"Gud är i sagorna som tomten"

Anaiah och Lady Dahmer har skrivit om att sjunga nationalsången och att gå i kyrkan på skolavslutningen för ett tag sedan, och jag har tänkt en del på det där med att gå i kyrkan på skolavslutningen. Om man bortser helt ifrån att det finns invandrare i sverige som inte är kristna (fast jag tycker givetvis att de borde tas hänsyn till) så finns det väldigt gott om okristna svenskar, jag undrar om alla Mohammed-ska-fan-inte-tro-att-han-kan-slippa-kyrkan människorna har tänkt på att långt ifrån alla svenska infödingar är kristna, det gapas ju högt om att det är de "infödda, etniskiska svenskarnas" åsikter som räknas, hur många svennebanas vill ha sina ungar släpade till kyrkan egentligen?

Jag vill inte att Oskar ska behöva gå till kyrkan på någon avslutning eller sjunga psalmer, jag är ateist och så blir han också uppfostrad, i den här familjen så är gud en fantasi man, som Oskar säger "gud är i sagorna som tomten". Vill man uppfostra sina barn religiöst så ligger det helt på föräldrarna, skolan och samhället ska inte bidra till det, de ska vara neutrala.

Religionskunskap kan gärna vänta tills slutet av högstadiet och då ska det inte bara läras ut, det ska diskuteras, tas upp för och nackdelar, både det onda och det goda som religion orsakar i världen.

Jag har lärt Oskar att gud inte finns för att förekomma alla icke neutrala vuxna, kyrkliga skolavslutningar och fiskeriet från kyrkan i skolan om konfirmation, om jag är neutral ifrågan så lämnar jag det ju öppet för andra vuxna att komma in och påverka, han får tro på vad han vill men han är välinformerad om vad jag tänker och tycker i frågan.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer

 • Strumpan & Co säger:

  2009-08-26 | Bloggadress: http://sandlada.blogg.se/

  Aldrig hört talas om att man går i kyrkan på avslutningen... • Anna Kaagaard Kristensen säger:

  2009-08-26 | Bloggadress: http://annakaagaardkristensen.blogg.se/

  Jag har varit i kyrkan på så gott som varenda avslutning genom hela grundskolan :p • apan säger:

  2009-08-27 | Bloggadress: http://sugarmonkey.blogg.se/

  intressant skrivet! Jag har aldrig riktigt tänkt på det där med skolavslutning och kyrkorna, det har alltid "bara varit så", man går till kyrkan på skolavslutning, och sen är det bra så. Typ.

  När jag gick i lågstadiet fick jag en "kristlig uppfostran" av skolan, eftersom våra lärare var ungefär 1000 år gamla, det var överdrivet mycket religionkunskap och tio budorden o grejer. Jisses, det är iallafall jävligt tur att dom tagit bort, så att man kan få styra sin egen uppfattning om religion senare i livet. • elakaste barnet! säger:

  2009-08-27 | Bloggadress: http://elakastebarnet.blogg.se/

  ja vi var tvingade till kyrkan minst 4-5 gånger om året i skolan för olika händelser... t.ex. sommaravsltningen.
Kommentera inlägget här: