstympning och hedersvåld mm, så inser ni att en titt på "muttan" i utbildningssyfte knappast kan betecknas som något större övergrepp... Dock så borde kvinnan i fråga ha tillfrågats först, men att stämpla händelsen som övergrepp känns väl grovt..."

"Jag tycker synd om läkare och studenter som möter denna obegripliga prydhet. En annan gång klagas det över att en sjukdom blivit missad på grund av utebliven undersökning. Om jag kunde begripa varför kvinnor fostras att skämmas över sina könsorgan!"Vadå misstag?! Är det ett misstag att ta en sövd kvinna och utan hennes godkännande låta fyra personer gräva runt i hennes underliv utan att hon kan protestera? Det är ett förstaklassigt jävla övergrepp. Jag skulle aldrig vilja besöka ett sjukhus igen om jag skulle bli utsatt för en sådan sak, aldrig, never ever. Jag skulle ha känt mig våldtagen, kränkt och förnedrad. Sen undrar jag hur den där första klassiga idioten bara vågar skriva att kvinnor är pryda för att de flesta av oss inte skulle uppskatta att bli sövda och bli pillade i underlivet utan att bli tillfrågade, det har knappast något med skam att göra. Jag gillar min fitta, den sitter där den ska och fungerar alldeles utmärkt, därför, just för att jag tycker om och bryr mig om min kropp så anser jag att jag har rätt att bli tillfrågad innan någon exprimenterar med min fitta. Jag antar att de flesta kvinnorna vill ha sista ordet i den frågan.

Jag tycker ju inte att de där helt ute och cyklar när de jämför det här med att droga och våldta en kvinna, vad är skillnaden egentligen? Att de råkar vara läkare? Att de lärde sig något? För kvinnorna är resultatet ändå det samma.

Fler länkar:

Det händer överallt
Undersöks – utan att veta


De lär sig tidigt

Kategori: Genus & jämställdhet

Vi träffade en liten flicka på typ 2-3år i stan i dag.


Liten flicka pekar på Oskar: Mamma, vad heter den där flickan?

Mamman: Jag vet inte.

Liten flicka: Mamma Vad heter flickan?

Mamman: Jag vet inte, men kanske är en pojke?

Liten flicka tittar nogrant på Oskar: Nääää....

Sen fick hon reda på att han hette Oskar och hon blev väldigt förvånad, jag antar att hon blev lurad av den lila jackan och den lila mössan med hello kitty tryck, för Oskar är ganska svår att ta fel på.

Hon var så säker på att han tvunget måste vara en flicka förmodligen på grund av en färg och ett kvadratdecimeter stort tryck på mössan. Folk brukar bestämt hävda att deras barn minsann inte blir hjärntvättade hur flickor och pojkar ska vara och se ut på grund av att de kläs olika och behandlas olika, idag blev jag övertygad, en liten 2-3-åring var övertygad om att Oskar var tjej och det enda som går att ta fel på är färgen och mösstrycket.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Jag har aldrig träffat en elak människa med downs syndrom, däremot så har jag träffat en massa "normala" människor som elaka och otrevliga som bara fan

Kategori: Tankar & funderingar

För ett tag sedan på fl så var det en diskussion om vad man skulle tycka om att ha ett boende för handikappade eller utvecklingsskadade i sitt område, flera stycken tyckte absolut inte att det vore ok. Mina föräldrar bor nära ett boende för utvecklingsskadade, de märks knappt, jag har gått förbi där säkert 25 gånger de senaste nio dagarna och jag undrar bara mer och mer varför människor är rädda för människor med tex downs syndrom.

Jag har läst dumma argument som "min mammas kompis kusin bode nära ett sånt boende och det var en man som slog ett barn då!" ibland så tror jag att det är rena rama vandringssägnerna, eller rent att bullshit och påhitt. Jag tror att en del människor inte förstår skillnaden mellan utvecklinsskadad och psykiskt störd, de tror att det är synonymer för samma sak. Jag bor hellre bredvid ett handikappboende än brevid ett normalt boende, jag har aldrig träffat en elak människa med tex downs syndrom, däremot så har jag träffat en massa "normala" människor som elaka och otrevliga som bara fan.

De flesta tycker ju att att alla människor ska få leva, finnas till och ha det bra, så länge det händer minst en mil från deras eget hem om människorna i fråga inte är 100% "normala", tragiskt.

Det är intressant att se hur rädda många människor är för andra människor bara för att de är lite annorlunda.

Konsten att plocka hundbajs

Kategori: Vardagligt

Min mamma har två hundar, jag brukar ta ut dem på promenader när jag är här. Jag gillar hundar och jag gillar att gå ut och gå, perfekt liksom. Det enda som jag inte gillar är när de skiter. Det finna inget äckligare än att behöva trä den där halvtunna påsen över handen och känna färsk, varm och nyskitet hundbajs genom plastet. blääää...

Dubbelstandard på hög nivå

Kategori: Personligt

I dag hörde jag en person säga "neger" säkert tio gånger på fem minuter. Jag tycker att det låter extremt stötande och jag bara kan inte hjälpa mig själv, jag måste påpeka att det är fel nästan varje gång. Jag stör mig på det något enormt i vardagstal, hör jag någon säga typ "när vi var på den där negerkrogen" så svider det typ ända in i ryggmärgen.

Ärligt talat, jag säger faktiskt "neger" ibland. Inte som i "det var en negerpojke på bussen" utan när jag blir riktigt arg, då är inget förbjudet. Fasdt jag säger det bara när typ en person kan höra mig, det är hemligt. Ibland kan jag nästan bli riktigt stolt över hur kreativ jag kan bli när det gäller svordomar och förolämpningar när jag blir riktigt arg. Typ "Jävla svenska fittkärring, hon kan ta sin jävla volvo och köra upp den någonstans, dubbelvikt och på tvären" eller "gamla jävla mussekärring, varför fattar hon inte att vi har kösystem i sverige?!" Men, still, jag säger det om folk, inte till folk och aldrig framför Oskar. När jag blir arg så är jag fördomsfull, elak och rasistisk, big time.

Jag borde nog skärpa mig. Jag ska skärpa mig.

I morse fick vi en ganska bitter överaskning, snön var halvsmält och det enda som var kvar var snöblandad slask

Kategori: Vardagligt

Dagens dummaste idé: Att spela bingolotto. Det lär roligt först, ända tills jag insåg att det höll på tills efter klockan tolv. På natten alltså.

I dag har vi hunnit med ett innbördeskrig också. I min familj har alla rätt, alltid. Egentligen är det ju jag som alltid har rätt, jag lever på hoppet om att alla ska inse det en vacker dag. Tyvärr tror jag att de resterande fem familjemedlemmarna tänker likadant. Om sig själva alltså.

I morgon är det julafton och det är ganska trevligt. Mindre trevligt är det att byn halmstad inte gillar snö, det är som att försöka blanda vatten med olja, det ena bara rinner av. I går var jag, Emma och Elin skitglada, till och med viper (hunden) var helt salig, fan vilken vit jul vi skulle få! Marken var vit, träden var vita och det snöade ganska ordentligt. I morse fick vi en ganska bitter överaskning, snön var halvsmält och det enda som var kvar var snöblandad slask. Halmstad jag hatar dig.

Men men, nu är det ju jul så då ska man väl vara glad, tacksam och inte gnälla så jävla mycket antar jag.

Halmstad

Kategori: Vardagligt

Just nu är jag i halmstad, jag kom hit för ett par dagar sedan. Det är snö här för en gång skull, men det är tråkig kall pudersnö och det blåser. Halmstad suger.

Förmodligen så kommer jag att vara ganska lam på att uppdatera eftersom att jag kommer att han andra saker för mig, men jag ska försöka att klämma ur något inlägg ibland.

Let It Snow! Let It Snow!let It Snow!

Kategori: Personligt

Jag älskar snö, speciellt när det snöar, jag är sjukligt fascinerad av snö. Jag skulle kunna sitta en hel dag och glo på när det snöar, det är det finaste jag vet. Speciellt när det är mörkt, jag gillar hur man ser snön falla i ljuset av gatlamporna.

Veckans bloggämne: Christmas edition - Tre snabba frågor om julen

Kategori:

Jag tänkte att vi kunde köra på jultema på veckans bloggämne (som jag btw har slappat med, men här ska det bli uppryckning!) Så jag har knåpat ihop några snabba julrelaterade frågor som jag tänkte att det kunde bli spännande att se hur andra människor resonerar i.

1: Tycker du att det är ok att låta barn tro på tomten, lurar man dem inte då? Eller är det tvärt om elakt att spräcka bubblan och låtra dem veta sanningen?

2: Är det verkligen tanken som räknas när det kommer till julklappar, är det snålt att välja att köpa billiga julklappar till sina barn fast att man har råd till mer? Eller är det tvärt om bra för barn att lära sig att uppskatta det som de får oavsett prislappen?

3: På en arbetsplats där personal även behövs på julafton, tycker du att de som har barn ska få första tjing på julledigheten? Är det viktigare att föräldrar får ledigt på julafton?1: Tomtelureri?
Visst lurar man sina barn om man säger att tomten finns, men sen kan jag tycka att det är ganska harmlöst, det är nog ingen förälder som säger till sina barn att tomten finns med avsikt att vara elak och jävlas, snarare tvärt om, om man nu inte påstår att tomten är en ond köttätande demon som äter sig fet på barn och mutar dem med julklappar för att de ska kunna komma nära nog att suga ut deras hjärnor genom örat med sugrör. Jag tycker att detr är lite upp till var och en om man vill lära ut tomtetro eller ej, jag lägger ingen direkt värdering i varken det ena eller det andra.

2: Är det tanken som räknas?
I viss mån så är det tanken som räknas, men jag kan tycka att det är snålt att tex köpa julklappar för typ 100:- om man faktiskt har pengar. Har man däremot inte råd med mer så ska man definitivt inte ha dåligt samvetet för det, man jobbar med det man har. Jag har läst kommentarer från nötter på fl, typ "vi har bara råd att köpa för någon hundring till varje barn, så vi skippar julklappar i år" det tycker jag är assnålt och skitfattigt, man får vara lite kreativ, om barnet tex är 3-4 år så kan man gå till tex ÖB eller eurostore och få typ modell lera, kritor, en målarbok, ett par bilar och ett pärlsett för en hundring, man gör det man kan och mer än så kan man inte göra.

3: Ska föräldrar ha tjing på julledigheten?
Absolut inte. Rätt ska fan vara rätt, fick du julledighet förra julen så är det fan barnlösa Brittas tur i år. Jag får total damp på när föräldrar tror sig ha viktigare familjer bara för att barn råkar ingå i familjen, det känns lika pissigt för en barnlös person att jobba på julafton som det gör för en person med barn, passar det inte? Byt då till ett jobb där du inte behöver jobba på julafton. Jag skulle vilja se hur glada alla föräldrar skulle bli om arbetsgivarna skulle börja dela ut ledigheten över nyår först och främst till barnlösa, med motiveringen att det är viktigare för barnlösa att få vara sociala, dricka champange och bränna sig på nyårsraketer.

Andra som har bloggat om veckans bloggämne: Åsa | Nelin | Bambi | Fia | Apan | Nina | Yenny

"Titta Oskar, liten bil, stor bil, grön bil, en hel jävla lastbil!"

Kategori: Genus & jämställdhet

Bambi skriver om hur vuxna påverkar barn när det kommer till val av leksaker och hur barnen väljer att leka med de olika sakerna. Jag tror att det ligger riktigt mycket i det hon skriver. Självklart så påverkar man sina barn vare sig man vill det eller inte, på ett eller annat sätt.

Det är lätt att tro att alla pojkar självmant blir bilfantaster av naturen och alla flickor dockmammor, men kan du allvarligt, handen på hjärtat, verkligen säga att du inte har peka lite extra på bilar med din son "titta Kalle, polisbil!!" eller bäbisspanat med din dotter "Ååååh! Titta Lisa! Vilken söt bebis!" jag tror faktiskt att det är ganska djupt rotat i de allra flesta människorna, jag gjorde det som fan i början med Oskar, gick jag över en parkering tillsammans med honom så pekade jag på varenda jävla bil på parkeringen "Titta Oskar, liten bil, stor bil, grön bil, en hel jävla lastbil!" ungefär. Det tog ett tag innan jag ens kom på mig själv med det, det är så lätt att bara göra det som känns normalt och invant. Så enkelt att man oftast inte ens tänker på att man gör det.

Vill man bara ge sina söner bara dockor och sina söner bara bilar så be my guest, det är dina barn som lider högre risk att bli inskränkta, men det är dina barn så det är ditt val. Men att påstå att det är "naturligt" med flick och pojkleksaker tycker jag är lite odd. Varför skulle det vara naturligt för pojkar att dras till bilar när bilar inte är naturliga? Om man ta bilen målar den rosa, slänger på en Hello Kitty logga och sprayar lite glitter på den, är det då fortfarande en killsak? Eller blev det nu en tjejsak? Varför har barbie en bil? Hon är ju tjej, och dessutom en tjejleksak, vad fan ska hon då med en bil till? Om vi tar en baby born och pimpar den med en militär outfit och en schysst ak4, är baby born då fortfarande en tjejgrej?

Det känns ibland som att vi väljer ganska godtyckligt vad som är tjejsaker och vad som är killsaker, det handlar mer om vilken färg föremålet är och vilken sorst lek det uppmuntrar till, än vad det faktiskt är för föremål. Saker som ofta leder till mesig, lugn, omhändertagande och tyst lek är tjejsaker, saker som ofta inspirerar till gapig, röjig, aggressiv och stojjig lek, det är killsaker.

Oskar leker inte med bara typiska "killsaker" men det kan bero på att jag typ har gjort det till sport att leva i Annas underland, bak och fram, upp och ned. Jag testar gränser och gör tvärt om bara för att jag kan. Det är jobbigt att vara annorlunda, det är lätt att bara falla in i att göra och tänka som alla andra istället för att tänka själv. Jag har flyttat mitt behov från att vilja passa in till att ha ett behov av att våga vara mig själv och tänka själv.

Jag vill att Oskar ska få se det som följer normen, en vit fet tomte, pojkar som leker med bilar, kvinnor och män som gifter sig, fast jag vill att han även ska se raka motsatsen, en smal svart tomte, pojkar med läppstift och en familj med två pappor eller mammor. Jag vill inte att Oskar ska känna att han ska behöva ändra på sig för att försöka passa in, strävan efter att vara som alla andra är onödig. Det finns ingen anledning till att människor som är olika inte skulle kunna samexistera. Jag vill att Oskar ska växa upp och bli öppensinnad, accepterande, ödmjuk och att han ska våga vara sig själv oavsett om det följer normen eller inte, det tror jag är näst intill omöjligt att uppnå om man pressar in sina barn i gammaldagsa könsroller och samhällsnormer.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

testar bara

Kategori: Vardagligt

Testar att skriva ett inlägg på en smartphone, sjukt fascinerande. Jag måste ha en sån i julklapp, eller en symaskin. Jag kan visserligen inte sy, men ändå.

Hur många pappor klädshoppar (ensamma) med sina barn?

Kategori: Genus & jämställdhet

Under inlägget om prinsessperioder så fick jag frågan "...varför måste det vara just mammorna som har "prackat på" barnen prinsesskläderna? Kan inte pappor vara delaktiga i klädinköp??".

Jag skrev det faktiskt medvetet, av den enkla anledningen att jag ofta är och kollar på barnkläder (arbetslös och uttråkad) och jag ser nästan bara kvinnor som är och strosar omkring på barnklädesavdelningen, är det en man där så är hans fru/sambo/flickvän alltid med, jag har tänkt på det och faktiskt gått och kollat efter ensama män på barnklädesavdelningen, men jag har aldrig sertt några. Därför så antar jag att det är främst kvinnor som sköter barnens klädinköp och även om inte är ensam så är hon i alla fall delaktig. Jag tror också att det är lite ovanligare att pappor har prinsessperioder och vill klä sina döttrar i en massa rosa fluff.

Jag tror helt enkelt att generellt sett så är pappor är mindre engagerade i barnens klädinköp.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Vem fan är du att säga att min son inte får vara lucia?

Kategori: Genus & jämställdhet

Anaiah skriver om att det borde vara självklart att en pojke kan vara lucia, jag kan inte annat än hålla med. När det blir världskrig på fl om i fall det är ok eller inte så känner jag bara.. Seriöst, vem fan är du att säga att min son inte får vara lucia om han vill. Jag tror att extremt få barn bryr sig, det är vi vuxna som lär ut traditioner, det är vi som som för över våra värderingar på barnen. Jag tycker att om man bara ska ha en lucia då kan alla (snippa som snopp) skriva sitt namn på en lapp och så kan läraren lotta fram vem som ska bli lucia.

Varför svider det så fruktansvärt i arslet på vissa att en pojke eller en man skulle vara lucia? Vissa är ju nästan lite stolta över sina konservativa värderingar och åsikter, jag tror inte att allt var bättre förr, tvärt om, vi har alla möjligheter i världen att göra framtiden bättre än dåtiden. Jag tycker att alla konservativa muppar bara ska ignoreras, kan man inte motivera sina åsikter och ställningstaganden med något vettigare än "Det har ju alltid varit så" eller "Det är ju tradition" ja, då kan man faktiskt lika gärna hålla käften.

Jag tycker att vi ska låta barnen och ungdomarna (känner mig asgammal) bestämma mer när det kommer till traditioner som tex lucia, de kanske har massor av jättebra och intressanta ideér. Det är dem som ska gå i luciatåget, det kanske är mysigt att titta på barn och tonåringar som går luciatåg i skolan, men de är inte våra privata dresserade apor som ska skapa julstäming åt oss, vill de ha en lucia med snopp, tomtenissar utan snopp eller ett helt luciatåg med pepparkakor med luciakronor, låt dem. Det ska vara roligt och trevligt med högtider, för alla, inte bara för konservativa vuxna.

Faktiskt så tycker jag till och med att lärare, dagisfröknar och förskolelärare borde uppmuntra till att röra runt bland könsrollerna i luciatåget, inte så att den vuxna personen som är ansvarig ska bestämma att alla pojkar ska vara tärnor och alla flickor stjärngossar, utan att ALLA ska få vara precis vad de vill, fritt val för alla. Mer individuallitet och mindre tradition.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Sjukt smaklöst att försöka tjäna pengar på lata föräldrar som tänker mer på sig själva än på sina barn

Kategori: Om föräldrar & barn

I dag när jag gick förbi Abra Kadabra lekland i skärholmen så såg jag att de hade ändrat gränsen för barnpassningen från 3 månader till 6 månader, jag tycker fortfarande att det är helt vrickat. Om de nu absolut är ute efter de där små barnen, dra gränsen vid 1 år i alla fall. Jag tycker att det är sjukt smaklöst att försöka tjäna pengar på lata föräldrar som tänker mer på sig själva än på sina barn.

What the fuck är en prinsessperiod?

Kategori: Genus & jämställdhet

Jag sitter och läser igenom kommentarer på Lady Dahmers blogg, LD har skrivit en lista på material, färger och mönster som hon inte brukar klä sin dotter i.  Så kommer frågan "Vad ska du göra om din dotter får en prinsessperiod?".

Så frågan är, what the fuck är en prinsessperiod? En period när mammor får dille på prinsessaker och smittar ned sin avkomma med samma skit? Ett utvecklingsstadium? Vad?

Är det skadligt att ett barn inte får gå igenom sin prinsessperiod? Jag menar Oskar hade en verktygsperiod när han var sjukt sugen på såg, skruvmejslar och hammare, jag sa givetvis nej. Är jag en hemsk förälder nu? Är man en hemsk förälder om man bestämmer sig för att hoppa den så kallade (och förmodligen påhittade) prinsessperioden?

Jag vill se prinsessor i byxor, som räddar prinsar och är klädda i en annan färg än rosa, då kanske jag skulle kunna ge efter för en prinsessperiod, kanske.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Till Tomten

Kategori: Personligt

När man väljer vem som är hemma med barnen så tycker jag också att man väljer konsekvenserna av sitt val

Kategori: Genus & jämställdhet

När det diskuteras om det är ok att kvotera föräldraledigheten så kommer det ofta upp att kvinnor halkar efter på arbetsmarknaden och i löneutveckligen. Vissa tycker att det är orättvist att kvinnors löneutveckling halkar efter för att de är föräldralediga, ibland så talas det till och med om diskriminering. Jag tycker att det är precis som det ska.

Om Lena 34 och hennes man har skaffat tre barn under 5 års tid, hon har drygat på dagarna och varit föräldraledig under hela den tiden, när hon kommer tillbaka till jobbet är det då rättvist att hon automatiskt ska hoppa upp till samma lönenivå som Ewa 34 som aldrig har varit föräldraledig? Ewa har ju 5 år mer i arbetslivserfarenhet. Visst att ta hand om barn är ocksåp en erfarenhet, men det verkar väldigt orättvist att Ewa ska behöva anstränga sig, löneförhandla och faktiskt jobba för sin löneförhöjning medan Lena glider fram på en räkmacka.

När man väljer vem som är hemma med barnen så tycker jag också att man väljer konsekvenserna av det, vet man att den som är hemma kan halka efter lönemässigt, ja då har man valt att halka efter genom att ta hela föräldraledigheten. Jag tycker att det kan bli ganska skevt när man försöker hoppa över eller krypa under problemet istället för att lösa det.

Oskar vill gärna lägga vantarna på mitt godis

Kategori: Oskar

Jag och Oskar var och köpte lördagsgodis, Oskar har ungefär dubbelt så mycket godis som jag har, jag köpte väl knappt ett hekto lösgodis till mig själv. Han har kvar av sitt eget godis ändå så försöker han lura till sig ur min skål.

Oskar: OJ oj oj! Orkar du verkligen äta sådär mycket godis!?

Jag: Ja, Oskar jag orkar att äta upp mitt godis.

Oskar: Nu får du äta väääldigt försiktigt så att du inte får ont i magen. Då måste ju någon annan äta upp ditt godis...

Jag: Tack för omtanken, jag ska tänka på det.

Ljusare än ljust

Kategori: Vardagligt

Glödlampan på badrummet gick. När jag skulle byta den så fanns det bara en 75wats glödlampa, så nu är det så ljust att man nästan behöver solskyddsfaktor för att gå och kissa

"I december passar vi barn från 3 månaders ålder!"

Kategori: Om föräldrar & barn

Den här "nyheten" satt uppsatt utanför Abra Kadabra Lekland i skärholmen igår. De har barnpassning för barn från 3 månaders ålder. För det första så tycker jag att det är helt sjukt att de erbjuder tjänsten överhuvudtaget, hur pengakåt får man egentligen bli? För det andra så undrar jag vad det egentligen är för föräldrar som kan tänka sig att lämna små bäbisar i en lekhörna.

Jag är inte så kinkig när det gäller att lämna bäbisar till barnvakter, om vi tex snackar om mormor, moster eller någon som barnet är bekant med, Jag har inte haft barnvakt så tidigt men jag dömer inte någon annan som kanske behöver lite tid för sig själv ibland. Men jag tycker att man måste vara ganska egotrippad och lat för att lämna en tremånaders bäbis i en lekhörna i skärholmen. Är det så viktigt att shoppa julklappar, kläder och skor att man känner att man måste betala pengar för att få lämna sin nyfödda bäbis på ett lekland med främlingar?

Från deras hemsida


Är det seriöst det som gör kvinnor "underbara"? Att vi har fylliga pattar, mjuka kroppar och att vi är muppiga nog att sitta och ägna en massa tid åt att sitta och överanalysera sms från ett krogragg?

Kategori: Genus & jämställdhet

Diskussioner om det är rätt eller fel att ha genustänk när man väljer kläder åt sina barn som tex den på Bambis blogg, när vissa totalt går i taket över hur hemskt det är att välja bort klänning till en flicka eller att välja bort spindelmannen tröja för en pojke, det får mig att undra varför det egentligen är så viktigt att dela in kläder, leksaker, sysslor och egenskaper i typiskt manligt, kvinnligt, feminint och maskulint. Jag tycker att de som blir upprörda över en flicka som inte får ha klänning eller för att en pojke inte får ha skjorta ska ta sig en kvart och tänka igenom varför de egentligen blir så provocerade av det. Jag är ganska övertygad om att det handlar om att de känner att deras val blir kritiserade genom att någon annan medvetet väljer bort en del av det som de själva tycker är rätt och självklart.

Varför är det viktigt att kvinnor är feminina och män maskulina? Varför är det så viktigt att vissa föräldrar tycker att det är viktigt att könsdressera sina barn från dagen de ploppar ut och tar sina första andetag? Är det för att de är rädda för att deras barn ska bli annorlunda? Transsexuella? Homosexuella? Psykiskt störda? Förvirrade?
Jag skulle ju liksom sattsa min femma på att det är större risk för att barnen växer upp och blir förvirrade eller störda vuxna om mamma och pappa har valt ett fack åt en och sedan ägnat hela ens barndom till att försöka forma en och pressa in en i det facket.

Jag har läst kommentarer som "Jag gillar att vi är olika, att kvinnor är kvinnor, med vackra, mjuka kroppar, vackra fylliga eller mindre fylliga bröst, men ack dock ändå så underbara. Att kvinnor analyserar allt killar gör, ack vem minns inte livet som singel "vad menar han med detta mess" "vad skall jag svara" Är det seriöst det som gör kvinnor "underbara"? Att vi har fylliga pattar, mjuka kroppar och att vi är muppiga nog att sitta och ägna en massa tid åt att sitta och överanalysera sms från ett krogragg? Det är inte första gången som jag läser en sådan kommentar, ofta när det positiva med kvinnor ska tas upp så är det just "Vackra former, mjuka kroppar, känsliga, empatiska, kurviga, mjuka" Och så vidare. Är det verkligen det som är bra med kvinnor? Vi är fina att titta på och vi är beredda på att slösa bort vår tid på att nästan svimma av att få ett sms av en människa med snopp. Tragiskt, sorgligt och patetiskt.

Jag anser nog att man som kvinna måste vara ganska blåst för att fälla en sådan kommentar, jag menar, man har ju inte särskillt höga tankar om sig själv om man förminskar sig själv till en vacker mjuk kropp med fylliga pattar och ett brinnande intresse för att överanalysera sms från senaste ragget.
Jag hoppas verkligen att det här var en enstaka persons definition av det positiva med kvinnlighet, annars blir jag faktiskt lite orolig...

Problemet med att dela in sysslor och egenskaper efter kön är väl egentligen inte uppdelandet i sig, utan snarare att olika egenskaper värderas olika hos olika kön.  Jag menar, en man som hyllar sin mjuka kropp och sina former och har intresse för sms-tydande skulle förmodligen ses som lite fjolligt, men när kvinnor gör det så är det lite charmigt och gulligt.

Jag tycker synd om de människor som känner att det är viktigt att verkligen leva efter de könsroller som finns och känner sig manade att hacka på och vara nedsättande  mot alla de stöter på som har avikit från deras "Jobbar aktivt för att vara mainstream" -filosofi, de som känner att dottern måste ha en rosa klänning och sonen en spindelmannen jacka för att de inte ska vara annorlunda, jag tycker synd om dem för att de begränsar sig själva och de måste vara extremt osäkra i sig själva som inte vågar tänka själva och stå för det som de tycker och gör och för att de inte kan argumentera för sin sak istället för att ge sig på de som inte delar deras värderingar och deras syn på barnuppfostran. Alla behöver inte tänka som mig, men de som ränner omkring på internet och i verkliga livet och prackar på andra sin "visdom"  dem är det synd om. De kämpar ju desperat för att omgivningen inte ska förändras så att de kan fortsätta att känna sig inte-annorlunda.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Klänning i overall är inte bekvämt

Kategori: Genus & jämställdhet

Jag satt och läste igenom kommentarer på ett av Bambis blogginlägg, Bambi skriver att hon inte kommer att klä sin kommande dotter i klänning och det är tydligen något som är väldigt upprörande för en del människor. Jag tycker att det är ganska underligt att diskussioner kring genus och jämställdhet så stöter man ganska ofta på kommentarer som "Vad barnen har för kläder på sig är knappast avgörande" eller "Det spelar knappast någon roll att jag som mamma tar hela föräldraledigheten" och jag kan hålla med om att det inte är världens undergång om man tummar lite här och där, men samtidigt så är det så att många småsaker gör skillnad.

Många verkar resonera lite att jämställdhet är viktigt och att det är självklart att alla ska ha samma möjligheter, men sen så vill de inte jobba för att komma dit. Alla småsaker är ju verktyg för att uppnå något större. Men hey, varför gå ned för en skidbacke på sommaren när man kan sitta still i en pulka och vänta på att vintern ska komma.


Att erbjuda sina barn att välja mellan docka, bil, pussel eller klossar är en småsak, att klä sina barn könsneutralt är en småsak, att turas om att laga mat är en småsak och så vidare, men om man tar till sig och faktiskt gör en hel hög av saker så blir det en större sak. Gör folk likadant när de ska rösta? plockar ned hela partiprogrammen i beståndsdelar och sammanfattar det som "en massa småsaker"? Det känns lite odd att vuxna människor ser detaljerna men inte helheten, om man tycker att genustänk verkar lite udda, flummigt, skumt eller idiotiskt varför läser man då inte på lite mer och sedan avfärdar det som en hög med skit eller inser att man har fel, oavsett vad man kommer fram till  så kan man i alla fall tala för sin sak istället för att avfärda något som man faktiskt inte har en aning om vad det handlar om.

Sen så tycker jag att det är lite roligt att många icke-genus-tänkare kastar ur sig typ "Ni får det att låta som att det är värsta grejen vilken färg man klär sina barn i!" samtidigt som de sitter i 45 minuter och käftar om att det är fel att killar bär rosa t-shirt och tjejer har brallor med döskalletryck. Ja, jag tror att färgen har betydelse, om man gör skillnad på tjej och killfärger, då har färgen betydelse. Jag har inte hjärta att tala om för min son att rosa är en tjejfärg, jag tycker att det är taskigt, står man som förälder och säger "Näää, rosa är ju för tjejer ju!" då är man ett taskigt svin, hur fan skulle du känna dig om någon sa "Näää, körkort är ju för killar, bilar är killsaker, varsågod här får du ett wileda moppsett, det är för tjejer!" Föräldrar som begränsar sina barn på grund av deras kön tänker mer på sig själva än på sina barn, det är viktigare att mamma och pappa inte skäms än att barnet får valmöjligheter.

(Ps: klänning i overall är inte bekvämt, jag vet, för jag har själv testat)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,